måndag 31 januari 2011

Tränat!


Ok.. en saga om en apportering... som ni vet har vi slitit ganska mycket med apporteringen och det har varit väldigt känsligt, både för mig och Lizza! Jag kunde tex i början inte bara skita i att belöna henne för att hon grep den, men inte tillräckligt bra, utan jag fick klura ut att jag belönade hennes dåliga rep med en liten frolicbit och hennes bra med frolic, korv och jubel... och på så sätt blev de bra fler och fler och de dåliga försvann. Ganska intressant och man kan verkligen se att belöningskvaliten spelar STOR roll! Det gäller att hitta sin hunds bästa belöning. Men... nu på slutet har jag och klurat ut att användande av handtarget har varit till stor hjälp för att få henne att förstå att man kan förflytta sig med en pinne i munnen och plötsligt trillade en polett ner, hon kan nu inte längre sitta framför mig med pinnen i munnen... hon hinner knappt gripa den innan hon svänger in rumpen bredvid mig!! Det är superhärligt!!!

I fredags var jag ut i uthuset och hämtade den riktiga apportbocken!! Lite spännande var det, men inga större problem och vi tog det lugnt så hon bara behövde lukta på den först och sen öppna munnen runt osv. Precis som när man lär in apporteringen fast vi gick betydligt snabbare fram!! Anledningen till att jag tog in den riktiga apporten var flera, hon behöver känna på vikten, hon behöver lära sig gripa på marken (lättare med en apport än en pinne!) och det är ju den vi ska jobba med och nu kändes tiden mogen! Hon hade lite svårt att gripa den från golvet... jag sänkte gradvis och det fungerade bra. Det som inte fungerade var när jag släppte den på golvet och inte hade någon hand där... men efter jag stått med handen på den några gånger på golvet så började jag ta bort den och då fungerade det klockrent!

På lördagens pass så ropade jag ner Jennifer, efter vi tränat ingångar (som hon själv spontant erbjöd redan på fredagen när vi skulle träna hållandet!) och plocka upp från golvet en stund. Hon fick då hålla Lizza i halsband, stoppa fram apporten och släppa och tanken var då att Lizza skulle komma till mig med den... Vi gjorde detta i köket och avståndet blev inte långt, kanske 1-2m... I alla fall fungerade det helt perfekt!! Och jag blev superlycklig ska ni veta!!! Efter kanske 3 upprepningar så testade jag att lägga apporten på golvet mellan mig och Jennifer och det fungerade KANONBRA!!! Så då blev det godisregn!!! :-) :-).

Igår tränade vi på Sveg (kommer mer om det senare) och jag testade då, efter lite hålla övningar och komma i utgångsställningsövningar, att säga sitt (=stanna sittande) och lägga den på marken mellan oss... men, du tjuvade hon upp sig och jag tog då apporten och satte om henne... och nu satt hon! Jag sa "jah" och då grep hon på marken och kom in i utgångsställning med den!! Trots störning av alla andra hundar och publik!! =D =D!! Ingen är gladare än jag!!! Och få kan nog förstå hur stort det faktiskt är för mig... När vi kom hem så fick Jennifer filma Lizza när hon just gör det här!! Och jag är fortfarande strålande glad!! Finns under "mina filmer" till höger, eller HÄR! Anledningen till att jag säger "jepp"/"jah" är att jag ännu inte är 100 på att hon kommer att ta den (hon gick faktiskt över den på fösta försöket när vi skulle filma, kanske för att Milou haft den??) och då vill jag inte använda det rätta kommandot. Jag ska dock försöka ta mig i kragen och våga lägga på det rätt snart! OCH använda det hela tiden när vi tränar gripanden från handen!


I helgen har jag annars kämpat och grävt en snögrotta! Man är ju helt puckad och Jennifer hade någon kommentar igår när hon hjälpte mig en stund om att det var barn som skulle gräva grottor, inte mammor... =D, jag svarade i alla fall att jag ju var ett barn!! Och jag tycker faktiskt om att gräva grottor... Sen kan man ju undra om de timmar jag nu tillbringat i snöhögen är värd det hela... tänk, en träning så är allt förstört och jag har kanske hållit på i 4-5 timmar och fått hjälp hälften av dem... ha ha... I alla fall så har vi grävt en grotta rakt genom snöhögen, det kommer inte finnas några "spår" till lufthålen som jag gjort i grottan utan där är ogrävt! Tanken är nu att jag dessutom ska gräva en sidogång på denna och göra fler ställen att hitta på. Frågan är bara om man orkar... det värsta är ju att snön måste ut ur grottan, det är ju inte bara att gräva... =). ja, alltså, grottan är för att Lizza ska få leta någon där. Och jag måste säga att hon tycker det är superroligt och att hon HAR en hjärna, om någon tvivlat... ;-)... Varje gång jag tagit ut henne i helgen har hon slängt sig ut och bara haft "leta syrran" i hjärnan, ha ha...


Igår var vi ett gäng som träffades och tränade! Och Lizza var nu lite mer sig själv, svarade när Angus skällde och dessutom flyttade sig, var mycket mer uppmärksam på vad alla andra pysslade med än hon varit de tidigare gångerna, hon var mer Lizza helt enkelt! Och det är ganska skönt tycker jag!! Hur ska jag annars kunna jobba med det?? Sen gillar jag ju inte att hon lyckades smita iväg till en av de andra hundarna, men jag gillar att hon kom när jag ropade på henne! Hon hade en tung dag och jag fick jobba mycket med focus och att jag klickade när hon tittade på de andra utan att skälla, men det fungerar bra tycker jag och väldigt snabbt söker hon upp mig för jobb istället för att titta på de andra. Sen orkar hon ju inte så länge när det är störningar och man får med jämna mellanrum gå tillbaka och klicka för att hon tittar på dem. Ligg var ett tungt moment igår, men jag tror vi fick till det på ett bra sätt ändå. Jag försöker nu jobba med att hon inte bara ska lägga sig snabbt, hon ska ju dessutom ligga kvar medan jag fortsätter röra mig! Som det är nu så klarar hon inte att ligga kvar även om jag står stilla utan hon testar då att göra ett nytt läggande och ett till och ett till... Här gäller det alltså att jag är snabb! Och jag försöker nu att klicka för ligg, försöker när jag tycker det ser möjligt ut hålla klicket 0,1 sek, alltså för att hon ligger kvar, och sen klickar jag flera gånger för att hon ligger kvar innan vi gör en ny repetition! Tror det ska fungera!!

Inkallning är jag ganska imponerad av! Hon sitter kvar, trots störningar, och har nu kommit på att det är en ingång jag vill ha efter hon sprungit =), sen blir den inte alltid bra, även om tanken är bra =)... Hon kan komma lite långt ifrån, lite snett ibland, men för det mesta är den helt OK! Och jag har nu börjat lägga på lite avstånd!

Alltså, saker och ting, som tävling och så, börjar kännas som det kommer närmare och det känns inte helt omöjligt att få till saker och ting och F-N, det känns superbra!! Vi snackade också lite "gojja" (=det viktigaste!) efter/under träningen... Jag tränade Lizza på att gå nära Ulrika, trots att det är jobbigt och det gick riktigt bra måste jag säga =). Det känns skönt att få surra lite och peppa varandra för kommande tävling och jag hoppas verkligen att vi får Liza att också våga tävla sina två stjärnor! Det ÄR superkul!! och ger en kick, vad man faktiskt klarat av att lära sina hundar!! Tack för att ni finns och också peppar och är lika galna som jag!!


Johan och Bira var också med och tränade! Det var ganska roligt och det syntes på hennes stil att hon kände igen Milou, som hon lekte med som bebis (när de var lika stora =), han är en Weimaraner ). Kul! Annars var Johan ganska missnöjd med träningen och jag försökte förklara för honom att hon blir nosig för att det är jobbigt och att han måste jobba upp henne, vilket han tyckte att han gjort, men det svåra är ju att förklara att hon inte orkar hålla i som hon gör hemma i köket, eller på klubben när vi är själva, utan behöver en högre belöningsfrekvens och kanske en paus här och där... Ska se om jag lyckades, annars ska jag be honom att säga till mig nästa gång så jag kan hjälpa honom.


I kväll ska jag in på klubben och träna igen! Synd det är två dagar på raken, men nu ska vi köra på i alla fall och få till det här! Funderar just nu på att se om jag kan hitta mig en pippi så här på sista lovliga dagen... men de hotade med vind, så jag vet inte... Vackert väder i alla fall! hej hopp!


Jo, Lizza har börjat löpa, IGEN... vill inte, vill inte...


2 kommentarer:

linaa o Luzza sa...

Ni är så duktiga i eran träning. Kan ni inte filma??:D
kram

Ulrika med galningar! sa...

Ja ni är jätte duktiga. Ligger i och tränar! Det var som sagt trevligt att få prata och låna apporten var oxå bra för oss. Nu är det nya målbilder och lite träning! Ha ha. Kramar på er träningsfreak!