tisdag 16 mars 2010

Problem...


Blev en sportlovsbild nu också...
Jag vet inte hur jag ska göra?? Varför blir det stopp hela tiden?? Jag har bestämt att jag ska lösa det och att det ska gå, men jag blir såååå frustrerad ibland OCH så drabbas jag av totalpanik!!
Hur gör ni andra??
Jag klickar ju Lizza och tänker försöka göra det till 100%. Det går dock inte så bra just nu... =)... Vardagslydnaden är svårast, men där känns det också minst viktigt att lyckas. Men, jag bättrar mig där också... fast ibland blir jag GALEN!!
Hon använder ju en viss näsa i marken rätt mycket... men, nu igår när jag var till Sveg så kom jag faktiskt ihåg att ta med klickern och klickade för all kontakt när vi gick omkring på ICA... fram och tillbaka... var någon där som stirrade på oss, jag tror han tyckte jag var knasig, men han skulle bara veta!! Ha ha... Jag har också kommit ihåg att ta med klickern på våra (upptäckar)promenader och klickar för kontakt. För jag upplever det som det är kontakten som brister i det mesta...
När hon gör "klossen", står på en upp och nervänd matkopp och jag klickar för att hon snurrar... och jag har ju flyttat in mig själv nu i snurren och det är dödsläckert!! Vilken fot-ingång man får!! Men, hon tittar ju inte på mig!!! HUR gör jag?? Ska jag fortsätta få till ingången & skita i att hon tittar på sina tassar, eller ska jag göra som jag gjort nu och stå stilla och klicka för fokus uppe på koppen??
Hur planerar man en träning?? För att det inte ska bli rörigt?? Och om jag tränar på stå (vilket faktiskt börjar bli bättre) och hon gör en stor rörelse för snurra (och vi som mest fått en tass rörelse), ska jag klicka för den då, eller gråta??
Jag har också påbörjat backande, men inte backande fot utan när hon är framför mig... Hon kan ju inte gå fot och då känns det dumt att försöka få till ett sådant backande redan nu... Så, vi börjar när hon är framför mig... Här använder jag mig lite av "tillrättaläggande av miljön" och tar hjälp av köksskåpen och en kompostgrind, men jag tror kompostgrinden bara kommer behövas ett par pass. Kanske skulle jag kunna shejpa fram ett backande också, men... jag tror det blir för rörigt för mig!! Min jycke är betydligt smartare än jag...
Snurrandet har jag börjat att shejpa fram och första steget gick kalas-snabbt, sen har vi fastnat! =) och jag funderar på att byta håll... Hon erbjuder rörelser i det andra hållet oftare frivilligt och när hon vänder efter att ha hämtat en godis så är det åt "fel" håll... hmmm... tänkte shejpa ett håll och "targeta" det andra... något att klura på!
Ja, som sagt, jag har fått lite panik!! Igår kollade jag vad jag egentligen skulle ha lärt min hund till 1 maj och då drabbades jag av totalpanik och så undrar jag varför i hela fridens namn jag inte bara kan ta det lugnt och planera istället!!? Och varför började jag inte med att lägga massor av energi på sitt-ligg-stå?? (stå som jag tränar mest på nu har jag inte ens i läxa...) så de beteendena blev bra och snabba?? Ska jag skita i allt och bara köra det några dagar nu?? men... vad trist =D... Och så dyker ju frågan upp igen... VAR belönar jag... släng iväg godis för snabb repetition eller locka upp med handen, eller så hon sitter/ligger kvar (och lura upp henne på annat sätt??)??
Hur jag löser allt?? Jo, jag tar och tjuvtränar med Bira!! Ha ha... hon är mycket lättare och mycket roligare och jag törs exprimentera för vi har inga krav på oss... Just nu tränar vi mycket på att dutta på näsan på en post-it lapp. Detta ska senare/snart användas till dirigeringsträning!! Ska bli skoj att exprimentera mig fram här... =). Johan började träningen själv (nu har han tagit min musmatta och tränar på att "tassa" den istället, det ska bli ett typ "gå på bädden"), men glömt bort det och så tränade de bara på nära håll, nu ökar jag avståndet och vi är på kanske 3m nu, men varierar OCH vi tränar med mycket störning (=skällande avis Lizza)!
Nu när temperaturen börjar tillåta så ska jag också komma ihåg att gå ut och träna! Lizza ska ju lära sig "rutan" också... help!!
Och! Jag har ju glömt att berätta... under veckan, när vi var i kojan, så ringde Ulrika och det var häftigt!! Innan vi skaffade Bira så träffade hon en... tjej som hade clumber och de skrev till och med ut bilder på sina hundar till Johan och dessa har han haft på väggen sedan dess. Nu hade Ulrika träffat henne igen och hon berättade då att vi skaffat en clumber... Nu visade det sig att bilderna som Johan har på sin vägg är bilder på Biras farmor och halv-farbror!!! DET tycker jag är häftigt!!
I morgon blir det miljöträning av stora sorten... Jag ska in på årlig kontroll på sjukan och kolla om jag bildat några antikroppar mot medicinen (kan ni tänka er att jag medicinerat ett helt år nu!?? och det är ganska precis två år sedan jag insåg att något var fel (sportlovet -08 var en plåga...) Alltså, promenad för två unga flickor i Östersund!
Hjälp mig nu att lösa mina problem mina vänner... ;-) (och problemen med bloggen som gör att jag inte kan göra mellanrum mellan styckena så det ska bli lättare att läsa för er, morr!!)

3 kommentarer:

Ulrika sa...

Ja du detta kan jag inte hjälpa till med hur gärna jag än vill. Har så dålig erfarenhet av detta. Men tänker på er. Kramar.

Britt-Marie Olsson sa...

Hej Marie med familj,
Tyckte det var kul med släktträd utan att veta om det, världen är bra liten.
Nu i helgen ska vi på utställning i Malmö, 4 st av Bira's kullsyskon ställs ut Annika kommer ner med Knott och vill låna 3 av våra valpar för att deltaga i avelsgrupp med Knott, det ska bli kul. Du kan väl hålla någon tumme eller så.
Hälsningar Britt-Marie

Liza sa...

Träningsbiten kan då inte jag, novisen vid spisen hjälpa dig med men på min blogg kan jag välja två typer av inställning för att skriva. Den ena går inte att göra några speciella mellanrum eller nåt sånt med men den andra. Kolla om det finns nåt sånt på din någonstans under inställnigar eller som på min direkt på den sidan där jag skriver. En tanke bara.
Kramar och lycka till i stora staden :)