onsdag 16 februari 2011

=)


Just nu känner jag mig lite som de här mammorna och papporna som ALDRIG har några fel på sina barn, fast beträffande hunden då... VÅGA bara säga något om min hund och MIN hundhållning!! Ha ha ha... Allt gick superbra, tills det blev min tur, sist alltså =) och då blev jag lite irriterad! Sen ska jag ju också säga att jag hade mina funderingar innan, men då tänkte jag och mumlade mest (Om en hund inte har någon kamplust över huvudtaget, kampar den då när den kommer 50m från gruppen med människor??)! Och sen tycker jag inte om att yttra mig, jag tycker att jag har för lite kunskap och har sett för lite hundar för det! Och nu var jag ju bland proffs!! Men... äh! Jag har svårt för ordet ledarskap OM den som inte använder ordet ger en bra förklaring på vad just den menar med ordet. Nu skulle våra hundar få gå fram mot en grupp, precis som de ville och då fick Lizza gå som hon ville... Nu är ju hon som ni vet en mycket uppmärksam och... reaktiv hund och fick väl syn på ett spöke eller så som hon reagerade på (bakom oss) innan vi gick fram mot en grupp och detta reste hon också ragg mot, sedan fick jag veta att hon... äh, det lät som det var gruppen med människor som hon hade rest ragg mot (nu sa jag dessutom innan att hon var spökig och mindre tillgänglig) och sen pga hur flamsig hon var när vi gick mot gruppen så hade jag dåligt ledarskap (och jag som trodde att jag bara hade dålig lydnad =D ) och jag kommer att få problem med henne om jag inte tar tag i ledarskapsbiten! JO! Jag skulle också sätta på henne ett strypkoppel... Vilket jag har svårt att förstå nyttan av eftersom jag har en hund som till 90% går bakom mig och drar hon räcker det att jag muttrar lite så går hon fint igen, men, ja ja... Jag skulle också se till att träna henne ensam, utan de andra hundarna och inte gå på promenad jämt tillsammans med de äldre =D! Jag bad också om råd på hur det är bäst att jobba för att få sin hund att komma tillbaka med leksaken och jag fick en del goda råd som jag nu ska jobba med och se om det blir bättre... men även här upplevde jag lite dubbla budskap. Men, eftersom jag inte har lust att hänga ut någon så skriver jag inget om det! I alla fall så tycker jag att det ska bli roligt att få träna hund i denna gruppen och vi ska helt klart vara med och träna!! För Lizzas skull!! Och jag hoppas att hela gänget hakar på, för det var ett HÄRLIGT gäng människor och en drös olika jyckar, som vi alla kommer lära oss massor av. Och nu tror jag att jag fick ur mig det hela på ett ganska vackert sätt ;-). JO!!! STORT TACK till Marie-Louise som filmade mig och Lizza under vår lilla uppvisning =), ska kanske försöka ladda upp filmen någon dag när ingen mer än jag är hemma, för det lär ta sin lilla tid...


I söndags lyckades jag muta Jennifer (som ju var sjuk) att Johan skulle få gömma sig i snögrottan och så filmade jag själv... =). Det gick inte så bra att filma själv, speciellt inte när jag skulle hjälpa Lizza att gräva för att få henne att förstå... Nu blev det en mycket bra övning, där hon grävde fram och hittade Johan och jag tror att poletten trillade ner! Men, givetvis ska vi göra fler sådana här övningar och då ska jag ha ett barn i grottan (eller någon icke-kändis) och ett barn som filmar! Jag upplevde det lite mer som att hon använde näsan för att lokalisera att det var en doft där, sen gav hon upp grävandet som hon påbörjade ganska snabbt, men med min hjälp kom hon igång igen och allt blev bra!


I måndags blev det en KANON-träning på klubben!! Anette var där med sin unga schäfertik, temperaturen var typ -15 grader och jag tyckte vi kunde köra inne, så det gjorde vi! Början var ganska kaotisk, två unga tikar som halv-mätte lite med varandra och muttrade lite och allt till ett konstant skällande av Bira! YES!! Men, ganska snart lugnade de ner sig och var och en jobbade med sin matte/husse. Sen blandades träningen med en massa underbart surr, om det mesta =), och även det behöver i alla fall Lizza! Behöver verkligen lära henne att koppla av några kilo... TACK för en underbar träning!! Den gav oss enormt mycket!!

Det blev mycket focus, "titta där", vi grejsade lite med en petflaska och nosduttar, nu fick hon så lov att gå lite för att komma till den och det blev kanske lite försvårt i den störande miljön, men hon löste det riktigt fint till slut. Två "problem" uppstod... Ett är att hon knuffar ner pet-flaskan VARJE gång, även om jag klickar innan hon kommit fram =), två är att jag är rädd att det kommer bli en MYCKET hög fart mot flaskan, men, det ska jag klura lite på... Vi gjorde också apporteringsövningar (bla plocka upp o komma in) med en annan hund 1½m från och det fixade hon galant!! Och Anettes Maja (som stavas på ett annat sätt, men jag tror man säger Maja, typ) såg ut att ta in varje grej som Lizza gjorde =), hoppas apporteringen nu går som en dans för er!! Ja, och så testade hon att köra lite ligg och så för att se om hon också kunde få en godbit!


Bira-bus, den skällande hunden... hon lugnade också ner sig och fick mycket bra fokus och fot träning med sin husse. Nyttigt för henne att få jobba så nära en ennan hund! Igår lyckades vi dessutom med det stora konst-stycket att möta Hugo på morgonrundan och bara klämma fram 1½ skall!! Och de kom dessutom när Hugo passerat oss med kanske 40-50m eller mer... synd att de måste komma! Denna gången satte vi oss tillsammans (TACK o LOV att Lizza är så snäll!!!) och jag jobbade med lite kontakt och att hon tittade på Hugo och så "matade" jag henne med hela frolicar (jösses så tjock hon kommer bli ;-) ) och då var hon ju tvungen att tugga (vilket tar tid) och det kändes riktigt bra! Just nu dök en tanke upp... tänk om jag ska skita i "titta där" övningarna och göra som man gjorde "förr" se till att hon håller fokus på mig...hmmm... det kanske är något för henne! Och det känns ju verkligen som jag testat allt, sen är det kanske för kort tid, man skulle haft en quick-fix ;-). Jo, sen ska jag ärligt erkänna att hon skällde sig igenom nästan hela dagen igår... och gjorde mig GALEN!! =) Men, det var väl hennes hämd för att hon var så snäll på morgonen! =D =D.


Jag har också under de senaste dagarna (dock ej igår då jag kom hem "död" och genomfrusen (6timmar ute, stilla och i -10-15... brrr...) utställningstränat Tanija =). Och det är kanske bättre sent än aldrig?? Det vi pysslat med är pekfinger-target-typ! Nu till att börja med klickar jag för att hon duttar på mitt pekfinger, och allt där omkring! Det hela får mig att inse vilken usel tränare jag är, både vad gäller kriterier och timing =D =D, tänk att det behövs en gammal tant för att få mig att inse det!! Hon är ju rottis, så hon liksom bara bufflar på och hon är blixtrande snabb, det hela gör att för att få ett perfekt klick måste jag tänka och mentalt börja klicket redan när hon är på väg att putta och det hela gör att klicket kommer oavsett var hon puttar... ha ha ha! Nu är ju tanken att hon dock ska kunna stå stilla och bara titta på fingret och det är där vi jobbar nu. Sen, just nu skiter jag i hur hon står, bara hon är stilla och tittar på fingret, och det fixar hon inte utan hjälp... skulle kanske lagt in något pass med omvänt lockande på henne (hon är aldrig tränad med det) så kanske det hela löser sig! Nästa problem är väl att jag som alltid är ute i mycket god tid och nu ska vi ju på utställning på lördag =D =D!!! Men liiite borde vi fått till tills det! Kanske ;-).


På lördag är det republikens hund, en "tillställning" för de hundar i länet som erövrat CK, BIR, BIM osv under året. För veteraner räcker det med HP, men vi har ju CK i alla fall ;-). Bira & Johan ska också med, liksom en massa stjärnor från vår lilla klubb. KUL!! Det hela där går sen till så att man möter varandra två och två... och en slås ut, en går vidare till nästa "heat" och så koras republikens hund och veteran för året!


JO!!! Jag har ju glömt att berätta!!! Johan o Bira blev "årets nykomling ekipage" och "årets lydnadsekipage" på klubben i år!! Kul va!? Johan blev i alla fall supermallig =)!


Nu ska jag ringa lite, ta ut de 4benta på "långis" och sen bara slappa!!! ;-)

3 kommentarer:

linaa o Luzza sa...

Timmar av träning vill jag lova. Handelsbyte sen hon va valp. :D

Britt-marie sa...

Hej,
Hälsa och gratta Johan till utmärkelserna och lycka till på utställningen, du hör väl av dej med resultatet. Itza och daddy är anmälda till Malmö den 26/3.
Britt-Marie

Wellegårdens Kennel sa...

Kan helt klart hålla med om att det var jättebra träning i klubbstugan. Gav oss med massor :) Hoppas det blir lika bra i kväll :)