söndag 5 februari 2012

Kylan!

Ja, nu verkar det som den släppt sitt hårdaste grepp och nu går det ju fint att kliva utanför dörren! De -17 som var när jag rastade hundarna kändes som rena sommarvärmen... hi hi... Nu ska vi se om jag hinner med en långpromenad med hundarna idag... annars blir det en del träning i köket och senare idag kurs. Grejen är att jag måste plocka ur min bil innan jag kan åka på kurs... hundarnas plats är bombarderat med allt som var i baksätet fram till igår + 2 tjädrar :-). Ja, inte hela tjädrar, utan 2 tjädrar utan maten kvar :-). Pappa flådde upp och plockade ur filéerna och gav resten till Bira!! TACK!! Tror jag ska flå den ena helt och sedan linda den runt en dummy och göra en egen tjäderdummy! Funderar på om jag ska försöka sy ihop den andra så den blir som en hel tjäder igen... tror ni det fungerar??

Jag funderar förövrigt på att köpa ytterligare en frysbox... vad tror ni om det?? ha ha ha... vore praktiskt att ha en för hundliga saker... ha ha... orrar, järpar, duvor, änder, hare, älgklöv, mård (fast den har jag inte hämtat än), nötskrikor, och tjädrar... Har jag missat något?? Ekorrarna kan jag väl inte riktigt räkna som hundliga, för det var i alla fall inte tanken med dem när jag la ner dem!

I fredags blev det lite hopp-stå träning med Lizza! Nästan bara hoppstå... och med stadga efter och hon börjar bli riktigt duktig på det!!! Så... nu la jag till en ny grej, hoppa på avstånd... hi hi... och jag la en bräda på golvet, för att se om jag kunde få henne på ena sidan och mig på den andra och kanske börja hoppa på 0,5-1m avstånd... Det första hon gör är ju att kliva upp på brädan och det är ju självklart att testa... -Inget händer... jag klickar henne sedan några gånger för att hon är på golvet på andra sidan och när hon går runt den (ja, runt, inte över) så går jag över och då vänder hon. Efter ca 5 klick, som jag inte vet om hon ens fattade så är hon på andra sidan brädan och går inte nära den. Den verkar nästan farlig... konstigt!! Men, min plan fungerar... dock får jag ta fram piskan igen för att få henne att hoppa. Tillsist bjuder hon dock något hopp utan hjälp. Jo, när jag tog in den nya svårigheten avstånd så tog jag bort svårigheten stadga... den leker vi lite mer enkelt med först innan vi kopplar på den på andra svårigheter!

Innan jag packade ihop oss så blev det också lite positionsträning och det fungerar MYCKET enklare än vad jag trodde det skulle göra!!! Visserligen är vi på 1-2 steg ännu, men hon verkar fatta vad jag vill!! TJOHOO!!!

Kursen vi ska gå idag är en doftdiskrimineringskurs. Fint det låter va!? Det handlar ursprungligen om att träna sin hund att välja bort varglukt/spår när den stöter på det i skogen och då välja vilt den ska jaga i första hand. Ska bli superintressant!! Sen ska jag gå med Lizza och inte välja vilt som det bästa som finns utan snarare ska hon välja bort allt vilt... :-) och kanske kan hon lära sig att tycka om människor på köpet!! Sen om en viltgalen matte och en viltgalen polare (=Bira) kommer sabba det hela, det får vi se... tanken är att jag ska lära mig massor och sedan ha användning av det!

Nu ska jag se om det finns något vettigt att göra... tex tina hundgodis och träna hund ;-) Hej hopp!

2 kommentarer:

Ulrika sa...

Klart det blir en super dummy! Håller på dej! Vi träffas senare på kursen! Kram!

Liza sa...

Ah, det läter som en spännande kurs! Och nyttig för jakthundar. Säger en novis för kanske alla hundar har nytta av en sån.
Hoppas ni haft en härlig dag du och alla andra och alla hundar :)
Kramar
Ps. Detta sättet är faktiskt lättare att lämna kommentarer på än förut :)