söndag 13 februari 2011

Stora planer!

Japp, idag var dagen planerad in i minsta detalj! När Johan vaknade skulle jag stoppa Jennifer i snögrottan med en tub skinkost i högsta hugg, ladda Johan med filmkameran utanför och se om jag kan få Lizza att leta/gräva efter Jennifer! Kl 7.30 var det en söt liten spaniel som väckte mig med ett pipande och sen hennes mycket tysta tonårshusse som klev upp med henne... när jag kom ner låg Jennifer (vaken!!) i fotöljen och tittade på TV, med JÄTTE ont i huvudet och termometern utomhus visade -28,3 grader... brrr.... och Lizzas egne långpromenad -glöm den!
Tanken var då sen att jag vid tretiden skulle förpacka mig in till Sveg och träna lite lydnad innan årsmötet kl 16.

Nu tror jag det blir sport istället... kanske blir vädret bättre??

Nu på morgonen så gjorde Lizza mig GALEN igen!! Inte blir man långrandig ute när det är så här kallt. Hundarna har inte heller någon glädje av det... Och så plötsligt skäller Bira på något och då blir Lizza på G direkt... Och hon kan inte bajsa utan har hel-span åt alla håll och kanter... "suck", ja då går vi väl in igen och redan efter 30-45min eller något så måste jag ut med henne igen och då är hon så nödig att hon håller på att döööö!!! Lizza gör mig galen med många saker hon gör och MÅNGA GÅNGER (minst en gång om dagen) undrar jag vad jag gjort för fel med henne!! Sen är hon en supertrevlig och väldigt jobb-glad hund som gör sitt allra bästa för att göra som jag vill ha det... Jag läser ju lite om hur Luzza (systern) är och blir då glad igen =) och jag är ENORMT nyfiken på hur de andra syskonen är... Vore kul att ha lite kontakt med dem också!

Lizza förut när vi skulle ut och gå... Vi går ut på bron, hon slänger sig ner med allt hon har och lite till och håller man inte i kopplet så är hon BORTA, håller man i kopplet så gör det ONT! Det var förövrigt så här det gick till när Johan tappade Lizza och hon smet till Sixten för några veckor sen... Arg blir man när det gör ont och jag ledde ganska bryskt och argt mummlande upp henne på bron igen när hon gjorde (och de få gånger hon fortfarande gör) och så gick vi ner fint tillsammans. Och detta verkade hon förstå och säger jag något idag så springer hon själv upp på bron =), även om det är något annat jag säger, ha ha.... Och nu har jag också börjat göra så här när hon slänger sig mot doft-fläckar (hon måste nämligen komma före Bira!) och platser som hon vet luktar mycket. Jag går om tills hon kan gå Ok, och givetvis kommer hon inte fram till det hon vill förens vi går dit tillsammans! Lizza går dock oftast mycket fint i koppel, men kan inte alls gå lös, då är det mest skutt och lek och ta mig om du kan... vilket är SKIT-trist!! Hur kan en hund som är så med och så på mig jämt plötsligt liksom bara... säga blä på dig och dra??

Ja ja! Igår blev det i alla fall lite träning! Först smög jag mig ut för att fota Bira & Johan när de tränade, men hon hade tydligen fått något fnatt när han belönade henne och börjat tok-busa!! ha ha... så de lekte ut lite enrgi som hon inte fått ut pga uteblivna promenader (jag har skottat snö och har så ont i kroppen att jag skulle kunna dö!). Sen har hon det jättesvårt att leka och engagera sig i sin husse när jag ser på, men lite kunde de få till!

Sen var vi ute med Lizza & Bira på samma gång, innan Johan fotade mig och Lizza. Vi jobbade på att bygga upp längre sträckor i fotgåendet, försöker belöna varierat och gå olika långt innan jag svänger och försöker också få in låååånga raksträckor ibland. Det är faktiskt det svåraste, att få dem att orka hålla fokus fast det inte händer något. Tränade också lite språngmarsch, och det har vi supersvårt för, men det börjar bli bättre. Lizza tror vi ska leka då också...

Dagens bästa var när hon av någon anledning kom på att hon skulle ut och springa lite, mitt i träningen bara så där (då brukar hon inte komma på sådana saker!) och påbörjade ett race ner för backen (vart annars!??), MEN när jag ropade mitt "KOM" så tvärvände hon och kom i full fart!! YES!!

Läggande under gång blir bättre och bättre, ibland belönar jag för fart ner och ibland för att jag går ifrån henne och det känns rätt. Igår kunde jag gå riktigt långt ifrån henne ett par gånger och även här försöker jag variera och sakta öka avståndet. Men, hon verkar ha förstått vad jag är ute efter och gör sitt bästa, men blir ibland lite FÖR taggad, he he.

Inkallningen blev det en tjuvstart, annars riktigt bra UTOM att hon plötsligt (eller plötsligt, det har varit lite så på slutet...) inte kommer på mitt "hit". Och precis detta stod det om i senaste numret av Canis och jag måste väl helt enkelt ta tag i problemet och göra något åt det, innan det blir mer befäst!

Sen apportering och denna gången var jag mer med och ställde mig på kopplet innan jag startade henne och tur var väl det för hon försökte springa iväg med den, nu tog det stopp och hon kunde komma in med den. Det blev mycket jobb på att hålla den idag, för det var dåligt och dåligt grepp ger rullande och tugg och det vill jag INTE ha! Mycke omvänt lockande, jag tar den om hon håller dåligt, och lite sånt.

Senare på kvällen lekte jag med Lizza, inomhus och hon var sig inte riktigt lik. Just nu har det stått en hel del om lek på lite olika bloggar och jag skulle så gärna vilja kunna leka med Lizza också. Alltså, vi kan leka och ha superkul och det är verkligen DEN belöningen för henne. Men tappar jag leksaken eller slänger den, då tar det 10-15min, typ, innan jag får in henne med den och det orkar jag inte!!! Nu kanske jag tar tag i det och ser om jag kan få till det. Inne har det känts ganska lätt, hon kommer med saken, inte alltid till mig, men ofta nära i alla fall och nu efter vi lekt en stund var det mer som det var förut, att jag får henne att komma och dutta i handen med leksaken. och då röjer vi loss tillsammans och hon verkar ju tycka det är superkul. Men, jag får väl träna mer inne och kanske lite med två saker ute. Hittade en kurs i detta och jag skulle vilja gå den!! men, Stockholm avskräcker och ekonomin finns inte riktigt. Tänkte prioritera en apporteringskurs med Bira i sommar... men jag VILL ju!!

Sen blev det "KOM" träning med både Lizza & Bira, mjukost på ett fat och så kallar jag in från det och belönade med skinkost på tub. Det var så där... och jag vet inte riktigt hur jag "klickerst" ska bete mig när de inte kommer direkt och det finns banne mig inget att läsa om det heller!! Tips?

Nu ska jag titta på störtlopp och sen göra en PLAN för veckans träning!! Utnyttja vädret ;-). Ny film på när vi leker finns nu under mina filmer och många nya bilder från träningen igår och på Johan och Biras lek!

Hej hopp!

1 kommentar:

linaa o Luzza sa...

haha underbart o läsa om Lizza, för som du skriver dem e lika på mångt och mycket! Nästan skrämmande. hihi.
Ha en toppen vecka!