måndag 16 januari 2012

Aj aj aj aj...

... beklagnings inlägget ;-)... FY BUBBLAN så ont jag har i min rygg idag... och, ja, ärligt lite här och var annars också... Det är inte smart att köra skoter ca 1½ timme helt ovan... OCH sedan sitta stilla hela nästa dag... URK! MEN!!! Det är värt det!! Tack för en underbar tur pappa och TACK för all hjälp!!! Du är bäst!!

Annars då... livet rullar på, det gör ont ibland, mindre ont ibland och jag vet att jag gjort rätt. Det är också kaos i flocken... Lizza ligger i ett hörn och är depprimerad, Siri vet inte var hon ska ta vägen och lägger sig på de mest udda ställen, bara för att hålla koll på oss (hon har annars alltid varit den som legat i ett hörn och inte visat sig på typ hela dagen...). Jag tror Bira är den minst påverkade... Lizza är dessutom på Siri och muckar titt som tätt, Siri svarar inte alltid med lekinviter som hon tidigare alltid gjort och det känns som vi balanserar på en smal lina just nu, man jag tror saker kommer lugna ner sig rätt snabbt.

Jag har tränat en del... Igår var jag i Häddal och körde ett pass med TJH-träning med Bira... Först riktigt oroande, men det slutade bra :-). Biras stora bekymmer på sistone har känts som vindmarkeringar... Nu hade vi en ryggsäck ute och hon verkade inte ens... alltså där fanns ingen tendens till att använda näsan annat än till att snoka på marken... 1000 tankar om träning här hemma på det dök upp, och en massa funderingar... DÅ sätter jycken upp näsan och vindar åt andra hållet!!! Snabb koll av vinden och den har vänt... :-) Inte konstigt att det inte var ens en sniff efter ryggsäcken!! Och en liten bit senare vindar hon in ljudfiggen och markerar så snyggt att jag fick lust att gråta!!! ÅÅÅÅ vad glad jag blev!!! Sen skulle jag tro att Bira behöver vindmarkeringsträning i allafall, men... :-)

Lizza har tränat kryp, för kanske 4-5gången?? Med targetsticka OCH hon kunde dessutom krypa, något litet, ibland helt utan hjälp!! Superlycka över supersmart jycke!!! :-). Sen är det långt kvar, men vi är på väg... Vi tränar också vidare på att backa, men det verkar ha tagit lite stopp i antalet steg hon går bakåt... kanske ska jag lära henne att backa tills hon kliver på/över något och sedan använda det som hjälp och sakta sakta flytta det längre bak? :-)... Jag tycker hon blir bättre och bättre på att backa rakt, även om det inte är bra... Vi har också börjat med hopp-stå... tänkt att användas vid ett ev ställande och till inkallning med ställand. Just för att få ett tvärstopp och inte de där stegen ni vet... :-)... Dessutom inspirerad av nät-klickerkursen jag går... :-). Sen är det ett svårfångat beteende tycker jag... inte för att hon inte studdsar och far fram, utan för att hon inte gör det när vi tränar... Det kommer spontant när hon väntar på att få gå ut och så där, men då står ju också¨alla andra hundar där... och sällan är klickern redo! Kanske ska jag prova fånga det med ordet "rätt"...

Idag var jag in till Sveg och tränade en gnutta... kände mig seg och oinspirerad... hade behövt fler där.... Men så tog jag mig i kragen och tränade platsliggning, något som jag inte gjort på väldigt länge... och trots lite mörkrädsla och att hon skällde på skogsspöken och då halvt satte sig upp så är jag nöjd!! Hon la sig ner när jag sa till, kunde ligga kvar en stund till... och efter belöning, utan att jag satt henne upp så kunde hon ligga kvar där ytterligare (första delen var på minst 2min) 3-4 minuter. Visserligen var jag bara 10-15m bort, men det kändes riktigt bra!! Mixtrade sedan lite med linförigheten och hennes poss... Det är supersvårt. Hon vill verkligen fram och jag vill ha henne bak... ha ha... Jag upplever det dock fortfarande som att det att jag värderat upp halten, och om jag kommer ihåg det och tänker på det, då ger det bra resultat! Frågan är hur det håller i en tävlingssituaton... Återstår att se... :-). Gjorde också framförgående och här börjar saker bli bra... hon går troligen för fort, hon vinglar i början (hur ofta tränar jag det?), men hon börjar veta vad hon ska göra och går framåt med förväntan bakåt (kanon inför framåtsändande!!!) och exploderar på mitt klick och jubel :-)... Fint fint... bara matte kommer ihåg att träna det!!

På vägen hem stannade jag vid dollar för att träna hårda spår (gjorde ett med B igår utanför ICA också :-) )!! Bira börjar få in lite mer tänk nu... men blandar gärna in synen och slänger sig mot platser där hon tror att det ligger en godbit (=oljefläckar och liknande). Mer näsa på och vi jobbar på det! Kanske ska jag koka lite torsk eller liknande som belöning nästa gång, det syns ju inte mot snön :-). Det är i alla fall kul att exprimentera och Bira börjar få fart under galocherna, vilket jag ju gillar (bara det inte blir på bekostnad av nogrannheten)! Jag vill flyga som en vante efter!! hi hi...

Tanken med detta är att hon ska bli mer noga, kunna spåra det spår som jag sätter henne på, inte byta fast vi korsar hundra andra... Än så länge spårar vi i utkanten, mest för att få till tänket (ej lydnad, näsa på) och få till en rutin på starten. När vi kommit lite längre flyttar vi in framför ingången, hi hi... mot strömmen och sen med strömmen och vinkel ut! Det svåraste just nu, förutom att hålla Bira rätt, är att veta exakt var man själv har gått...

För Lizza går det lite lättare, kan bero på att hon inte har spårat lika mycket, inte använder ögonen och inte har någon förutfattad mening om vad som ska hända där... hon har ju annars varit en rätt usel spårhund... Hon har också sprutt, missar till och med godbitarna i spåret :-)...

Tanken är nu att försöka hinna med i alla fall ett hårt spår i veckan... och hur vi utvecklar det får vi se! Jag har också börjat läsa en bok om spår... har ännu bara läst förordet, men det ska bli intressant att se vad den har att ge!! Inspiration i alla fall :-)

Har alla problem att kommentera min blogg?? Lätt att svara på va!? :-) Har sett att jag själv får problem när jag ska kolla vad som skrivits... hoppas det rättar till sig själv, annars får jag väl trolla eller något!

Hej hopp!!

1 kommentar:

Anonym sa...

Har ni sett?? Jag kan nu plötsligt kommentera... Bra va!? Kan ni?? //Marie