torsdag 19 april 2012

Trappor o hårda spår!

I tisdags var det ingen bra dag... Jag var hemma med Jennifer (igen!), och det hela slutade med att jag låg utslagen i sängen hela kvällen... jag har just nu världens konstigaste huvudvärk!! Eller kan man få typ abstinens av att inte ta sin medicin i tid?? Fast... då borde jag ju inte haft huvudvärk (på samma konstiga sätt) veckan innan... hmmm...

Alltså blev det väldigt klent med hundträning! Men, jag körde lite backa i trappan och med Jennifer som förste filmare! Nu var det mörkt och hon glömmer ibland vad hon ska filma, men jag ska försöka ladda upp filmerna till er någon dag, när jag hinner ;-). Jag började nu med backandet ganska långt ner och det var svårare. Trappstegen är smalare där och var inte hunden i backa-tänket direkt så måste de ju vrida sig väldigt mycket för att kunna backa! Lizza fixade detta efter lite trixande, men Bira körde fast helt! Så med Bira flyttade vi upp i trappan och försökte komma på backa igen, vilket i ärlighetens namn gick ganska snabbt! Sedan tog vi tag i problemet, där vi körde fast förra gången, svängen... och det är alltså inte lätt, men efter lite trixande, tålamod, klickande i rätt stund, frustration, så lyckades hon få upp sin baktass på trappsteget som nu var bredvid henne!! Superhunden!! Det är ganska nyttigt att stöta på sådana här problem och sedan faktiskt lyckas lösa dem... vi växer! Och samtidigt är det ju obetydligt om vi skulle misslyckas, allt är ju bara ett trix :-). Visserligen ett nyttigt trix, men i alla fall!

Igår, då hade jag bestämt att jag var tvunget att göra något med huliganerna! :-) Mer än bara ett trix i trappan... Lizza är ganska hmmm... ni vet, Lizzig :-D :-D!! Så, jag bestämde att det skulle bli ett varsit hårt spår åt damerna, längs en grusväg! Lizza har nästan inte gått några hårda spår och Bira behöver definitivt träna mer på det! Det var den inställning som jag hade när vi åkte ut. Johan följde också med och la Lizzas spår. När det sedan var dax och gå, och jag instruerade honom, då bestämde han sig för att bara vara publik :-). Så jag började med Bira... :-). Hon hade helgrus, med köttbullar rätt tätt i början och sedan glesare, 4 små söta vinklar, eller snarare tätt mellan 2 o 2 än små (från mitten av vägen till kanten, vinkel igen så det gick längs vägkanten, och sen tillbaka till mitten). Hon är ganska snurrig, men det raka spåret gick galant, bara hon kom på att det var köttbulle-spår-köttbulle-spår och inte leta köttbullar på samma fläck som gällde :-)! Vinklarna var sämre så det måste vi fokusera lite på. Men, hårda spår är KUL!! Och jag har nu också letat fram tavelkritor så jag kan lägga spår på asfalt och ändå veta exakt var jag gått! Känner mig verkligen taggad!!! Lizzan då... ha ha ha... och så är ju tanken att jag bromsar/stoppar när hunden kommer ur kärnan för jag vill de ska lära sig spåra i kärnan... he he... någon som testat bromsa 30kg rottis som bara SKA framåt?? Ha ha ha... Men, Lizza är riktigt duktig!! Nu var hennes spår lite mjukare än Biras, men ingen vegetation fanns på vägen, dock lite snö ibland... och mest höll hon det och var grymt fokuserad framåt! DET gillar jag! Samtidigt måste jag ju lägga in lite hårda vinklar till henne, så hon verkligen måste använda sin näsa och inte bara jaga på! Det jag kräver av damerna i dessa hårda spår är, mitt i spåret och näsan nere, alltså inte joggandes uppfångande flygande molekyler :-) och jag skulle tro att det inte är lika möjligt att ha den stilen på hårt underlag som i skogen... Snart blir det också avledningsspår! Planerade avledningsspår av lite... ren eller älg kanske :-)!

Det är ju här min träning i doftdiskriminering ska stötta upp och hjälpa de små liven att välja rätt! Alltså ska det bli mycket mer doftdiskrimineringsträning nu också. Rackarns vad kul det är att använda sig av detta superverktyg!! Och jag tror verkligen detta kan bli superbra!!

Jag ska också lägga lite krut på patrullering med Bira... vi måste ju frächa upp oss ordentligt efter vinter"vila" och få uthållighet och superintresse igen! Åh så kul!! Någon som vill figga?? :-). Missade att det var TJH-träning i tisdags... berodde nog på sjuka barn och att jag själv deckade... men det känns inge kul ändå när jag såg det. VILL!!! Nästa är på onsdag, men då jobbar jag troligen och hinner nog inte.... sen på fredagen är jag ledig och kan vara med och jag tänker då försöka köra en heldag med hundarna! Förhoppningsvis blir det också en del träning med Ulrika också. Kanske 2 heldagar ;-).

I helgen ska jag åka till Gränna... jag vet... och ibland ångrar jag att jag tackade ja till mitt uppdrag, samtidigt så... F-N så intressant jag tycker det är med clumber spaniel :-).

Nu har jag 35 min till lunch, sedan 2h kvar att jobba. Då ska jag hem och vara kock och sedan cykla en runda med Lizza, sen blir det till Häddal och bylåna lite bil med pappa... stackarn som får håll mig med långfärdsbilar...
Hej hopp!

Jo... Lizza är anmäld till 2 appellspår i maj... huuu... måste träna nu...

1 kommentar:

Liza sa...

Men vadå Marie ;) Kan man inte leta köttbullar på samma ställe ;D Skrattade gott när jag läste det :)
Hoppas huvudet blir bättre!
Kramar