söndag 29 juli 2012

Stress

Läser just nu en bok av Anders Hallgren... rädda, arga och STRESSADE hundar och hmm... ja, ni kan ju gissa varför jag valt att läsa den! Jag har inte kommit så långt, det är ju som bekant kö mest hela tiden här på jobbet, men i veckan så läste jag följande: Ofta märker man om en hund är stressad, för den är överaktiv eller överreagerar vid olika händelser. Den har ofta svårt att vänta, hålla tillbaka, vilket gör att den gnäller mycket (= det första som inte stämmer!! Fast... hon snackar ju mycket... är det gnäll?? )En stressad hund drömmer också mer än andra (=stämmer inte!! Lizza springer/gnäller aldrig i sömnen, kanske är hon inte stressad ändå... hi hi...). Är en hund rädd och försiktig (hå! Försiktig, då är INTE Lizza stressad!! ha ha ha), lättskrämd och orolig så är den stressad. Samma sak om en hund är aggressiv, till exempel gör utfall mot andra hundar, ogillar barn eller vissa vuxna och likande, då kan du lugnt utgå från att den är stressad (aj då...).

Vanliga symtom på för mycket stress är bla (oj, i ordning på hur vanliga de är...) Överreaktion. Det är en hund som "slår över" när något händer som den blir engagerad av. bla bla... tex blir hunden inte normalt glad när den träffar en person (eller bla bla) den känner, utan överlycklig (ha ha ha...). Den blir inte arg när den ser bla bla som den inte gillar utan verkar koka över av ilska, den blir inte rädd utan skräckslgen osv... hi hi... Överaktivitet. Det här är hunden som har svårt att koppla av, annat än på natten (det här ser inte bra ut) eller när allt är lugnt hemma (aj aj aj...). Den gnäller och tuggar på saker (men DET stämmer ju INTE!!, hon snackar, men jag tycker inte det är gnäll, hon förväntansgnäller inte, inte heller långtråkighetsgnäller...). Ute vill den busa o leka hela tiden (hm, nää... helst träna, hela tiden...). Ibland galopperar den runt för sig själv utan att det finns ett mål att springa mot (men faktiskt aldrig utan att först ha hittat en grej att springa med!!). Ber man den sitta lugnt en stund så gnäller den och kanske skäller (nix, möjligen inbjuder till en dragkamp om koppel...). Den hoppar på folk, inklusive ägaren (hmmm...) och drar i kopplet (väldigt sällan). Den har till synes bråttom till allt och överallt (phu!). Ägaren blir uttröttad av intensiteten och många sådana hundar hamnar på omplacerings listor... Ha ha ha... undrar varför... ha ha ha... Dålig impulskontroll. Det här är hunden som inte kan ge sig till tåls när den väntar på något. Säger man gå ut är den genast vid dörren o gnäller otåligt (vad då säga gå ut? Jag är ju uppe o rör mig, då är hon klar ;-), men hon gnäller inte och snackar inte ens lite här! Ja, om jag inte tar Bira först då...). I bilen kan den inte vänta tills men är framme, utan gnäller och spanar ut genom rutorna (väldigt sällan!). Bla bla.. när den väl får startsignal att börja så kastar den sig iväg och missar därför det mesta i brådskan... bråttom bråttom... Vanliga fysiska symtom. bla bla.. Ibland äter den små pinnar och kvistar den hittar ute (och kottar??) och slickar på mattor hemma (eller kanske på sig själv så man blir pälslös på benet?? eller metalltröskeln till köket?? ). Den stressade hunden har lätt att få infektioner (är det därför Lizza åker på allt??). Den har också lätt att få muskelskador eftersom den tar i så hårt och slänger sig fram och ni vet... Lizzar sig ;-)

Självklart förstår jag att en hund inte måste lida av allt samtidigt för att vara stressad och självklart vet jag att Lizza är stressad och att få skulle stå ut med henne! Jag tycker om min hund och har hellre en galen A-L-L-T hund än en som inte vill jobba... även om jag ibland önskar att hon bara vore hund ;-). Men, nu ska jag läsa vidare och se om jag kan få bort lite stress och samtidigt ha kvar min arbetsmyra :-).

Hej hopp! 

Inga kommentarer: