söndag 1 januari 2012

kollat o drömt :-)

Appellklass: 6/5 Matfors, 12/5 Borlänge, 13/5 Sundsvall, 17/5 Falun, 20/5 Mora, 6/6 Nedan Siljan (=Rättvik), 9/6 Edsbyn & Malung-Sälen, 10/6 Ljusdal och 17/6 Särna-Idre... Det var "vår"-säsongens appellspår inom rimligt avstånd... :-) Jag satsar givetvis på att vara klar till den 6 maj!! Jo, för andra som vill tävla har vi ju en hemma-tävling i slutet på maj också, men jag ska inte tävla mer hemma... :-) Jag har heller inte kollat hur saker och ting går ihop med mitt schema, och jag vet inte riktigt hur mitt schema ser ut där i krokarna då jag tror vi har schemabyte före det... Men, alla helger kan jag ju inte jobba :-).

Sen det roligaste av allt när jag var ute och kikade...
Rallylydnad!! : 12/5 Gagnef-Floda, 21/7 Bollnäs, 22/9 Gagnef-Floda och 13/10 Bollnäs. SÅ häftigt och inspirerande!!! Synd jag inte kan vara på två ställen samtidigt den 12e maj, ha ha... :-)

Ja, och sen tog jag tag i det här med tränande fast jag jobbade till 19 igår! Det behöver inte vara så avancerat och seriöst, det viktigaste är ju att man gör något!! Och har roligt... Och vem har inte roligt när man tränar så underbara hundar som jag har?? :-D.

Jag började med Bira, vill inte riktigt det, hon är så svår att få ut ur köket, som är störst och bäst att träna i. Hon tycker att det är hennes tur en stund till :-). Älskar den egenskapen!!! Johan var borta, det var därför som jag tjuvtränade henne lite... och så vore det så kul att få till det här med backande!! Hon är ganska klurig av sig... du riktigt ser hur cellerna jobbar!! Intressant att studera henne!! Backandet tränar vi mest för skojjs skull, men det är också en bra övning i bakdelskontroll, speciellt när man börjar komma in i det att backa rakt. Detta pysslar vi nu med och Bira är otroligt duktig på att backa rakt, hon vet att om hon kommer snett så kommer inget klick och hon rättar upp sig. Detta är inget vi jobbat med utan det har kommit av sig själv. Hon vill vara näsa mot näsa! Sen skulle jag behöva få till fler steg bakåt i en följd...

Svårigheten i detta är för mig, och det handlar om att klicka rätt. Det gäller att klicka under rörelse bakåt, inte när hunden stannar... suuuper svårt!! Och dessutom ska jag finna av när hunden backar, inte gör en bakåtrörelse som blir ett sitt... phu! Superbra träning för mig som förare också :-) och inget krachar om vi misslyckas :-)!

Bira och jag tränar också på ligg med omvänt lockande. Detta är supersvårt tycker hon. Att jag gör det är för att jag vill att hon jobbar och fokuserar på sin uppgift trots att där är något lockande framför näsan. Det handlar om självkontroll och helt uppenbart måste den bli bättre!!! Vilket ju då också förhoppningsvis också följer med till jakten... :-). Jag ska också försöka få in det i lite sitt och stå träning!

Sen blev det Lizzas tur... Vi tränar också på att backa och...hmmm... hon har inte så rena och fina bakåt-förflyttningar, utan det är mer som ett steppingprogram :-D :-D!! Ni ska se hur det ser ut... ha ha ha... Men ibland får vi till ett halvt rent steg och då jublar jag!! Kanske en dag... ;-). Jag ser ju dock att hon har dålig bakdelskontroll och det är en MYCKET intressant iaktagelse!

Lizza och jag tränar också på kryp! Först vill jag ha ett frivilligt ligg (och därför klickar jag för 3-4 ligg), sen tar jag fram ridpiskan (låter grymt va!? ) och hon ska nu ligga kvar, annars tar jag bort den (hon kan redan dutta (snarare bita) på den) och inväntar ett nytt ligg. Sen sätter jag fram den så hon måste sträcka sig (att ligga och dutta är redan klart) och så klickar jag för fina framåtbjudningar! Jag fick också tillfälle att klicka för någon fin benförflyttning, KANON!! Det är rätt roligt att pyssla lite med dessa övningar!

Ett gemensamt problem... förra vintern tränade jag en del i klubbstugan och tyckte vissa moment var toppen att träna där för de har en så bra lååång matta. Nu fick jag i dagarna en katalog från Jotex och där fanns sådana mattor och man fick en rätt lång för 250:- och det kan det kanske vara värt... Och igår kväll, då såg jag att man fick 50% på en vara som välkomstpresent, typ... YES!! En lång matta för 180:- typ... perfekt!! DET måste det ju vara värt!?? Hi hi...

Och så Tanija då... PHU!! Ni kan aldrig tro och förstå hur hon är... Att jag orkade med henne som ung!? Och f-n att jag inte var klickernörd då!! Hon är så underbart grym att jobba med!! Ja, mitt största problem där är att få henne att stå med 4 tassar i marken i 0,2 sek, så jag hinner tänka och fokusera och klicka för rätt beteende. När jag sitter på knä för att se bakåtförflyttninga, då står hon 5cm från mitt ansikte och studdsar och när jag inte klickar för det så skäller hon på mig och jag vet vilket driv hon har och vet att hon kan nypa av bara farten och att då ha henne 5cm från näsan är... mindre trevligt... ha ha ha!! Nu blev det mycket klick för att hon var stilla och sedan gav jag mig in på stå ifrån ligg, än utan pression (stavas?), mest bara för att få in tänket! Vi ska ju tävla rallylydnad och då måste man ju kunna stå från sitt eller ligg (minns inte vilket)!! ha ha... KUL har vi i alla fall!

Siri överlämnar jag träningen till Jennifer eftersom vi bara blir osams...

Snart lunch och DÅ ska jag kanske hämta ut mitt paket... :-) OM inte ica parkeringen är överfull... hej hopp!

1 kommentar:

linaa sa...

Smart med mattan vad e d för matta?
Denna http://www.jotex.se/DetailPages/DetailPage.aspx?categoryid=42648&productId=244520&SellingFlag=SearchText&SearchBackLink= ??