söndag 20 februari 2011

YES!!

Bara måste skriva!! ibland går träningen bara så GRYMT bra!! Just nu gjorde den det!! Undra om det var för att allt var planerat, eller om hjärnan börjat återgå till det normala efter löpet =).

Började med apportering och idag gick vi rakt på sak. Ingen uppvärmning (=gripa/hålla träning), bara "sitt", jah/apport och hon fick göra en ingång! Körde dessutom på så långt avstånd som det nu går att köra i mitt kök och det gick KANONBRA!!! Hon var helt med på noterna, YES!! Funderar på att våldgästa min mor någon dag när hon jobbar och köra inne hos henne... bra med ny miljö och de har en superlång "korridor" som slutar med ett kök och en tvättstuga... vore kul att testa =).

Sen körde vi lite gripa och hålla övningar + stimulukontroll övningar, som jag antagligen borde utveckla ännu mer, så¨hon blir hundra... och körde också en del omvänt lockande.

Just nu är jag ju appell-fokuserad och försöker komma på vad vi saknar och hur jag ska lägga upp det... och just framåtsändande har jag ju funderat en hel del på. Och ni vet, börjat med div övningar, bla en pet-flaska. Idag läste jag på lite i lydnadsbibeln "Lydnadsträning i teori och praktik" och ska väl försöka fortsätta med den, det känns bara svårt att träna i mitt lilla kök och HUR ska jag få henne att gå långsamt?? I alla fall, det är ju fler bitar som ska på plats och jag började därför med ställandet, alltså att stå och titta rakt fram. Inte det lättaste när man tränat att inte titta på saker, bara titta på matte =). Men, med klickern och mitt supersnabba finger (som ni snart ska få höra mer om) lyckades jag tillsammans med avståndsbelöning att titta rakt fram!! Jag ställde en kopp på golvet, la i en skinkbit, hade henne på min högra sida (annars sätter hon sig =) ) och klickade när hon tittade rakt fram. Det var supersvårt!! Hon är ju van att jobba för godbiten och att kolla in mig när den dyker upp... i alla fall fick vi till det och ibland glömde hon bort sig... när vi var i "perioder" med flyt försökte jag flytta mig så jag var bakom henne och ibland blev det riktigt bra. Tror på detta!!

Sedan körde vi lite backa-slalom-träning, och nu fixar hon att backa tillsammans med mig och hon kan backa ensam om jag står stilla (genom mina ben) och hon kan SITT!!!! Av någon j-la anledning lyckades jag hela tiden klicka för att hon satte sig istället för backade... PUST!! Super-klickare, minsann!! =D! Så, vi har ett bonus-beteende som jag definitivt måste få bort!! Jag försökte också lägga upp det lite som jag tänkt från början, att vi är längs ett skåp, jag sätter mitt inre ben ivägen bakom henne så hon måste backa genom mina ben och jag tror banne mig vi fick till det!! MEN!! Hur ska jag gå sen??? Jag skulle haft en LITEN hund!! Hur ska jag kunna flytta det andra benet så hon kan backa genom det?? Hmmm... dax att tekniktänka!! Någon som har lösningen?? Visa mig en film!! Ha ha ha!!

Ok, och så kommer vi till det bästa av ALLT!!! Lizza och jag avslutade med lek! Var tog "kom"-träningen vägen?? ja ja... Vi lekte, jag slängde, hon hand-targetade med grejen i munnen, vi lekte, jag slängde hon hämtade-handtarget, vi kampade, jag släpper -handtarget och vilket flyt vi fick till!! Sen satte jag mig och hon kommer gärna till mig och är SUPERLYCKLIG och jag berömmer, jag leker lite mer och så plötsligt ser jag en tendens att hon släpper en halv sekund tidigare än vanligt (hon släpper om jag blir passiv), hon vill att jag slänger den!! Snacka om att det känns som ett SUPER MEGA STORT GENOMBROTT!!! OCH dessutom, innan vi ger upp!!! Så kommer hon och släpper den hos mig!!! Ha ha ha!!! Kanske kan vi lyckas!!! Ja, jo... jag vet... detta är inne i köket, men ÄNDÅ!!

Har idag sportat mig, vandrat med Lizza själv igen (och jobbat med/mot hästbajs =) ) och varit på information om tjänstehundar och kanske ska jag testa på det... har inte riktigt bestämt mig än... men jag tror det är superroligt!!

Lizzas träning för att få bort reaktioner: När jag har sett på henne (oftast på öronen) att det är något intressant/spännande/läskigt som kommer har jag direkt, innan det kommit någon reaktion, sagt bra (med ett speciellt tonfall -godistonfall och hon visste innan att det kommer godis när jag låter så) och belönat med gott godis och sen låtit henne titta på det igen och "bra:at" henne för det. I början kanske 10-20 ggr för samma sak (fungerade toppen när folk varit ute och skottat snö!) och vi har stannat och tittat på saker. Nu när hon ser saker så blir förväntan mer på mig än på det hon sett och målet är att hon ska titta på det konstiga och vända sig mot mig innan jag hinner säga något. Och ibland, när jag tränat på röriga platser har jag också sett den reaktionen, hon tittar på något, bara genom att vrida ögonen, man ser ingen huvudrörelse och hela hon säger "såg du "mamma" jag såg DET DÄR!!! ge hit godisen!!" Super roligt att se och få uppleva!!

Nu ska jag natta vovvarna och bädda ner Jennifer!! Tjingeling!!

1 kommentar:

linaa o Luzza sa...

Toppen där med "få bort reaktion" träningen. De ska vi ta till oss o köra på!
Har en hel del att ta efter er, ni är så duktiga!
Jag har lagt backa träningen på is några dagar.. men kul att de går framåt för er!
Ja ska ta tag i de i veckan då jag e hel ledig, nu har jag jobbat massa så har blivit drag träning med Luzza istället.