lördag 11 februari 2012

doftdiskriminering!

Japp! idag var jag först att ta en jycke att träna med... det smittade dock så Jennifer hämtade Siri till sitt rum för träning och Johan tog över Bira när jag slutade träna :-). Bra när det smittar!!

Jag har funderat en del över hur jag ska lägga upp denna träning för att lyckas. Jag har ju tränat en typ av doftdiskriminering när jag tränade inför lydnadsklass 3 och vittringsapportering med Tanija och hur gjorde jag då?? Hur ska jag minnas?? Hmmm... Steg ett är ju dock att lära hunden använda näsan! Det är ju det absolut viktigaste i hela momentet!! Och det borde det ju vara här också!! Att lära hunden att dutta med näsan i varje blomkruka är inte svårt, det svåra är att få dem att göra det med näsan på. Det var där min fundering av användandet av korv kom in och jag tror det skulle fungera utmärkt och inte vara det minsta fel. MEN jag måste ju prova utan... hi hi... så har jag korven i bakfickan om det inte skulle fungera...

Idag så tog jag helt enkelt en plastmugg med lite kaffe i och satte mig på golvet och hade muggen mellan mina knän. Jag klep fast den... och så klickade jag för intresse med näsan mot burken och jublade om de sniffade!! Jag försökte också belöna vid burken och jag tror de ökade sniffandet :-). Bira, hon gjorde sina försök att använda tassen också och ibland lyckades hon :-) F-N vad snabb den jycken är!!!

Sen, inspirerad av några andra kursare, började jag med två (inte sex) blomkrukor och med kaffe i båda och klickade för snifflande i dem och försökte (och lyckades) få hundarna att själva byta kruka ibland... Rätt snabbt sen tog jag bort en kaffe och satte dit en tom plastmugg i ena krukan och nu blev det svårare... och belöningen kommer ju bara från en kruka :-) Ja, FRÅN en kruka... ska de ju tänka hoppas man :-). På denna nivån avslutade jag och Bira, hon snifflar som bara den i krukan och använder tassen både här och där... :-) Man kan säga att hon har en egen teknik! Och om hon har förstått vad jag är ute efter, det törs jag inte svara på, men jag hoppas det :-).

Lizza då.. samma taktik. 2 krukor och nu plötsligt tyckte jag det gick ganska snabbt! Och efter en stund tog jag fram en tredje kruka och jag tror det fungerar!! Sen så ska jag säga att jag inte följer order till punkt och pricka. Jag låter henne markera samma kruka flera ggr, utan att gå iväg emellan och så belönar jag vid krukan. Sen efter ett par-tre markeringar så slänger jag iväg en näve godbitar och möblerar om kaffet medan hon letar godis. Sen sitter jag på golvet, med krukorna tätt (kanske 30cm mellan) framför mig... Jag klickade inte direkt nu på slutet, jag lät henne buffla lite (typ 1-2sek, max) med krukan innan jag klickade.

Hon luktar (hoppas jag) nu på tom kruka, går vidare till nästa och är kaffet där så kommer klicket efter hon stannat till vid krukan. Det kändes som det fungerade... Jo, duttar hon bara till kaffe-krukan och går vidare kommer inget klick, duttar hon mycket på en tom så bryr jag mig inte, jag hoppas hon fattar och att det snart är klockrent :-).

Nu känns det i alla fall bättre!!

Hej hopp!!

1 kommentar:

Liza sa...

Inte för att jag kan detta men tycker det låter som ni äro på rätt väg i alla fall :)
Tänk ni fixar det helt och hållet...vilken känsla!
Kramar