torsdag 9 augusti 2012

Till salu??

När jag kom hem från Marma så hade jag ett mindre utbrott eller vad man nu ska kalla det angående gräsklippare och att jag nog tänkte köpa mig en som jag kunde starta och lika så en grästrimmer (vilket just då passade bättre till längden på gräset på vår gräsmatta :-) ). Johan höll med, en gräsklippare som han kunde starta... Så, för första gången på... ja, för första gången sedan jag o P-O träffades för 100 år sedan har vi nu en gräsklippare som är ny och rimligen borde vara lättstartad!! Ja, och som ni nu märkt på vädret så har jag ju inte hunnit testa den sen den kom... så, det kanske vore läge att sälja den och istället fortsätta köra med den Johan köpte på loppis för 20:- och som man måste vara mekspeciallist för att få igång... :-)

Så till hundträningen då... som börjar kännas lite tjatig att skriva om, men ni får väl hoppa över :-D, detta är liksom min träningsdagbok!

Jag fortsätter nöta apportering med Bira, och ibland känns det meningslöst och ibland glänser det och det känns som alla problem är lösta, vilket de givetvis inte är... att hon inte kliver i vattnet känns som ett minimalt problem i jämförelse med vissa andra, men samtidigt är det ju helt kört om hon inte kliver i vattnet! Men, jag började med landapportering igår, av duva och om hon bara får hämta den på 2-3m så tar hon den fint, håller bra och bär snyggt till mig. Blir det längre blir det mer energi i allt och hon gör sitt bästa för att mosa och äta duva.... hmmm... så, nu tränade vi på nära håll och se om vi senare i livet långsamt kan öka avståndet till viltet utan att det blir krasch av allt! Som belöning hade jag fortfarande kvar lite älg-fransyska och sedan blev det blöt kattmat, men jag upplevde att den inte var lika smaskig som köttet... Nu har jag en hel del slams som jag skar av när jag styckade i höstas och sparade till hundarna som jag kan använda istället för fransyskan! Perfekt!

När jag senare körde Johan på fotbollsträning (höll på att skriva skidträning, ha ha ha...) så åkte jag till ett nytt ställe och körde lite vattenjobb med dummy. Det började som en katastrof, men blev rätt bra tillslut. Där var väldigt långgrunt, så efter jag slängt dummyn första gången väldigt kort (måste börja så) så slängde jag den längre, men hon kunde fortfarande gå dit, men då tog det stopp... hon liksom kom aldrig vidare. Så, jag tog en pinne och slängde och försökte bygga ut henne, men vindar, ström (?) och Biras "plaskande" efter pinnar drev den allt längre ut och tillsist fick jag panik... den skulle försvinna! Så, jag hämtade Lizza och grejsade lite med henne, fick henne att hämta en pinne på samma nivå och sedan gick hon ut igen, tänkte ta pinnen bredvid, men fick syn på dummyn och tack o lov tog hon den!! Sedan fick Lizza träning i att sitta stilla på stranden (=omöjligt!!) medan jag fick Bira att hämta och nu klickade jag varje gripande ute i vattnet och då kom hon som en raket (hm, ja, hon kom i alla fall..) och så försiktigt försiktigt byggde jag ut avståndet tills hon simmade :-). MEN det bästa var att hon varje gång själv valde att komma till mig med dummyn och hon till och med sprang efter hon kommit upp ur vattnet!! YES!! Framsteg är skönt, även om de kanske är tillfälliga! Då orkar man fortsätta jobba :-)!

Lizza då... hon har fortfarande inte fått sitt spår som hon behöver... kanske blir det idag :-). Men, hon fick en del annan träning igår. Jag började med spring-runt-barnstolen-så-snabbt-du-kan, eller ja, det är vad det ska bli. Men, hon börjar få upp lite fart, men försöker fuska och vända före stolen ibland... Idag kom också lite fart mot mig, men ännu är vi långt ifrån målet! Fast bara hon förstår hela grejjen kan jag öka avståndet och då tror jag att det kommer mer fart av sig själv... hon är ju lite av en tänkare också och då går saker inte så snabbt, medan det går riktigt fort när poletten trillat ner :-). Denna övning ska jag ju sen använda när jag tränar bla inkallning med ställande och läggande och jag påbörjade också den träningen på ett annat sätt. Jag satte henne för inkallning, la leksaken bakom henne, kallade in och klickade och sa varsågod mitt i. Nu gjorde vi på kort avstånd, men det kändes riktigt bra! Ska bli kul att se vad jag kan få till med detta!

Sedan blev det frittfölj och jag försökte då blanda raksträckor och piruetter och backande och komma ihåg att belöna bakifrån och fram vid mitt ben. Nu upplevde jag henne som ganska långt fram igen idag, men jag försöker att inte belöna det och kanske borde jag avbryta då och börja om, men jag vet inte... Jag ska nu först jobba lite mer på detta sättet och se om det blir bra ändå. Jag jobbar också med att ha en lös och ledig axel och efter tipset jag fick om att hålla i byxan med ett par fingrar så tycker i alla fall jag att jag blivit riktigt duktig! Sen har jag givetvis återfall :-), ganska ofta :-)!

Sen jobbade jag med hoppstå på avstånd och nu blev det riktigt roligt!! Jag fick henne med mitt pekfinger till hjälp (jag var ett stort frågetecken när jag upptäckte det!!) att bli kvar på samma ställe och hon kunde erbjuda hoppstå!! Och från att vara en meter ifrån byggde jag upp avståndet så långt som jag kan kasta en korvbit, typ... helhäftigt!! Och vilka megaskutt hon tog!! Ha ha... där skulle någon fotat henne!!

När jag skulle ta på mig skorna för kvällspromenaden, och hon ska fuska genom grinden medan jag klär på mig, då upptäckte jag att jag använder mitt pekfinger för att få henne tillbaka och vara på rätt sida om grinden!! Ha ha ha... men, det löste ju ett problem som jag haft!

Johan jobbade en del med Bira igår, de lekte på dagen och sen var de ut och tränade lite lydnad. Han försökte använda spring till mamma som belöning, men hon vände på halva vägen och var hellre med honom och åt godis :-). Kanon!! Han tittade också på Maria Brandels film och blev inspirerad!! Toppen!!

Nu hoppas jag att det blir hundträning idag när jag slutar tidigt och kanske lite i morgon också :-). Fast... jag behöver baka lite, har ju snart ett födelsedagsbarn, och SOVA!! Zzzzz... Jo!! Jag måste ju också berätta att efter två lata dagar, när jag inte morgonpromenerat så plågade jag mig upp i morse... +4 grader, men det lovar väl en fin dag?? I alla fall så var det björnbajs på ett ställe och jag har sett otroligt lite visten under våren och sommaren så det var roligt! Sedan så såg jag att han/hon hade gått längs vägen ganska länge och lämnat sina fina avtryck i gruset! Inga reaktioner hos hundarna, så det var nog inte sen natten (bajsen såg dessutom ut att vara regnad i, ordentligt, så det stämmer nog), men säkert luktar spåren i en hundnäsa ändå, men det var väl ointressant och ofarligt när det inte var färskt :-).

Hej hopp!

Inga kommentarer: