onsdag 3 oktober 2012

Igen

Nu sitter jag här på jobbet igen och funderar på om jag vågar blogga... det brukar ju sätta igång och ringa massor när jag ska till och skriva. Om jag minröjer, då brukar det vara lugnare, men det börjar bli riktigt trist! Nu säger dock kolegorna att det är en lugn morgon, vi får se :-), jag har i alla fall massor att berätta för er!!

Först har jag glömt att berätta för er om förra torsdagen... då var jag ju sjuk... alltså, jag är fortfarande inte helt ok, men då var jag nog sämre och var hemma från jobbet och då hade jag ju taggat upp mig själv på jakten så enormat att jag var tvungen att testa och, hundarna måste ju ut, och vad blir Bira tröttast av, en halvtimme promenad eller en halvtimme jakt-träning?? Just det och för mig var det ju ingen större skillnad fysiskt och eftersom jag ju använder visselpipa, inte för rösten (som var/är min svagaste punkt). Sen att det inte är smart att träna hund i skogen utan röst och när man är ruggigt trött och troligen har feber, DET är en annan sak! ;-)! Nu gav jag mig ut och Bira var otroligt olydig!! Men, trots att jag tyckte att hon lyssnade dåligt, visselpipan kändes utan ljud och där var mycket mer viltlukt än vad vi brukar stöta på (antar jag eftersom hon var olydig o jag såg älgspår) :-) så kändes det aldrig som att hon var utom kontroll och det var UNDERBART!!! Hon hade i alla fall ett halvt öga på mig och på något sätt fick jag stopp på henne när hon tänkte spåra iväg. Systemet var uselt från början, men eftersom blev både systemet och uppmärksamheten mot mig bättre. Alltså, vi måste ut och träna detta oftare! Jag belönar henne med kaninboll och hundkex som jag försöker smuggla ut när hon inget ser :-).

Så, i måndags, efter jobb o lunch gav jag mig ut i spårskogen tillsammans med Liza och våra 4-benta. Där la vi spår till Lizza o Rocky som gick jämnsides och som korsde varandra ett par gånger. Nu ska jag minsann träna på att inte byta spår... ha ha... dessutom är det roligt att se hundarna när de spårar jämnsides :-). I första korsningen gick Liza o Rocky först... När Lizza kom till korsningen blev hon ca 10cm lägre och det tog tvärstopp, i ca 5 sek. Sedan kollade hon spåret en halvmeter åt båda hållen innan hon fortsatte det spår hon var satt att följa! I andra korsningen gick Lizza först och där såg man inte på henne att hon korsade ett annat spår. Mycket intressant!! Och, jag är supernöjd med henne!! Rocky hade ungefär samma upplägg, utom att det blev mer intressant att korsa spåret när Lizza hade gått där, ha ha... han gillar ju flickor, ha ha... men efter en liten stund så tog han rätt spår! Lizza hade det svårare än Rocky när han startade och inte hon, hon ville ju också!! Ha ha... och åh vad nyttig dessa övningar är!! Och vad skönt att se att det inte är några större reaktioner. Ska sedan lägga till att jag drar en älgklöv över spåret och sedan också blod... Nu ska här nötas!! Ha ha, ingen mer älgjakt ;-). Glömde säga att när vi spårade så gick jag o Lizza Lizas spår och Rocky fick spåra mig och det gör ju korsningarna ännu mer intressanta, men tydligen inte speciellt svåra...

Angus fick ett annorlunda appellspår, med många pinnar! Hans svåraste är ju att fortsätta spåra och det nya vi testade på honom var att Bira fick följa med och gå bakom när han spårade... han stördes inte speciellt av henne, möjligen att han blev lite splittrad av det :-) och sen, det bästa av allt, ha ha... Angus fickj gå bakom Bira när hon spårade... Hoppas verkligen att det taggade honom, ha ha... Han var ganska... frustrerad över att hon fick jobba och inte han. Nu rör det ju inte Bira ett dugg, när hon jobbar då jobbar hon och har inte tid med annat. Hennes spår var ett kortare spår med två återgångar i vinklarna. Och denna gången var det lite struligare än sist och det märks att vi behöver träna mer på detta! Andra vinkeln blev speciellt svår då hon gick ut rätt direkt, utan att gå ut i återgången, men då låg det ett ben där, en ryggrad från en älg som hade kött kvar mellan benen. Nu var hon jätte duktig och lät benet vara när jag sa åt henne, men sen tror jag att hon inte ville gå där igen eftersom hon visste att hon inte fick gå dit och att då spåra en meter från det skulle vara för stor frestelse, men, det är bara en teori! Kanske är hon usel på återgångar ;-). Nu vill jag i alla fall träna mer återgångar så hon blir proffs på det!! Ha ha ha...

På vägen till bilen sedan så skulle jag skicka Bira på en apport av en tappad snitsel i skogen... Och jag fick en liten aha. Jag satte henne vid min sida, visade ut med handen och sa "ut" och hon skulle ut på egna äventyr... alltså, jag behöver träna ut-övningar när hon inte vet att det ligger något där!! Nyttigt för matten!! Sen ska jag ju säga att jag fick ut henne och hon hämtade den tappade snitseln åt mig, duktig flicka!

På kvällskvisten sedan så åkte jag till klubben för att träna lydnad. Inte blev jag ensam heller. Alltid mycket roligare när man får sällskap... Sen ska jag ärligt säga att innan jag åkte var jag på väg att banga, fy bubblan så trött jag var!! Det var Lizza som fick komma ut och köra lite. Mest blev det linförighet! Och nu var hon ganska, jobbig :-). Hon avslöjade direkt att jag hade bollen i ryggfickan och den är ju värd allt... nu belönade jag fotgåendet enbart med godisar och Lizza som normalt tar väldigt fint gjorde nu försök att sluka alla mina fingrar också :-). Vi tränade också en del på hoppstå och i det här med att skilja på kommando stå-sitt-ligg-upp och att faktiskt kunna vänta på ett komando, vilket är svårast av allt. Hon har också lätt att låsa sig i ligg-beteendet, speciellt när jag har en boll i ryggfickan! Ha ha... Blev också lite platsliggning med de andra hundarna, inte så vi regelmässigt ställde upp (vilket är svårast för Lizza) utan vi droppade in och la på en kant bara. Vi la hundarna med kanske 2m mellan, vi stod rätt nära, men apade oss lite... en hund satt ibland, jag la mig ner lite (då klev Lizza upp, ajja bajja), Liza kom och rotade i min godisficka, Cecilia o jag gick och ställde oss riktigt nära Liza och kollade hennes fickor, vi belönade våra hundar, Cecilia gick runt sin hund, Liza bytte hund... och det är så nyttig träning!! Tur att det finns fler än jag ;-). TACK!! Jo, nu höll jag på att glömma... innan jag åkte hem tränade jag lite snabba ligg med Lizza och belönade med bollen. Jag gjorde detta för att hon skulle få springa lite knas. Och det gjorde hon... så en gång smög jag på henne som för att ta bollen, då sprang hon bakom huset och så var hon borta... ha ha... jag ropade på henne och nu blev det konstigt! Det började skymma och jag var mörkt klädd och Cecilia hade en ljus jacka och jag tror att när Lizza kom runt hörnet (hon kom direkt :-) ) så såg hon bara Cecilia, för det var dit hon sprang, men då hojtade jag till min brytsignal och då vände hon direkt och kom. Superskönt!!

Igår då var det medlemsmöte inbokat (kan jag få en ledig kväll tack!) och då åkte jag lite tidigare för att hinna träna en liten sväng. Nu skulle jag in på konsum först och handla en god frukt och när jag klev in kom jag ju på att de hade billig potatis och då var jag ju tvungen att handla potatis så jag kan fylla upp min källare ni vet, ha ha ha... och så var jag inte i så god tid bort på klubben... Så, det var bara Bira som fick träna lite!

Jag la nu ut 5 dummysar på en linje, utan att hon var med och såg och hämtade henne sen. Även nu var det lite virrigt på första skicket och då kallade jag in henne. Jag vill inte att hon belönar sig själv med att hitta efter hon irrat omkring när jag sagt "ut", leta är en annan sak... Och nu blev det ett bättre ut och då hittade hon och sen var det anna sprutt under galocherna! Nu vaknade clumbern och det var fullt ös rakt ut på de andra dummysarna och inte en enda gång tvekade hon vid ingångarna heller!! Så underbart!!! Men jag ska helt klart träna mer på det här sättet och ta tag i att utöka längden också! Och så roligt det är!! Man blir så himla glad över att se hennes lycka när hon hittar något och glädjen över att få springa och bära och... man kan bara bli glad när man tränar med Bira!!

I kväll blir det kurs med ett gäng valpar! Hoppas som vanligt på att jag hinner åka in lite tidigare och träna själv, men jag tror inte det. Jag ska lägga ut ett blodspår till Bira idag som jag eller Johan ska gå med henne på torsdag... måste träna återgångar ;-) och på att ta upp spåret i en ruta som de nya reglerna säger. Ska läsa på mer om de nya reglerna också innan jag lägger spåret, så jag har lite koll :-).

Hej hopp!

Inga kommentarer: