fredag 28 januari 2011

En dag till

Japp, dagarna rullar på och jag hinner ingenting känns det mest som! Skulle behöva få lite ordning på det mesta just nu!

Igår, då var det en riktigt härlig dag för mig, men jag har dåligt samvete för de fyrbenta! I förrgår frös jag inne... hade tänkt att ta mig en "toppfågel", men då det var -30 på morgonen så gömde jag mig inne (och designade en anmälnings"blankett" till ÖHBKs utställning ;-) och tittade på en Beck-film). Men, igår då var det dax! Packade in mig i bilen och begav mig till sydligare breddgrader ;-) och sen ska jag säga er att det var ett UNDERBART väder och jag blev dödligt varm och svettig... såg orrar, x-antal, ripor, tror det var 2st, och jag är ganska övertygad om att jag såg en tjädertupp också på rätt långt avstånd! Sen hade jag ingen jaktlycka, men en underbar dag!

Sen blev det shoppande innan jag åkte hem! Det blev en golvmatta på ica-hallen (grov metervara för typ hallen), en del till hundburen och den andra delen till ytan under trappan där hundarna ofta ligger. Orsak= bäddarna dras sönder/ätes upp och jag tycker synd om Tanija som måste ligga stenårt för att de andra är så busiga... I alla fall, när jag väl lyckats dela den så blev det SUPER BRA!!! Men, har ni försökt dela en matta med rakbladskniv (tappade vad det heter precis), med ett stycke spaniel mellan dig och kniven?? Eller varför inte med 2 tassar på varje sida av kniven... hon provlåg också mattan, när jag skulle skära, med baksidan uppåt och hon såg ut att gilla den sidan också =D =D!!! Och inte kan man bli arg på henne heller... myshunden! Hundben i mängd blev det på dollar, eller skulle bli, men de var nästan slut... men i alla fall några så jag har något att stoppa till dem när jag tycker det är för kallt för att gå och de driver mig till vansinne!

Efter maten så skulle jag duscha och bad Johan rasta de små, sen var det ju dax för kommunskidan och jag skulle serva barnen... När jag fått av mig 1 strumpa, stod i t-shirt och halva långkallingen hör jag Johan ropa "kom" och då visste jag precis vad som hänt... Lizza... på med långkallingar, strumpa och byxa, roffa åt mig en jacka och reflex till mig och Johan, hoppa i stövlarna och UT!! Fy faan vad jag hatar sådant här!! När skräcken verkligen griper tag i en!! När jag kommer ut på bron hör jag hur hon piper till ett par gånger... URK!!! Fy bubblan vad rädd man blir!! OCH VARFÖR måste hon rymma åt vägens håll?? F-N, vi har skog på 3 sidor om huset!! TACK och LOV hade hon fått syn på Sixten nere vid vägen och sprungit till honom och pep när hon skulle/ville leka och blev väl lite feg då på samma gång... Men, URK!! Och stackars Bengt och Sixten... men ändå tur de var de och inte "bara" en människa... som hon ju inte är överförtjust i... Dessutom har Lizza kommit in i en period när hon måste bitas igen, skit dryg!

Sen glömde jag täckisar och stod ute på skidträningen och superfrös!!! Brrr... men samtidigt är det ju trevligt, för medan barnen skidar så blir det en massa jakt och hundprat! Denna gången blev det om finska jämthundar, clumpisar och röntgenresultat =). Kanon! och så får jag lite förhandsinfo om avverkningar som ska komma på jaktområden och där det inte blir någon avverkning utan biotop skydd =) och det sista gillar jag!! När jag kom hem stod jag framför kaminen, med fötterna (en och en, inte samtidigt ;-) ) mot luckan och försökte få tillbaka värmen...brrr...

Lizza är en kul prick! Ja, ibland då... I förrgår tränade jag i hallen. Vi började med apportering och jag jobbar benhårt med att hon ska komma in till sidan med den, och oftare och oftare gör hon nu det utan hand-target-hjälp!! Känns superbra! Men, jag ser också en tendens till att hon byter grepp/rullar eller rent av tuggar på den och det är INTE bra. Så jag varvar övningarna att komma in med den med omvänd lockning under håll fast övningar... jag gräver i fickan, dinglar med godisar, "tappar" godisar osv... jag gjorde också några övningar där jag lockade med godis medan hon gick in och det ger ett mycket bättre hållande. Jag vet inte hur länge jag ska fortsätta så här, för jag tänker inte bli beroende av det, samtidigt behöver jag få ett fast grepp. Men, jag provar mig fram!
Sen blev det en paus och jag tränade Bira lite i stället! Jag har lagt till en ny länk till höger, klickersmart (och det är inte för att hon har spaniel o rottis som hon är bra ;-), eller... =D ), och hon lägger upp en del filmer och så på hur hon tränar och jag tycker det är en bra sida som ger mig inspiration och en spark där bak... Nyligen hade hon filmat början på framförgåendet och jag tycker det var så rackarns vettigt, så jag ska testa!! Och jag menar, misslyckas jag så kan man ju alltid köra med target i stället... =). I alla fall gjorde jag en del för-övningar med Bira! Hon har lite svårt att stå stilla när jag håller en godbit framför henne, men jag fick till det ganska bra. Nästa svårighet är ju att jag vill att hon ska titta på godbiten, inte på mig och det vill ju hon hellre =), men det kan nog bli... sen har hon ju en förmåga att lösa allt med att sätta sig (TOPPENBRA!!!) när jag tränar henne... Jag ska försöka göra en egen film med detta, men det kan nog bli ganska trist då vi liksom inte kommit någonstans =).

Sen gjorde jag samma övning med Lizza... men, plötsligt så kom hon på att hon inte kan vara i hallen och träna för där finns livsfarliga kompostgaller!!! och de tänker minsann hoppa på henne hela tiden!!! Lizza blir ca 20cm hög och krypig i allt hon gör och... då känns det inte längre meningsfullt! Men, vi har i alla fall börjat! Jag börjar fundera varför det blir så här!! Först fungerar det kalas och hon for ju fram som en galning med apporten och i början av den andra träningen, sen plötsligt så... konstigt! Fast jag tror det har att göra med att i början av träningen var allt lugnt, sen började fler att röra på sig och då blev det jobbigt...hmmm....

Mer träning idag!! Och mer inkallningsträning definitivt!! Ser ut som solen tänker bryta sig fram också och då kan vi ju få det riktigt härligt ute också!! -4 och sol låter fint (var 0 när jag klev upp...)! Tjingeling!!

Inga kommentarer: