måndag 7 februari 2011

en helg igen

Tänk vad snabbt tiden bara rasar iväg!! Och jag tycker inte jag hinner någonting!! Just nu är jag mest bara trött och kommer mig inte för någon ting, bara liksom har fullt upp att hålla ögonen öppna. Igår, tex, var det strålande väder och ändå blev det INGENTING!! När jag väl kom på att jag faktiskt måste göra något i det vackra vädret, då hade solen nästan gått ner =D!

I alla fall så har jag nästan hållit det jag sagt att jag ska göra med mina älskade små!! Med Lizza har jag tränat på "kom" och att komma in med apporten varje dag, igår blev det dock inte tillräckligt många lyckade repetitioner... kommer till det. Och med mitt Bus har jag tränat på "kom" varje dag!

Vi har mest tränat inne, och "kom"-träningen har jag antingen ropat, belönat med skinka, slängt iväg en skinkbit, "kom":at, osv, eller smetat in en tallrik med mjukost och kallat in från den och belönat med skinkost (på tub, vi har superskojsigt!!). Med Bira har jag också haft ett pass med hand-target träning och krypa i halsbandet-träning också. Jag vill ju så småningom (helst ganska snart) inkludera något av dem (eller båda) i inkallningen. När jag belönar inkallningen så glömde jag säga att jag OCKSÅ belönar med att de får gå och fortsätta det intressanta, dvs leta godbitar eller städa mjukost och det gör ju att momentet dessutom blir lite Premack-principen över det hela... och borde då ytterligare förstärka inkallningen.
Igår gick vi ut och körde! Jag började med Lizza, att gå fot och det var så där, lite jobbigt var det att husse var ute och grejsade, man jag är helt klart nöjd med hur det utvecklade sig och att hon klarar av att styra upp sitt fokus! Läggande under gång, jag jobbar henne ännu näsa-mot-näsa och det blir bara bättre och bättre tycker jag! En gång flög hon upp och skulle efter mig när jag inte klickade direkt, annars kan jag nu gå ganska långt ifrån henne innan jag klickar och jag försöker variera mig, ibland klick direkt och ibland efter olika antal steg. Inkallningen, tävlingsinkallningen, är riktigt bra och jag tycker hon styr upp ingångarna kanonbra nu och det är skönt!
Apporteringen... pust... Kände att hon var lite konstig när vi började. Vi började med att gripa och hålla och som sagt, hon kändes lite konstig, lite lätt liksom... Och mitt korkade jag skulle ju bara kört 100 rep med gripa och hålla, men jag har ju sagt att jag ska köra ingångar där hon plockar upp och vad händer!?? Jo, hon tar apporten och drar iväg med den!!! FAN!!! Det som bara inte fick hända!! Och så kan ni ju gissa åt vilket håll hon springer... pust!! HUR HAR NI GJORT FÖR ATT FÅ ERA HUNDAR ATT KOMMA MED SAKER TILL ER?? Nu sprang jag upp på bron och hämtade en boll som jag kunde jonglera med och då kom hon ju som en raket, men jag vill inte hamna i den situationen!! Jag vill inte börja locka in henne, jag vill att hon kommer när jag ropar och att jag då kan ta fram belöningen och belöna, men det händer ju alltid något och då handlar det ju om att snabbt få stopp och tillbaka, utan jakt... URK vad jag hatar detta! I alla fall så kan/vill jag inte sluta med detta utan vi försöker igen och nu står jag på hennes koppel =), och vad händer?? Jo, matte har en boll i fickan så Lizza kan inte plocka upp någon apport, bara 1000 andra saker kan hon, men INTE plocka upp någon apport... ha ha... ni ska se henne... då springer hon ett varv runt apporten, men hon kan inte röra den... pucko-jycke! En gång tar hon den, eller vad man nu ska kalla det... hon åker på den och ska leka... ajja-bajja!! Så jag fick backa, köra att jag höll fram den, hon grep och kom in i utgångsställning och det fungerade ju i alla fall. Tror kanske att jag ska ta tag i det här att kunna jobba och göra ett bra jobb fast belöningen är en boll i min ficka... jag lär ju tjäna på det i längden! Synd bara att hon inte vill komma tillbaka med den...

Tränade därefter Kom och det var från utspridda korvbitar och det fungerade nu kanon! Man kan ju undra varför det fungerar så bra på träning och aldrig när jag verkligen behöver det... jag tror det handlar om att hon går in i något sorts "lek-stadie" och sin egen värld och då kommer på att hon ska dra. När hon är "med" så vill hon ju inte ens gå ifrån mig... Och så blir det när vi tränar inkallning också, det är svårt att få henne att snusa omkring och äta korv... Sen blev det också lite lek-träning. Att komma och dutta i min hand med leksaken, att över huvudtaget komma med den, att släppa på passivitet osv. Och nu har jag henne i koppel så hon kan inte sticka. Undra om man kan skapa en bra rutin på detta sätt eller om det är något jag får köra genom hela hennes liv...

Bira tycker att inkallningsleken är superrolig och jag tycker att Bira är superrolig!! Önskar jag haft en duktig fotograf med mig där ute... Först visar jag henne korvbitarna på marken, och ni ska veta att Bira är bland det mest matfixerade ni kan tänka er... och då blir hon stående där och stirrar på mig "jag står ju här, ropa nu då" säger hela hon! Och jag vill ju inte kalla in när hon väntar på det, jag vill kalla in när hon är upptagen med att äta!! Jag kallar in ändå, hon kommer i 500km/h, hon får korv (ser besviken ut), jag skickar henne att "leta godis" eller "varsågod". Hon skuttar iväg, tre skutt, stannar och kollar på mig, "ropa nu då!!" Näe, såger jag och skickar henne igen, och hon tar några riktigt krumbuktiska språng och stannar och tittar på mig... hon ser SÅ underbart festlig ut!! Och så håller vi på tills hon letar de rackarns godbitarna och så kan jag ropa igen... =).

Annars har Bira varit billig i helgen! Jag vet inte vad som flugit i dem... hon har skällt på allt och jag har allvarligt övervägt att betala dyra pengar (som jag inte äger) för att gå en kurs med henne!! Hon har dragit i kopplet och inte slutat, sprungit mitt i vägen istället för på sidan och detta tillsammans med en Lizza som löper och är "lite" ko-ko i hjärnan... Tur så är hon för det mesta snäll ändå... men nu verkar hon skilja på hanar och tikar och möter vi en hane så blir hon helt väck hon med och jag får släpa de två idioterna därifrån och önskar att jag hade vett och ork att gå med dem en och en... Jag måste verkligen ta tag i det här!!

Johan har varit/är sjuk och då jag inte känner mig särskilt pigg heller är jag livrädd för att jag också ska trilla dit... Igår var jag som sagt i ett dvalliknande tillstånd och längtade efter solen, men orkade inte... Lizza vaknar nu nästan varje natt vid 2-3 och ska ut och kissa... nu är jag superglad att hon väcker mig och att hon känner att hon måste ut (Siri hade en gång att hon lämnade pölar på golvet där hon låg, kände inte att det kom...), men jag VILL SOVA!!! I natt kände hon nog i alla fall att det var sov-läge och la sig snällt igen när jag sa till henne... TUR för denna natten är det mycket viktigt att jag får sova! Och vad händer med hundarna om jag blir sjuk?? Ni kan ju tänka er ungdomarna efter en vecka utan promenader... he he... och om man lyssnar på pappa så kunde han inte ens kliva upp och ta ut hunden... och vad händer då här??

Liiite lite har jag grävt på min grotta också och om det inte vore så kallt nu skulle jag ut och gräva lite till (tur jag kan skylla på kylan ;-) zzz...). Jag tänker köra så det finns en håla till att gömma sig i, sen ska Lizza få leta! Ska bli kul att se hur hon gör när det inte är grävt där hon ska leta!

GRATTIS till Ulrika och Milou som i helgen erövrade TVÅ första pris i lydnadsklass 1, ni är superduktiga!!

Jo, nu höll jag på att glömma... jag har utmanat Lina (m syster Luzza) i att lära sin 4-benta att gå slalom mellan benen, baklänges... OCH vad jag tänkte på då, det vet jag inte!! Och f-n vad jag ångrar mig!! Ha ha... Fast jag vet vad jag tänkte på... jag har ju sett det en gång och tänkte att jag kunde be om råd där hur man lär in det... men, hon säger att hennes hund inte kan det!! Ha ha... Luzza kan backa, på kommando, det kan inte Lizza (bara vid sidan om jag backar). Kanske ska man börja där... Lizza har jag lärt att snurra runt mig, backande, en gång i somras... hade då galler runt till en början för att få henne så hon jobbade efter att känna mig och snurra nära liksom... Kanske kan man utnyttja det... Jag har just nu en del idéer i alla fall =)... Om jag ska börja med backandet så ska jag nog försöka använda nos-target... eller så ska jag utgå från backandet vid sidan, gå vid ett köksskåp (så hon inte kan vinkla ut till vänster) och sen ställa mig så hon av en olyckshändelse backar in mellan mina ben. Sen gäller det ju "bara" att få henne att vilja svänga in igen... Någon som lärt sin hund att dutta med rumpan på en target?? Ha ha ha... det är också en tanke som kommit, och gått...

Och vad gäller mina planer med framförgåendet så kör vi nog på target-träning i alla fall! Har ni sett på filmerna på klickersmart?? En sån vill jag ha!! onödigt, yes!! men, vad ska man annars använda?? En petflaska som man måste resa upp efter varje dutt, eller en egen liten boll på en pinne som man sticker ner i marken, i köket =D =D eller genom tjälen... Nu ska här kollas vad de kostar (399:-!!!)!! Kanske finns de billigare någon annanstans, eller så fungerar det med en petflaska ;-).

Nu ska jag duscha och sen åka in till tandläkaren... och så var tanken att träna lite hund på Ica i Sveg, men -15... det blir så j-la kallt åt fingrarna!!! Hej hopp!

2 kommentarer:

Lena G sa...

Hej Marie, ja AlleyOopen är verkligen en sådan pryl som man inte visste att man behövde ;o). Rolig men inte helt nödvändig. Jag kommer snart gå vidare i träningen och då kommer han aldrig få gå ända fram till den. Så egentligen kan man ju använda vad som helst som står där... Och så fort som möjligt ska den bort dessutom!
Kul att se dina fina hundar, bedårande spaniel!

linaa & Luzza sa...

Marie - utmaningen... den e svår... men jag hoppas vi tar tid på oss. haha.
Luzza har från att bara backa framför mig så har jag nu fått henne att stå mellan mina ben och backa tillsammans med mig... hur jag tänker där... de vet inte jag heller... haha... har väl en förhoppning att jag ska kunna backa med ena benet o att hon följer de... kan d va ett bra nästa steg? haha.
Kul med lite klurigheter iaf=D
Detta fixar vi!