fredag 7 januari 2011

Jultomten

Jultomten, eller... ja ja, Bira hälsar och TACKAR så STORT hon bara kan till världens bästa morfar (!!!) som här om dagen var hit med Biras julklapp som han missade på julafton då han var tvungen att åka och jobba, stackarn!! Hon är superlycklig och vaktar sin papperspåse som en hök!! Hon vet minsann vad som finns där i! Vi förvarar den ännu på bron och kommer träna lite saker medan den tittar på i några dagar innan den får flytta till frysen, men så länge det är minus så lär den klara sig på bron (mer lättillgänglig där för mig som är lat). Tack för en superfin & stor hare!

I tisdags hade vi en riktig latar dag och gjorde ingenting... Satt mest och höll i huvudet och jagade Bira som hittade på bus eftersom det aldrig blev någon promenad =D.

Onsdag... hmmm... blir visst dagbok det här =). Då skjussade jag in Johan till Sveg och passade då på att ta ut Lizza och träna lite. Tyvärr glömde jag skinkan hamma på bänken men lyckades hitta en påse med halv-frusna bitar i bilen... Det blev ruggit kallt väldigt snabbt åt mina fingrar och jag tror det var de frusna godisarna (och mitt huvud, som fortfarande spökade...) och jag tror att detta gjorde att Lizza inte hade en av sina bästa dagara heller... Japp, mitt fel! Men, jag gjorde det bästa av Lizzas stirrighet och klickade för allt hon stirrade på och är ganska nöjd ändå. Hon tycker det är jobbigt med bilar som stannar, och det gör de ju hela tiden på ica-parkeringen och hon tycker människor är konstiga, speciellt som de har barnvagn, spark, rullator osv. och vi tittade på lite sånt och det kom ett par och gick ca 3cm från Lizza (typiskt turister som inte förstår att det finns gott om plats ;-) ), men det var ju supernyttigt för en liten och det klarade hon med glans! Liite linförighet blev det också, men hon klarade inte riktigt att fokusera upp, och därför gjorde jag inte mer än hon fixade, men det vi gjorde gick kanon! Det känns verkligen att vi går framåt just nu och det är roligt!! Kanske kan vi någon gång bli klara för tävling =D.

Hemma så fick Bira & Lizza den efterlängtade promenaden och de var gräsliga!! Drog och for fram mest hela tiden... tycker kopplen mest var i en enda härva! Sen, kom Anette ut och pratade med oss och hon är så himla bra!! Hon kommer och... bara är... vet hur jag har det =) och inga krav på att hälsa, vet att det är bättre att de bara får vara och då tar det ju inte många sek innan Lizza glömmer att vi pratar med någon hon aldrig träffat och kopplar av... Eller, kopplar av och kopplar av... hon kan inte vara stilla!! ADHD heter det då va!?... Skuttar, gräver på vägen, rullar sig, dyker i snön, gräver i snön, hittar deras gräsmatta, gräver i den, äter gräs, kampar i koppel... och Bira står där snällt bredvid och väntar...

Sen på kvällen, då var jag duktig och tränade Lizza ute där hemma... =)... Och Bira sitter inne och gråter... -var tyst nu och gå och lägg dig säger stora husse... Bira blänger på honom, är tyst 2 sek, och sen börjar hon igen... Han säger till henne osv, tillsist suckar hon och lägger sig ner... med en ond blick på honom... =D... Lizza och jag tränade mer på att gå fot och jag försöker få till lite längre sträckor och är överlycklig att vi kan vara ute så det går att få till!! Och då glömmer jag lätt att jag måste komma ihåg att variera min belöning och inte alltid gå långt innan jag belönar (långt för mig här är pygme kort för andra)... Även med min ståträning måste jag komma ihåg att variera mig, ibland klick och belöning direkt när hon stannat och ibland när jag backat ett par steg ifrån henne...

Igår gjorde vi också ett ute pass, det gäller att passa på när tempen är över -10! Sen blir det så kallt för fingrarna! Linförighet som var helt ok, lite ofocuserat till att börja med men det gick snabbt över... Inkallning som gick superbra, utom en gång då hon istället skulle leka med kopplet, men det blir bättre och bättre! Hon har en superfart i alla fall och slänger sig runt som, ja jag vet inte vad och det gör ju att hon inte alltid kommer helt rätt... =), men tanken är att komma rätt, det syns! (om de nu tänker så och jag möjligen skulle kunna läsa tankar hos en hund ;-) ) Jag försöker nu att bygga en minikedja igen... -jag säger ligg (eller hon bjuder) och hon ligger där stilla tills jag säger sitt... detta är lite krångligt att få till, för hon slänger sig upp och ner som en... så just nu klickar jag massor för att hon ligger där, stilla, innan hon hinner upp... och ibland sätter hon sig efter klicket =D =D... vilken fart det är på henne, men jag tror det blir toppenbra bara hon kommit på vad jag vill! Det är också så att hennes uppsättanden blir mycket snyggare på mina sitt än på frivilliga uppsättanden... intressant... Men, allt detta gör ju att hon just nu har en enda röra på saker och ting i sin hjärna och att ligga kvar så länge att jag hinner säga stanna inför en platsliggning finns liksom inte där... Men, när jag väl lyckats komma iväg, då känns kvarliggandet stabilt och bra! Denna gången kom ett spöke förbi och hon halv-satte sig och skällde men när jag sa ligg (vet inte om det är så man ska göra, men...) så la hon sig ner igen (!!) och jag kunde efter en stund belöna.
Sen, det roliga "stå" som strulat en del i stimulukontroll träningen och jag planerade att gå tillbaka och börja om och... nu fungerar det aldeles utmärkt!! När jag backar, hon går efter så stannar hon när jag säger stå, igår var det dessutom mycket snabba stå, mest, och plötsligt så förstod hon också att jag kunde ta steg ifrån henne efter hon stannat och hon skulle stå kvar. Ha ha... hon är en rolig prick! Men, jag tror att omvänt lockande är en del av den lösningen... I alla fall, så bjuder hon inga frivilliga stå medan jag backar utan hon verkar själv ha förstått att hon ska vänta på mig... Ska bli kul att se vart detta leder!

På promenaden igår så gick jag bara med Lizza, och... det är roligt! När vi kom in i skogen och inga spår efter människor syntes, då släppte jag henne och vad hon springer... phu! Men, när jag släppte henne så har jag tidigare bara låtit henne gå, men jag har nu bestämt att ta lite mer kontroll över det hela och direkt jag dragit halsbandet över hennes huvud började jag klicka och belönade med godbitar och hon tyckte det var självklart... det är ju så man gör... ha ha... och sen fick hon friord och drog fram som värsta... men, det märks att det börjar bli mycket snö utanför spåren även för en liten nu =D. Jag belönade när hon sprang mot mig för att hon hade lust och gjorde en del inkallningar, en gång kopplade jag upp henne (hon fick krypa i halsbandet själv) och så gjorde jag samma procedur igen när jag släppte henne... En ny nyttig vana!

Igår kväll så tränade jag Bira också... Hon tränar ju givetvis en massa med sin husse också... men nu tjuvade jag lite. Frivilliga sitt stod på schemat! Och då var jag ut på bron och hämtade en säck... =)... La den på bänken och så körde vi! Hon är superduktig och vi körde tills jag började få flyt-tempo i det. Då tog jag fram halva haren (fortfarande på bänken) och så fick hon sniffa på lite päls... nu blev det lite svårare, men ganska snart kom hon upp i tempo igen och det var lika när hela haren var framme. Men, nu blev hon också stående och stirrade på haren några sek ibland innan hon satte sig. Sen tog jag haren i famnen och klickade för sitt några gånger innan vi gav upp. Hon är superduktig!!! Tanken med denna träning och med frivilliga sitt är att man oftast får hållbarare och snabbare sitt på kommando om man kör mycket frivilligt och jag tycker nu att Bira nått till en nivå av frivilliga sitt där det är lämpligt att lägga till störningar. För när vi kommer till skogen är dessa störningar ingenting (mot färsk fågel i näsan)!! Och kan jag få frivilliga sitt när jag viftar omkring med vingar, fåglar och harar, så kanske kanske jag kan få det på kommando i skogen... Tanken är nu också att lägga haren i en bur och göra lite inkallningar från den, och se om det är svårt. Det känns som omöjligt att skapa egna störningar som ens går att jämföra med det som finns ute i naturen och just inkallning och sitt ska fungera! Så, tipsa gärna!! =)

Idag ska vi åka till Häddal en sväng, gratta kusin Jerker i efterskott, krama om mormor i efterskott, se om jag kan få lite hjälp av henne med ett par handskar och kanske hon kan tänka sig att sticka ett par (eller två) nya lovikkavantar till mig =)... Mina vantar slits väldigt mycket av hundkopplen. Hur fungerar det för er?? P-O köpte ett par tum-arbetshandskar som verkade bra, men de är så smala i skaftet att de var jobbiga, sen om mormor kan hjälpa mig där och fixa till så tror jag att de kan hålla riktigt bra... och i alla fall vara halv-varma! Jag ska också prova tova lite och se om jag kan laga mina lovikka med det och se om de blir hållbarare då. Någon som testat tovade vantar??

Snart så är också hemsidan fixad... inte många sidor kvar nu... men en hel del bilder kvar =D, men det tar jag sen... =). Känns ganska bra, även om jag inte är 100 nöjd med allt! Sen när jag fixat det så ska jag se om jag ska byta dator... fick en ny i julklapp, som dök upp här om dagen, och jag vet inte riktigt hur man flyttar saker, så PO måste nog hjälpa mig eller förklara... =). Jag har inte skrivit något om mina klappar, men jag är supernöjd! Tjocksockar, kökshanduk och pannsuddar, CD med Europe & Snowstorm, väggpanel, böcker, en skitsnygg termos (med en björn (+reklam ;-) på) mm. och en orange jaktjacka! Och hmmm... undrar om pappa tycker att jag syns dåligt där jag står helt grön i skogen =D eller så har de läst mina funderingar om att jag springer i skogarna här på hösten huller om buller, helt grön, bland byns jägare =D.

Nu ska jag nytta mig innan vi blåser till Häddal! hej hopp! Åh, jag höll på att glömma... köpte julskinka i tisdags, 39:-/kg!! Tänk vilket billigt hundgodis!! Nu ska här hackas... ;-)

Inga kommentarer: