fredag 10 februari 2012

konsten att träna en clumber...



Ha ha ha... jag var precis ut på Ulrikas blogg och läste om doft-träningen och att hon var på väg att ge upp (och även Evis)!! Ha ha ha... här har jag nu suttit och ätit frukost och stirrat på mina blomkrukor och undrat HUR jag ska få min hund att slå på näsan och inte bara dutta på krukorna... hi hi hi... Krukorna var dessutom MYCKET svårare än den där banan som de hade snickrat ihop med fina burkar (sockerströare) från ikea... och dessutom vet jag inte riktigt var jag ska ställa upp sex krukor på raken och få plats!!

OK, jag har inte gett upp!!! Vi har ju bara testat en gång... men hur får man dem att slå på näsan?? Hmmm... det känns som att det vore fusk att lägga en korvit tillsammans med kaffet, kanske möjligen som en sista utväg... Ja, Lizza duttar på krukorna också, även om det var svårare.... MEN när jag byter ut mot bara en med kaffe... då blir det svårare och det märks att hon inte kopplat på näsan för att se vad hon ska markera, och då blir ju liksom uppgiften omöjlig. Men, kanske om man nöter på några gånger, att cellerna kopplar ihop det hela i alla fall?? Jo, om hon tycker att hon markerar fint mot en kruka och jag inte klickar (=tom kruka) då börjar hon gnaga på krukan... he he..



I alla fall fick jag en del att fundera på! Och när "banan" ändå var framme, och jag ju inte vet vilken hund jag kommer föra till slutet (beror på parningar, valpningar osv) så testade jag med Bira också! Ok, jag vet... idiotiskt!! Den enda hund som garanterat inte kommer valpa under kursens gång är ju Siri, men... Jo! Jag plockade fram en supertaggad Bira och släppte henne lös!! Klickade 3-4ggr för att hon satte tassen på krukan och sen var det kört!!! Men om ni bara visste hur duktig hon var!! För vem klarar att sätta upp 2 tassar på en kruka där knappt en tass ryms och dessutom snurra ett varv med bakbenen utan att gå på en enda annan kruka?? Och dessutom utan att tippa ut en minsta gnutta kaffe???



Så här gick det till... jag stod upp, visade mot krukan med handen och klickade för att hon nosade mot hålet. Hon lyfte upp huvudet för att få godis och jag såg att hon hade tassen på krukan. Tassen doldes helt av öronen och nosen!!! Det hela slutade med att jag låg på golvet och klickade för näs-intresse mot krukorna och ibland hann jag före tassen och ibland inte. Men!! Det blev mycket bättre när jag låg på golvet och "fri-shejpade" henne!! Sen får vi väl ta ordning och reda och kontroll av alla krukorna i ordning sedan, när vi fått bort tassen!



Igår var jag till Mora och shoppade hundmat! Ja, och skor till Johan och nytt halsband till Lizza... och det var ju så fint att Bira också var tvungen att få ett :-). Jag har problem med att Lizzas halsband går sönder och jag såg nu att det tredje eller kan det vara fjärde är på väg att gå sönder och det tycker jag är uselt!! Och varför är det hennes som går sönder?? De andra har ju lika och de håller ju!! Hon är ju inte ens dragig... Johans teori var att det bara är hon som gör ryck i kopplet, alltså slänger sig fram för att nå en lukt först och liknande. Och kanske kan det vara så... Nu är i alla fall ett nytt införskaffat och nu blev det ett Hurtta, gult (fanns inte blått :-( ) till Lizza och rosa till Bira... De ska ju vara bättre och har en lite annan uppbyggnad, så vi får väl vänta och se :-)!



Och vilken dag... snacka om fel dag att åka och shoppa!! Riktigt kanonväder var det!! Åh vad jag hade velat vara ute här hemma istället :-) och åååå vad otroligt vackert det är mellan Lillhärdal och Rot!! Snö i träden, riktigt trollskt var det och solen på de ENORMA myrarna och vackra myrtallar...mmm... skulle vilja gå där och fotografera en heldag... eller kanske två :-). Och ni förstår ljuset som blir när solen börjar gå ner... ljuvligt!! Och alla fina träd, som växer på sitt speciella sätt, påverkade av vinden och höjden över havet! Mmmm...



Appropå fotografier... jag känner mig USEL på att lägga upp fotografier här och jag har ett gäng i kameran :-) som behöver laddas ner. Kanske ska jag göra ett försök idag!? Det är i alla fall superkul att fota med nya kameran (=leksaken jag skrev om strax efter nyår :-) ) och det går ruggit fort jämfört med den tidigare!! Och trots att ni inte ser något av det så har det blivit några tusen bilder... fast jag alltid jobbar :-)... Bilderna jag serverar idag är ca 1 år gamla...



Jo!! Igår, då var Siri med på promenaden!!! Är nog första gången på flera veckor... Undra vad det var som väckte upp henne så tidigt :-). Men trevligt och skönt för mitt samvete!




Idag blir det tvätt, lååång promenad, kruk-doft-träning :-) och träning med Ulrika (och gärna flera!!! ) på Ica i Hogdal!, koka ny hallonsylt, baka?, och så skulle jag behöva sova middag, men det får vi se :-).


MÅSTE också komma ihåg att träna inkallning idag!! Helst på promenaden... :-)


Hej hopp!

2 kommentarer:

Ulrika sa...

Ja vi får alltså byta hund ras!!!!! Längtar till träningen! Kram!

Liza sa...

Jag måste säga att jag tycker det låter väldigt intressant och spännande detta med er krukdoft-träning :)
Skulle gärna ha varit med i fredags (igår) men jobbade. Kommer fler gånger och ljusare dagar med :)
förstår precis vad du menar med ljuset, träden, naturen...osv och visst ÄR det vackert! Bara så där vackert som det kan vara vissa dagar :)
Kramar