fredag 17 februari 2012

tränat

Japp, i onsdags var jag till Hogdal och tränade! Troligen det sämsta jag gjort på länge... borde legat hemma i sängen istället!! Men, är man nörd så är man... OCH det var såååå underbart roligt och underbart och SÅÅÅÅ kul att få träffa Anna-Karin igen!!! Hoppas verkligen att hon kommer med fler gånger!!! Och åååå vad jag ännu mer saknar de träningar vi hade i sökskogen!! Vilket gäng vi var... vet ni att det är ca 10 år sedan vi körde igång?? :-) Med kursen i Överhogdal med Evis?? F-N vad tiden går.... sa det till Ulrika förra gången jag var till Hogdal och tränade... kanske folk tror att det är samma hundar nu som det var för 10 år sedan :-D :-D!! Även om Milou är större än både Mini och Myran så hade hon ju även Max då... Ha ha... sen har ju Ulrika också rätt, vi kan ju inte vara fel ute vad gäller vårt rasval då i alla fall... :-) (fast både Sussa och Anna-Karin har bytt ras... fast jag vet att A-K skulle vilja :-) ). Även om jag ibland tvivlar med en Lizza och om jag verkligen är kapabel att få fram en trevlig rottis... vi har våra bakslag (tex mot en långtradare då i onsdags...), samtidigt så har jag lyckats ganska bra, myckat av "jag ska äta upp dig" har försvunnit, även om hon som sagt har något återfall...Nu i Hogdal så kom ju Anna-Karin först fram och pratade med oss, Lizza har aldrig träffat Anna-Karin, men det är inga problem... överdrivet hälsande, ja visst, och det är ju för att hon är osäker, men... alltså Lizza är inte otrevlig! Varför är hon då det mot karlar?? Och hur får jag bort det?? Hmmm... ja, vi måste ju först och främst ha ett gäng karlar, som inte är rädda, att träna på!Min utsikt här hemma! Inte illa va!?


Bakslaget: Det kom troligen för att hon hade en liten ovan och jobbig/stressande situation då det var många nya som var med och tränade och Lizza måste ju hålla koll på allt och alla och så kom en tradare och körde sakta förbi och stannade en bit bort. Där var det sedan någon som smög omkring (i Lizzas ögon) och säkrade lasten eller liknande och då var hon tvungen att agera mot den och tala om att hos oss hade han inget att hämta, typ... ovanligt svår att bryta var hon, säkert för att jag inte var så pigg....


För Lizza är det ju kanon att träna när det är fler än jag och jag på plats! Hon behöver verkligen röran runtomkring (hon är ju kontrollfreak) och just det här med en massa nya hundar och nya typer av hundar... samtidigt blir jag lite imponerad av henne, för tidvis kan vi gå fot och gå 2m från en annan hund utan att hon ser den och det älskar jag!!! Och gör att jag tror att vi kan jobba bort störningskänsligheten!! Så jag bara hoppas att vi har det så här varje träning nu :-). Det jag ser med hennes linförighet är att när det blir jobbigt så kommer hon gärna längre fram, man det är ju bra, då vi får möjlighet att jobba med det och kanske få till det så det håller i tävlingssituationer också!


Ligg och att ligga kvar var svårt... vi körde inom koppelavstånd och det fungerade så länge ingen kom rakt mot oss eller för nära. Känns ju lite jobbigt att få bakslag, samtidigt nyttigt att se vad vi behöver mer träning på!


Hopp-stå, helt ok... framförgående körde vi inte, men vi tränade på att stå stilla och rikta blicken framåt, trots att jag står och rycker lite i kopplet bakåt. Svårt att vara riktad framåt idag när det var så mycket att titta på... :-) Men riktigt snyggt sköter hon detta. Någon som har ett tips på vad jag ska kalla halten i framförgåendet?? För det är verkligen dax att döpa det nu :-)... Stopp var jag inne på förut, men frågan är om jag inte vill ha det i hopp-stået?? Hmmm... Stå har jag ju för stanna vid sidan (men det blir kanske ett stopp där så småning om), och stå till fjärren? :-) Jag som inte ens ska tävla lydnad... hi hi...


Jag ska också göra ett försök att baklängeskedja ihop framförgåendet nu, i alla fall en bit... och samtidigt träna på att gå före längre sträckor... Jag tror och hoppas detta kommer bli suveränt!!


På lydnadsdelen till appellen har jag alltså lite kvar i framförgåendet, och i platsen..., för lägreklass, samma + skott i platsen och krypet. Och om jag inte mins fel så var det det som var mitt mål... :-). Ja, jag skulle ju ta tag i uppletandet också :-) och det glömmer jag så lätt... :-). Var det något mer??


Bira fick också komma ut och träna! Mest för skojsskull, men, hon är ju en skojjig hund, så... Vi lekte vår nya lek lite... att komma ifatt matte som försöker smita och gå fot med henne. Och det är en kul lek! Och jag märker att Biras attityd förändras helt i fotgåendet om jag går lite snabbare... bra att veta! Och jag försöker lura bort henne när hon "släpper". Hoppas jag kan instruera hennes husse om detta också!! :-). Vi tränade också på sitt, men med ordet sitt denna gång och då under rörelse. Hon var superduktig!! Men, sitt på sitt är lättare än sitt på pipa!


Vi tränade också på platsliggning tillsammans med de andra hundarna! Och Bira är ganska säker... hon vrider fortfarande en del på kroppen, men störs inte av att Ulrika går och flyttar om Milou bredvid och det känns riktigt bra!


Jag har precis läst reglerna för att tävla i patrullering och jag är verkligen sugen på att prova på!! Men först ska Johan få klara uppflyttet från appellklass och sen kör jag igång :-), kanske... om vi får en hållbar lydnad... hi hi...


Igår... ja, då var jag hemma... förkylningsbotning! Började morgonen med tandläkarbesök, som jag ALDRIG trodde jag skulle fixa eftersom huvudet är mycket välfyllt med slem och så där på sprängningsgränsen, ni vet... men, det gick helt smärtfritt och jag mådde sedan halvbra! Trött och snorig, men... ja, på em tog jag en mindre promenad med de två små och när jag kommit halvvägs så var jag nära att avlida, typ... och jag orkade knappt ta mig ut med Siri. Mysko! På kvällskvisten var jag otroligt seg och bestämde att jag skulle vara hemma på fredagen också, oavsett... fast jag hade lite dåligt samvete... jag är ju liksom aldrig sjuk... i alla fall inte för sjuk för att jobba och jag hade nog fixat det igår... tror jag. Idag mår jag sämre... mycket sämre... och vi får se vad jag orkar med i hundväg i helgen! Lördag: 10.00 FM-träning, 13.00 fysföreläsning hund... Sö: 9.00 gröntkort drag, 15.00 doftdiskriminering! Och jag vill ALLT och mycket!!


Jo, en ynklig (enligt Bira) gång tränade vi också på doftdiskriminering. Ibland tror jag att YES jycken har fattat det!! För att jag i nästa sekund tvivlar... jag ska försöka orka två pass idag! Vi körde i alla fall med 4 krukor igår och det gick riktigt bra! Men, jag har ännu inget system i söket, men det känns som att jag lägger till det sedan, eller helt enkelt tar det i koppel.Inte lätt att fota svart o vitt i solljus! Men blev rätt läckert... Ni ser ju också vem det är som åker på spö... hi hi...


Med Lizza tränade jag också lite hopp-stå, vilket blir bättre... men jag vill ha längre vänte-tid efter hoppet och det är svårt. Lägger jag till omvänt lockande, då går det galant! Men, jag vill inte bygga momentet på det, utan snarare använda det som störning när hon redan kan momentet.


Med dem båda så tränade jag också på varsågod-ordet... Läst lite här, läst lite där och blivit otroligt inspirerad! Och nu var det riktig befästning av ordet varsågod som stod på schemat! Att få ett upplägg som i tidningen jag läste, var dock inte så lätt eftersom båda hundarna är tränade lite annorlunda och inte längre är valpar (tidning=canis). Men, jag fick sug ut mot skålen (med tonfisk-smet i :-) ) och släppte halsbandet på varsågod... Nu är ju båda tränade att backa/ göra annat för att få varsågod, så mitt kriterium var att de ville ha godiset och att de inte vände upp mot mig! Tanken är sedan att man ska kunna använda denna kunskap (att ta i bort från mig) för moment där hunden ska springa från föraren, tex rutan, framåtsändande, hopp och liknande. Kul att testa! Jag ska också lära in ett "ta den" och då är det typ en leksak som är hos mig... så de alltså vänder upp mot mig och tar den, ungefär som Biras "fri". Ska också försöka utveckla Biras "fri" så det blir mer att hon förutom att vända mot mig också måste utföra något hos/tillsammans med mig!


Nu ska jag se om vi hinner dofta lite innan Johan och pappa dyker upp.


Hej hopp!!


JO!!! Bira har ju börjat löpa!!! Såg det igår, hoppas jag missat ett par dagar, annars blir det parning precis när jag ska till Östersund och få min medicin!! Typiskt!! Men, jag håller tummarna för att vi får åka ner dagarna innan!

1 kommentar:

Liza sa...

Åh vad kul och spännande med löp! :)
Och jag skäms...när NÄR ska jag komma igång då :P Med träning alltså, haha.
Krya på dig nu :) Glöm inte tjocksockorna till natten ;)
Kramar