fredag 4 februari 2011

tankar


Japp, som vanlig har det blivit en massa tankar..... speciellt lätt att tänka en massa är det ju när man sätter sig och kör bil en massa timmar, bara för några ynkliga skor! Innan jag kommit till Sveg (1,5 mil) så hade jag ångrat att jag åkte... 3 ggr fick jag stanna och skrapa av rutan!! Det är det absolut sämsta med min bil, att köra när det snöar... ALLT fastnar på rutan, hur jag än gör!!! Igår gick det bra om jag körde 90 eller fortare och hur roligt är det på oplogad väg?? Och hur lätt är det när man kommer i kapp någon eller att det räcker med ett lastbilsmöte så är det kört??! URK! Men, ner kom jag... in i Orsa, vildmarksbutik, de måste ju ha bra skor!! 1 modell kvar... njäää... de såg lite kalla ut tyckte jag, men, jag visste nu att de fanns och kunde åka in på Mora och prova andra skor och återvända om jag inte hittade något bättre! Och Merrell är väl ett bra märke?? På Mora var det ungefär lika tomt på skor och jag fick panik!! Men, hittade samma sko 400:- billigare där och den blev det. Nöjd?? Nix, ångrar mig, men nu kan jag i alla fall gå torrskodd (om skaftet räcker till) och så blev jag ca 10cm längre!! Ha ha...

Ni vet ju att jag funderat och irriterat mig på inkallning, vardagsinkallning och att jag tränat ibland, men på tok för sällan... Som om någon där på norsk-sidan kan läsa mina tankar så har de en artikel om det i canis-tidningen som damp ner i brevlådan igår!! Borde sitta där och läsa nu (eller kanske ännu bättre, vara ute och träna!!), men jag tycker liksom om att plåga mig själv och brukar försöka dra ut läsande över någon dag, plågande OCH längre njutning :-). De hade också en bra artikel om lek, del ett och givetvis är det del 2 som jag vill ha och hoppas att där finns några tips.... Det skulle bla handla om hur man får hunden tillbaka om man kastar en sak, och det är ett mega-bekymmer tycker jag!! Och jag vill kunna använda en kastad boll som belöning!!! Längtar redan!

Nu ska jag berätta en bedrövlig historia, tänk hur lätt det är att missförstå varandra!! Jennifer ringde mig igår när hon kommit hem från skolan. Hon hade som vi tidigare pratat om, tagit pengarna jag lagt på bänken, gått till affären, köpt korvbröd (och riskakor) och hon hade precis hämtat posten OCH där var det ungefär som ett paket, blått och hon var SÅÅÅ sugen på att öppna det fast det var mammas. Det sa jag att hon inte fick och då jag beställt grejjor från apoteket tänkte jag att det var det... När jag kom hem, jag och P-O tog posten och där fanns inget paket, jag letade, frågade Jennifer, skällde på Jennifer, såg mina slantar flyga iväg, jag sprang upp och ner för backen (tung backe!!) med pannlampa och letade mitt j-la paket!! Det var ett grått kuvert, stort som ett paket (!) och innehöll reklam... det hade jag redan slängt... SÅ kan det bli!

Nu några ord om mina träningsfilmer, tiden räckte ju inte sist... Det vi tränar, ser ni kanske... läggande under gång och jag tycker det fungerar hyffsat nu under baklängesmarsch, sen gick det inte denna gången när hon går bredvid, men det brukar också fungera. Fot, ibland har hon en tendens att komma långt fram, då stannar jag eller backar några steg och oftast blir det bättre då... Men, det jag tänkt säga mest om är att inkallningen, då har jag spridit ut smulor/små bitar av leversnittar på marken, där hundarna får stå och mumsa i sig och så kallar jag in, detta för att ge dem någon svårighet i alla fall... Detta är första gången som jag gör denna övning utomhus och jag är ganska nöjd. Lizza är lite sen att koppla ihop allt, men när hjärnan väl räknat ut 1+1 så kommer hon. Bira är snabb som blixten, men det är inte något som håller i skogen på henne. Tanken är dock att få det precis så snabbt som hon gör det och göra typ 1000 repetitioner, som lyckas, då borde chansen öka att det även fungerar i skogen... "Kom"= smarrigt hos mamma... och denna gången var det extra smarrigt, lite slamsor som jag skurit bort från middagsköttet, älgbog, rå. Mums för en jycke! men, det är också lite tanken, just inkallningen ska betyda extra smarrigt!

Japp, och så fler tankar... om jag kan ta mig i kragen och göra 5 (lyckade) apporteringsingångar (helst med upplockande) varje dag/kväll i en vecka, då gör vi 35 ingångar på en vecka... skulle vi göra 7 då gör vi nästan 50st upprepningar. Det är ganska många... och då borde jag efter en vecka kunna öka svårigheten, antingen öka avståndet eller med störningar och köra så i en vecka... F-N, om jag tar mig i kragen kanske vi kan få till en apportering ändå!! I alla fall bestämde jag mig för att utmana mig själv och se om jag kan fixa det! Igår började jag... först körde vi gripa/hålla och jag glömde säga apport när hon grep, FY på mig!! Sen satte jag henne, la apporten mellan oss och sa apport och då händer det jag oroat mig för, hon griper inte "SNYFT"!! Hon skuvar den med munnen framför sig, plockar upp den, svänger in och tappar/släpper den och svänger in helt. Den landar bredvid mig, till höger, jag väljer att inte säga något och vänta, hon har ju inte gjort det jag bett om.. kanske skulle jag flyttat mig, men jag stod kvar. Efter en liten stund så kliver hon upp, griper apporten och kommer in i utgångsställning med den! YES!! Sen gjorde vi minst 5st repetitioner som fungerade mycket bra!

Tanken slog mig då också att detta måste jag ju också göra med "Lizza" (Bira)/"kom" och så gjorde jag 5st "Lizza" också! Nu jobbade jag inte på något avstånd här utan mest att när jag sa Lizza så kom det en godbit... Avståndets betydelse minskar ju om man ger Lizza eller kom ett mycket högt värde, även om man givetvis behöver träna det på avstånd också. Men det hjälper ju till att göra övningen även om hunden är "med", det ska ju göras en sammankoppling där!

Och HUR länge tror ni denna nya idé hos mig håller?? Det brukar ju gå typ 2 dagar, sen blir det liksom inte mera... typiskt Marie! men, nu ska jag försöka hålla i det!!

Jag har ju läst ut en bok igen och den har funnits i listan till höger en stund. "Training the working spaniel" och hmmm... vissa saker i boken är superbra, andra är mindre bra, mest är mindre bra... Först när jag började läsa boken trodde jag att den var från -80-talet, men den är skriven 2010!! ha ha... Det som irriterar mig är just det här att det finns bara ett sätt att träna hund som fungerar, det finns 10 000 sätt som fungerar!!! Och det jag söker är ju övningar att göra med min hund, oavsett hur jag tränar... och nu ska jag ärligt säga att det tagit mig månader att komma igenom boken, för den tilltalade inte mig och den var på engelska, och jag minns inte början (alltså var den inget vidare!).
En sak som klyver mig, är val av ras och det står i nästan alla böcker... Det som gäller är springer spaniel eller cocker, givetvis av topp-jaktstam! Allt annat är skit och lika bra att lägga ner... då blir jag arg... clumpisen är bäst!! Samtidigt... skulle jag köpa mig en älghund, eller rekommendera någon att köpa en så skulle jag ju säga till dem att kolla linjer, kolla meriter, köp en renrasig av älghundsras osv... nu skiljer det ju sig lite eftersom älghundarna inte är avlade för något annat än jakt och där finns inga show-jämtar, i alla fall inte i Sverige (givetvis finns det säkert snygga jämthundar som är usla i skogen, men inte utpräglat och uppdelat som i spaniel/retriver-världen). Hur tänker jag då?? Kan man undra och det gör jag med... men kanske några uppmuntrande ord till den som vill försöka med sin udda ras, någonstans måste ju inkörsporten vara och varför då inte med en annan typ av spaniel?? I alla fall, det roligaste av allt!! I en av böckerna som påpekar hur viktigt val av ras är så finns övningar där du ska hålla fågelvingar framför hunden och smeka den i ansiktet med vingarna (typ) och allt detta för att väcka hundens intresse och jaktlust!!! Och då handlar det om att du ska göra så med dina noga utvalda hund av jaktstam!!! HALLÅ!! Skulle jag ens försöka så skulle Bira... ha ha.. hoppa upp och klippa den, och sen hålla den fint till mig och vad då väcka jaktlust?? Gör inte hundar av jaktstam det själva?? Nu är jag elak, och jag vet att största anledningen till att clumbern inte används av de "proffsiga" är att det bara är de äkta proffsen som orkar lägga ner extrajobbet som krävs för att styra jyckens lustar! De är inte lika föriga och formbara som de avlade för jakt, men för mig är det ju lite av utmaningen =), så får vi se hur långt jag lyckas!

Nu ska jag se om jag kan lyckas få för mig att göra något vettigt idag... Har en del kvar på måndagens lista ;-)

Inga kommentarer: