tisdag 15 mars 2016

9 dagar...

Sammanfattat: UNDERBART!!

Ja, 9 dagar/dygn/nätter var jag i "kojan", vår lilla stuga i skogen. Och det är ju precis som det ska vara när det är sportlov!
Vad hade kunnat vara bättre? Att torsdagens väder kom tidigare och varade länge, möjligen :-). Men det var rätt skönt med ruggit väder och snöfall också!

Vad har jag gjort då... hmmm... läst en och annan bok, spelat kort, önskat mig alfapet :-D :-D, åkt skidor (katastrof), promenerat, tränat lite hund och latat mig.

Lizza har fått vara lös (ensam ute + med sällskap), sprungit skoter, promenerat med matten och bara varit...
Bira har fått vara lös och knatat omkring "på gården" när jag suttit ute, på promenader med inkallnings och sitt-träning. Vi har tränat på högerhandling (skoterspår är oslagbart!), backa och så har jag börjat shejpa in ett snurra -för bakdelskontroll...
Cider har fått träna på att ha öron och hennes lösspringande har varit med lina. Vi gjorde otroligt stor framgång på kort tid och när jag åkte hem så kände jag att vi kunde ha bojkottat linan!! Vilken skillnad!! Träning är bra! Och allt jag gjort är att jag kallat in och belönat med godis och lycka! Från början nådde jag inte fram, men då tog det stopp i linan och vid kontakt = tjoho! Det blev också lite kontakt och så bjöd hon själv fotgående för att godiset var så gott :-).
Allis har fått mest... Även hon har fått springa lös... och vid inkallning la jag till visselpipa och dag 2 så var hon klockren i inkallningar med pipa, mycket bättre än när jag ropar faktiskt... Helt otroligt!!
Även några sitt på avstånd har hon fått på promenaderna. Det var bara något jag testade, för att se liksom och även om det tar tid mellan kommando och utförande och hon inte riktigt ser ut att hänga med så sätter hon sig :-).
Vi har också tränat sittkvar, både med och utan störning... och störningen har varit att jag kastad dummies runtom henne. Det är svårt, men för det mesta så sitter hon! Ligg från stå, utan sitt mellan är nog svårast av allt! Rumpan vill liksom ner först... men utamaningar är kul, att sätta kriterier är fruktansvärt svårt! Helst vill jag ha ett ligg där magen bara landar i marken... framåtligg och bakåtligg vill jag ha på andra kommandon! Och när jag ändå höll på och mixtrade med detta så la jag in stå från sitt och ligg, på kommandot upp! Och det kanske går lättare än jag tror... normalt väntar jag med kommando, men nu fick det komma in!
 Ett spår tog jag mig tid till... latmask! Jag gick då mitt i ett skoterspår, vek av och gick i vänster skida ett tag, växlade över till höger skida, in i mitten och en vinkel över till ett korsande skoterspår och där var belöningen. Och här är nu frågan... Hur noga ska man vara?? Hur "mitt i spåret" vill jag att min hund ska vara? Det är ju i detta läge som jag måste bestämma mig... Hårdaspårkursen som jag gick sa 20cm och i ett skoterspår är det ganska mycket... men i skogen är det ingenting. Jag tycker 20cm är bra! Kan vi (jag!) hålla på det så är jag mycket nöjd! Allis höll i detta spår, utan liggtid, 5-10cm... SUPER!! Och ju färskare ett spår är desto större är spårbilden...

Nu när jag kommit hem ska jag försöka få till några hårda spår/vecka och se hur vi utvecklar det. Lovade mig själv det förra året, men kom liksom aldrig till skott! Men nu så ;-).

När jag kom hem i söndags så var jag hem, åt middag, duschade och sen startade jag upp en klickerkurs! Nu blev det bara kom igång övningar :-). Förarna vill massor, men man måste tänka på hundarna, att bli klickad och behöva tänka är jobbigt! Nu blev det inklickning och sitt. Nya övningar blandar vi in nästa träff...

Idag ska jag se om jag hinner packa upp lite, blogga om måndagsträningen och ge er lite bilder från lovet..

OCH!!! Jag blir så glad att jag spricker!! Anderssons/Amstel har blivit röntgad under veckan... resultat B-ua!! Tjohooo!!!

Hej hopp!!

1 kommentar:

Liza sa...

Låter som helt underbara dagar :D
Blir jag rik ska jag också skaffa mig en stuga i skogen :D
Grattis till fint röntgenresultat! :D
Kram