måndag 11 juni 2012

Funderat

Hm, ja... nu har jag funderat igen! Idag blev det lite funderande på promenaden! Mest för att jag har en hund som vet hur man gör när man drar i kopplet! Men, hur gör man för att få henne att sluta dra i kopplet?? Det börjar kännas som vi har provat allt!! Kan ju också säga att det går i perioder, det här med hur mycket hon drar... I alla fall har jag funderat över korrigeringar i samband med dragande...

Så här tänker jag... om man ska koppelkorrigera för att hunden drar i kopplet, hur gör man då? För, om jag rycker till, så måste jag ju i de allra flesta fall först släppa efter på kopplet för att få någon kraft i korrigeringen och korrigerar jag då slakt eller sträckt koppel??

Det är ju precis som när jag säger bra när hon själv släpper efter på kopplet... I min hunds värld så berömmer jag då att hon först dragit i kopplet och sedan släpper efter på det...

Så, det känns lite som att balansera på lina...

Vid ett tillfälle väljer jag att alltid berömma/belöna... om hon fixerar sig vid något vilt och sedan bryter den kollen/hysterin och tar kontakt med mig, frivilligt... DET tycker jag är toppen och belönar! Och jag tror också att det underlättar i vår jakt-lydnads-träning... :-)

Så, hur gör jag då när jag tränar att inte dra i kopplet?? Jo, jag börjar pedagogiskt och fint, med att stanna, hon får själv släppe efter på kopplet och gärna ta kontakt... så går vi vidare OM det känns som hon har stressat ner och vid viltkontakt händer det att vi går ändå :-). Många gånger räcker det med några sådana stopp och så har vi en superfin promenad sedan. Ibland... så blir jag mer och mer irriterad, oftast då i kombination med att de andra hundarna inte heller uppför sig. Morr... och tillsist brukar jag då tappa humöret! Fungerar då det bättre?? Nope... inte ett dugg! Alltså har jag ingen bra metod för att få min hund att sluta dra i kopplet, ingen verkar fungera långvarit med bibehållen effekt. Så, vem har en metod som fungerar??

Om jag då tar en av mina andra hundar, som väldigt sällan drar i kopplet... Men, ibland händer det... Stannar jag då och väntar så behöver jag kanske göra det två ggr på en promenad, så drar hon inte mer sedan... om jag säger ifrån, så fungerar det också... nu skulle jag vilja ha en metod som botar för alltid liksom :-)... Men, det skiljer ju så enormt på olika individer på hur mycket de är dragiga... Läste förövrigt någonstans att hundar som är dragiga ofta har stor kamplust och jag får väl glädja mig med det då!! En hund med stor kamplust är ju en som sällan ger upp vad gäller arbete också... :-)

Hej hopp i lingonskogen! Idag ska jag börja fysträna min hund igen... jag ska åka till Östersund för att i morgon få medicin... Igår fick Lizza vila och Bira träna lydnad med sin husse... tjing!

Inga kommentarer: