tisdag 18 januari 2011

en ny dag!


Igår, då var det rena mars-dagen! runt noll och fullt solsken och den lilla promenaden blev... lång! Sen blev det bara en liten runda med de stora. Tiden går ju så snabbt när man har det trevligt! =D. Och så mådde jag ju inte så vidare...

På kvällen så packade jag ändå ihop mig och åkte till Sveg! Och för den stora ovanlighetens skull så var jag inte ensam!! Sällskap av en liten aussie-kille fick Lizza och jag, vilket är toppen eftersom det är precis det vi behöver!! Men, jag kan bara säga det... min hund är fantastisk!!! Det är underbart att vara i det här steget av sin träning!!! Man får liksom lön för det man slitit och funderat i en hel evighet på!

Vi började med lite simpla focus-övningar, eftersom vi var fler och vi var ute! Som en dans och det blev ganska snabbt linförighet några steg och ganska snabbt kunde vi gå ett halvt lydnadsklass 1 linförighet!! Tjhoo!! Tror aldrig vi gått så långt förut!! =). Och jag tycker nu hon håller en superposition och superkontakt OCH hon ser glad och taggad ut! =).
Inkallning, som också började med 3-stegs avstånd, och sen blev en på 5-6m kanske och det var snyggt! Hon var också duktig och satt kvar medan den andra hunden blev inkallad!
Sen, kära läsare!! Så körde jag några "stå", både stilla och under marsch och det fungerade bra, men något ligg smög sig in, speciellt i början... när jag tyckte att vi fått ordning på ställandet så övergick vi till att träna just ligg och då medan jag gick baklänges. Detta fungerar också mycket bra och ja, snart är det stimulukontroll på det! Och det sista jag gjorde under vår rörelse-ligg-träning var att säga stå och min UNDERBARA jycke ställer sig så snyggt!!!! Nu har det hänt saker!!

Vi la också en plats, eller snarare en plats med flera belöningstillfällen... Hon är duktig, men jag behöver träna mycket på detta nu och få till både längre tid och längre avstånd. Sen tycker jag att det är bra att träna det medan någon annan rör sig, det borde ju vara lite lockande då, sen ska man givetvis också träna med andra hundar som ligger, när vi nu kan hitta några sådana.

Vi varierade runt lite med dessa övningar sedan tog vi (jag) en liten paus och jag pratade med vårt sällskap, som jag inte ens vet vad hon/de heter =) och Lizza visade hur man gör när man är hund och har ADHD... gräver, rullar runt, kampar i kopplet och far fram, ja och givetvis erbjuder en hel hop med beteenden för att få fart på matte... sitt, ligg, fot osv. Ungefär 2sek kunde hon vara still när jag pillade på henne. Vi skulle kanske behöva en avslappningskurs ändå ;-)

Det sista jag gjorde var att plocka fram apporten. Jag brukar undvika den när vi är i en ny miljö eller med nya människor/hundar. Nu gick det toppenbra ändå och det vi pysslade med var att hon fick dutta i min hand med apporten i munnen. Tror hon börjar bli säker på det nu!

Idag, blev allt som det blev (jkl dator!!) och jag han inte med någon promenad. Morgonen bestod av ett ymmnigt snöande, rätt länge sedan jag såg ett sådant... och sedan på em sol! Men, jag var med Jennifer till tandläkaren och då passade jag och Lizza på att träna lite i Sveg. Det blev bara fot och att titta på människor och hundar. Det är prefekt med denna störning och jag försöker vara noga med att inte ställa för höga krav på henne när störningarna blir för stora. Nu var det en hund som skällde konstant medan matte/husse var inne och handlade och det var superjobbigt för Lizza. Men, det är bra träning! Hon fick också hälsa på Bodil, på ett bra sätt och hon satt dessutom i en bil, något som ju Lizza har svårt för...

Bira håller på att få spunk nu för att hon inte får göra något... Stackarn... Igår var hon upp på bordet (jag tror i alla fall det var hon...) och skaffade sig ett mellanmål i form av älg-entrecote =D. Ibland undrar jag om hästarna är hemma hos dem jag bor med... Jag sa innan jag åkte på Sveg att de måste ställa in potatisen som stod på diskbänken, och de hade de gjort... MEN de plockade inte av bordet!!! Hallå!!!Det tog jag ju liksom för givet att man gör...

Vi jobbade lite på vår morgonpromenad med inte skälla på Hugo (annan hund) och det gick... så där... Jag försöker vara snabb och belöna henne innan hon börjar skälla och det fungerar till en viss gräns. Mest troligt behöver jag bättre godis... Det jag funderar över och som jag är tveksam till, det är att belöna fast hon skäller... Men, om man läser på så ska det fungera. Tanken är ju att man ska ändra hundens känslor för det den reagerar på, och belönar man så får den ju en annan förväntan när den ser den andra hunden, oavsett om den skäller eller inte och jag förstår tanken och tror på det, men är otroligt FEG och tror inte jag vågar försöka...

Linda, Bira ÄR liten =)... bilden är från september 2010... Rottisen hon blir fotad med väger mindre än din Baloo =). Och där är mitt bekymmer nu... Lizza ser nästan ut som ett vandrande skelett... och ju mer jag stirrar på det, desto smalare blir hon... Tycker att jag proppar i henne mat och ändå händer inget!! Hur mycket mat får Luzza?? Hon ser så himla fin ut på bilderna... På Lizza ser man revbenen... =(
Jag har lagt upp nya filmer, fast jag vet inte om det syns i länken till höger, men så är det! Och om ni orkar titta så ser ni att filmaren (som inte orkar allt) tycker haren är mer spännande än vad Bira gör =D. Bira börjar tränas till att stoppa huvudet i halsbandet, detta är första försöken och att jag inte klickar beror på att hon biter på det... =). Ska se om jag kan filma mer träning någon dag!
Hoppas jag hinner träna henne lite i kväll... eller dem båda! hej hopp!!

1 kommentar:

Linda sa...

Det roliga var att jag pratade med Britt-Marie idag och pratade just om hundarna och så olika dom är. Baloo var ju den största som valp och det är han fortfarande. Han är hög, inte tjock och inte tillräckligt "musklad" enligt mig. Samtidigt skulle han inte kunna vara mycket större då han redan nu väger 37 kg och har så gjort ett bra tag.
Han har dom maffigaste tassarna så när Per-Arne har med deras hundar så ser man att Baloo har en halv gång större tassar än vad Daddy har.
Det är synd ni bor så långt bort för det hade varit kul att se hur alla valparna har utvecklats. Men vi får väl ta och träffas någon gång när vi är och hälsar på svärmor i Dalarna.
Det är ju svårt att se hur stor han är på kort men jag kan försöka maila. Du har ju sett bilderna på fb som vi har lagt ut men det är ett tag sen vi uppdaterade där.
Ha det fint.