söndag 2 december 2012

Det är en konst!!

Att försöka göra något på golvet när man har en clumber spaniel!! Ha ha ha...en konst som bara de själva som har en clumber kan förstå... ;-)

I förrgår skulle jag göra en plattform. Detta är en grej som man lär hunden att stå på och den används nog mest inom freestyle, men kommer mer på andra ställen också. Tanken är att man på ett lätt och smidigt sätt lär hunden att hitta olika positioner, vänd och fokuserad åt rätt håll och tydligen ska det fungera superbra! Då Bira har en rätt usel position i linförigheten/fria följet så tänkte jag att jag gör ett försök... Jag har ju dessutom tittat på DVDn Step up to platform training av/med Michele Pouliot och blivit inspirerad! Nu är jag ju inte helt korkad och tror att detta är lösningen, men det lär ju inte skada och passar väl bra att pyssla med nu under de kalla dagarna...

Så, pappa köpte med sig en frigolitskiva till mig. Jag började med att mäta upp och rita var jag skulle såga och här fick jag inte mycket till hjälp. Bira hjälpte mig att bära bort tumstocken en gång och sedan hade hon koll på undersidan frigolitskivan när jag sågade... och har någon sett en clumberpäls fulld med frigolitsmulor?? Testa!! Och så kan ni berätta för mig sen hur man får bort smulorna, utan att de tovar in sig eller att pälsen blir elektrisk och suger fast smulorna...

Kan ju också tipsa, om ni tänker göra ett försök till detta, använd inte kontaktlim!! Kontaktlim fräter sönder frigoliten. Urk hur det stinker sa Bira och sprang och gömde sig... ha ha... Fram med Karlssonsklister och nu fungerade det rätt bra, förutom att det var lite lite kvar :-). Och om jag minns rätt fick jag ingen hjälp alls på detta stadium... I alla fall tog jag sedan ett lakan som då skulle limmas runt frigoliten... och så började jag sprida ut det och här var Bira till god hjälp! Hon stack in nosen, kröp under och sprang runt och vips så var det utspritt och klart OCH för att visa att hon nu var färdig så klev hon fram, klev upp på lakanet och rullade ihop sig och sov en stund! Ha ha ha, det är jobbigt att hjälpa till! På något sätt så lyckades jag börja klippa och när jag sedan började mäta runt frigolitskivan så vips så stod hon uppe på den, hm ja... det var ju det jag skulle lära henne sen när allt torkade... ha ha... För att över huvudtaget kunna limma fast tyget (med textillim, Karlssons var ju slut) så satte jag Bira på en sida om mig och observatören Lizza på andra sidan och så satte jag fart... gick hyggligt bra, men Bira siktade på korken till tuben hela tiden... fast jag var snabbast :-).

Så, nu har vi en plattform och jag ska lära Bira o Lizza att kliva upp på den! Hur lång tid tror ni att det tar??

Om någon blir sugen på att göra en plattorm så mät bara längden på hunden (i tassnivå) när den står normalt och sen la jag till 5cm... Nu tog jag Biras längd efetersom hon är den längre av dem... Så tog jag 5cm frigolit och delade skivan på mitten, 30cm bredd blev det och det såg i alla fall lämpligt ut att stå på... :-). stäng sedan undan hundarna och den är klar på några minuter! Den måste ju också vara kanon till rallylydnaden och få till ett snyggt "fronta". Läser man på så rekomenderas en mindre storlek om man ska träna in sitt istället för stå.

Förutom Dvdn så har jag läst ut två böcker, den ena har jag hållit på med sen i somras, haft som lunchläsning på jobbet och när jag slutade äta lunch på jobbet kom jag av mig, men nu är den klar: Control Unleashed The puppy program av Leslie McDevitt, en riktigt bra bok. Hoppas den kommer på svenska! Annars finns ju Släpp kontrollen lös på svenska av samma författare, men den jobbar inte förebyggande, mer problemlösande, men båda är toppen!! Jag har också tvingat mig själv att läsa ut Shaping av Fanny Gott & Thomas Stokke. En helt suveränt bra bok!! Jag har liksom läst lite då och då för att inte det underbara ska ta slut... men man kan ju inte läsa hur många böcker som helst på en gång?? Så under Umeåresan så tog jag tag i saken och läste ut de påbörjade böckerna! Nu läser jag en bok som heter Oh Behave! Dogs from Pavlov to Premack to Pinker av Jean Donaldson och denna har lite tyngre engelska, men det ska nog gå... :-)

Idag ville Siri inte gå ut, hon sa det var för kallt... Igår ville inte Bira gå på långpromenad, det var ruggigt sa hon... Hmmm... och idag blir det nog ingen långpromenad, dels är det kallt och sen tänkte jag försöka hinna baka en kaka till julskyltningen, men så fyller ju svärmor år idag också så... vi får se!

Igår var jag o mamma till Sundsvall och julshoppade. Jag glömde en julklapp i en kassa... vi var nästan ensamma på Ikea en lördag efter löning, DET ni!!?? Ha ha ha... Kan ju bero på att vi är knasiga inlandsbor som inte hörde varningarna om att ta bilen ut förens vi nästan var framme och då kan man ju liksom inte vända... Nu gick det bra, ingen bilkö eller någon olycka, fastnade lastbilar eller liknande där vi åkte, eller ja, det var en kö efter plogbilen som vi hade turen att hamna bakom, men vi stod aldrig stilla och när vi skulle ham hade snöandet nästan gett med sig och det blåste bara en frisk vind. Här hemma kom det ca 15cm och där var det säkert 40-50cm nysnö...

Hej hopp i snödrivorna!

Inga kommentarer: