onsdag 4 april 2012

Under- underbara hund(ar)!!

Och åh, vad jag älskar att träna hund!! Önskar verkligen att jag hade tid att träna mera!! Och Lizza är sååå festlig!! Hon löper, och då blir hon ganska... jobbig är väl kanske fel ord eftersom hon ju alltid är jobbig, men nosig, väck i huvudet osv... MEN när jag tränar blir hon som mer taggad än någonsin, mer focuserad, mer... YES!! ha ha ha...
Har jag skrivit det här?? Att jag haft panik över att min hund försvann när hon fällde, och att min hund med massa bara blev en ynklig fis och... mamma fick känna på henne och konstaterade att hon inte var för smal och... ha ha... Nu fick jag ett meddelande från hennes uppfödare att hon ser för smal ut... he he... jag får väl helt enkelt fortsätta den påbörjade uppgödningen :-).
I söndags, då blev jag superinspirerad av klickersmarts inkallningsvideo... om hur man bygger upp en bra träning av inkallning, för att den ska bli säker... där finns steg för steg att bygga upp efter! Så, jag tog en leksak under armen, köttbullar i fickan och en lina och Bira med mig och begav mig ner till täkten här nere! Äntligen ska jag ta tag i det där med inkallning!! Nu kan jag ju inte göra exakt som man ska eftersom jag ju tränar ensam, men, lite måste man ju kunna fixa! Bira, som ju helt var inställd på jaktträning var superlydig och lydde minsta vink! Vi kunde snabbt avancera i svårighetsgraderna!! Nu vet jag ju att det blir helt annat när vi kommer till skogen, eller där det finns viltlukt, men om jag nu kunde ta mig tid och träna detta lite, med eller utan störning, då tror jag det skulle bli kanonbra!! Det vi dock behöver träna mer på... och där jag skulle behöva en medhjälpare, är när jag ska avbryta hennes påbörjade hämtning av leksaken... och där skulle jag behöva ha någon som tog upp den, så hon blev utan belöning... Men, det går kanske att arrangera!
Sen fick Bira ett hårt spår, vilket var idiotiskt av mig med tanke på hur mycket det blåste... la dessutom in en vinkel... korkad man kan vara! Men, vi ska nog få till detta också, bara jag tänker till lite!
Sen på kvällen, då tog jag tag i det här med doftdiskriminering (vilket ju hårda spår egentligen är...), men jag körde inomhus med de fina blomkrukorna och jag la denna gången till en svårare störningsdoft!! Började med Lizza och 3 hårstrån i varje störningsmugg, av ren :-)... Lätt som en plätt tyckte Lizza... syntes inte på henne att där var någon störning, så... jag stoppade i lite mer renhår i muggarna... NU blev det svårare :-D!! Men efter en del försök så fixade hon även det. Toppenjycke!!
Bira fick också försöka... ha ha... och givetvis fick hon börja med mycket renpäls direkt... och det var supersvårt i en jakthunds hjärna!! Nu snorklade hon på som gatan i varje kruka, rev omkull dem, och första försöket liggmarkerade hon människan!!! Sen liggmarkerade hon allt intressant... ha ha... sen började hon skälla... och då tog jag ut henne ur rummet tills hon lugnat ner sig! Men helt klart är detta nyttigt att jobba med!! Speciellt för henne... och jag hoppas det blir bra!
Igår, då tog jag med Lizza ner till kyrkans parkering, efter vi kommit hem från Mora, packat ur bilen, ätit och så där.... Vi började med linförighet och den blev riktigt ok. Jobbade med kort "tur" = godisbelöning, långt pass = kamptrasa, för att se om jag kan bygga på uthålligheten. Jag tycker nu också att hon håller positionen bättre även om jag belönar med lek, men här måste jag vara supernoga!! Vi tränad också framförgående och satte också ihop det till ett hal-helt moment :-), alltså jag satte på stoppet efter vi gått och det fungerade riktigt riktigt bra!! Vad glad jag blir!!!
Varierade belöning... och nu i koppel så väljer hon till 99% att komma med leksaken till mig för mer lek! Sen tränade vi snabba ligg... och de är som bortblåsta... vilket innebär mycket sådan träning nu! Ligg kvar... nu fick jag något bakslag för att jag tränat och belönat med lek... jag har sett den tendensen tidigare också... hon kliver upp... först klev hon upp när jag gick, sen när hon legat en minut eller liknande... Nu la jag ner henne på håll och det känns som att allt blev riktigt riktigt bra!! Hon var inte längre giraffen som låg där utan allt såg mer avkopplat ut! Hoppas hoppas poletten trillade ner igår!!
Avslutade med en inkallning, där vi också fick påminna om att sitt är sitt, även om det är i 20 sek, men här tar jag åt mig hela äran eftersom jag fuskat enormt med den träningen!
Nu ska jag grejsa lite innan jag åker och jobbar... Har ni sett att jag lagt ut "lite" sportlovsbilder under mina bilder?? Ska nog lägga ut lite bilder jag fått av Ulrika någon dag också, för de är så ljuvliga!! Visar er några här så länge... :-) (fast Bira bilden är Jennifers :-) )
Hej hopp!

Inga kommentarer: