tisdag 10 juli 2012

hem-panik :-)

Jag har just nu drabbats av hem-panik! Vissa drabbas av hemlängtan, andra gör som jag och drabbas av hem-panik!! Ha ha... klart jag saknar allt och alla där hemma!! Och inte vill jag bo någon annan stans heller, men just möjligheten, att få jobba med sin hund på det här sättet och dessutom få "lön"... och jag har inte fått nog efter 1½ vecka, trots enorm sömnbrist och denna dunderförkylning! Skulle nog fixa en vecka till :-).

Vi har fått de bästa instruktörerna i världshistorien, typ... ja, i alla fall bra och vi får en hel del nyttigta tips och råd! Men, det är väl bäst att vi börjar där jag slutade sist... Lördagen började med information från en som varit i Afganistan och jobbat med hund och det var väldigt intressant. Nu är det inget jag vill jobba med, men själva dressyren är ändå intressant! Och jag fick se en annan typ av behållare än upp och nedvända blomkrukor för att träna doftdiskriminering, ha ha ha... ja, nu var det ju inte heller kaffe eller människostrumpor i behållarna ;-). På em så fick vi orientera och så här i efterhand inser jag att det nog varit smartast att låta bli övningen helt, men jag vill ju vara med, så jag och en tjej till knatade runt i rask takt! :-). Kul o trevligt hade vi....

Söndag var leeedigt... sov till Bira å det bestämdaste hävdade att det var dax att kliva upp och gå ut och kissa, så där halv nio-nio tyckte hon det var dax! Lizza var här i stadiet att hon fortfarande hoppade upp varje gång jag hostade och frågade om vi skulle hitta på något och däremellan så väckte hon mig och frågade... hmmm... Sen var det shopping, först här i Marma då en försäljare kom hit och jag bestämt att Bira skulle få ett försvarsmakt-halsband och senare åkte jag och en tjej in till Valbo. Där blev det kyltäcke som båda kan ha, ett hurtta halsband (blått!!) till Lizzan, lite hundgodis, batterier och ett STORT inköp på apoteket! Sen åkte jag hem och gick på långpromenad med damerna och sov en vända innan jag klev upp och tränade lite! Sen var det john blund igen, eller snarare försökte jag ha en date med honom...

Igår, då fortsatte vi med våra vind/ljudövningar i skogen. Nyttigt att få tänka igenom övningar själva, anpassa efter individer och våga försöka! Nu har vi tyvärr lite ojämnheter i vår grupp, men vi kämpar och försöker lösa de på bästa sätt. Bira då... hon är lite annorlunda... vi startar hon blir tjo-ho-tjo-hej, vart händer det saker?? Istället för att fokusera på uppgiften och verkligen lyssna vart ljudet kommer ifrån. Vi har nu testat med mer ordning och reda på henne inför starten, hur jag sitter i förhållande till henne, ökat driv på belöningen och dess verktyg tänker jag nu ta med mig hem och försöka variera och utveckla! Gissar att jag får utnyttja barnen som figgar här... Vet ej om jag inbillade mig, men det kändes som att det kanske blev lite bättre på slutet, jag har troligen fel :-). Jag upplevde det inte heller som att Bira var särskilt trött... eller jo trött givetvis, men inte så hon gick ner sig eller inte orkade mer. På kvällen sedan var det SBK-info, lite om SBK och hemvärnet och utbildningsstegen som funnits. Rätt intressant, men så tröttande och jag kunde verkligen inte sluta hosta...

Vi har ju under dessa dagar prövat på att transportera oss ut i markerna på olika sätt och det är kanonbra!! Vi har åkt 20-bil, cyklat, åkt folkabuss (kan någon förklara för mig varför Bira och Jakpott (Finsk lapphund) får burarna högst upp?? ;-) ) och idag blev det en mersa-buss där de övre burarna var riktigt högt upp... vi fick klara och tydliga instruktioner om hur vi skulle gå till väga vid i och urlastning, men jag tycker det går lättast att göra det själv! Jag har dock konstaterat att jag ska lära Bira att lägga tassarna på min axel på kommando, det tror jag skulle underlätta, för hon tyckte idag att det blev lite jobbigt!

Vädret har gått från stekande sol och stekhett till regn och halvmulet väder... nu har vi klarat oss rätt bra från regnet och jag tycker att det varit helt ok. Bättre än när det var 800 grader i alla fall :-). En enda (peppar peppar) fästing har jag upptäckt! Den kröp på Bira idag och hade nog precis klivit på! Annars hör jag på andra att det är många små kryp här och jag är lycklig över att halsbanden verkar fungera. Ska göra en djupundersökning av dem i morgon om vi är klar i skaplig tid!

Idag har vi jobbat med spår. Först jobbade vi med spårpåsläpp. Kort patrulleringssträcka (3-5m )och sen ett upptag med riktningsbestämning. Första upptaget var ett upptag där det inte fanns något bakspår (uthoppat ur bil). Här nosade Bira på en stund i vägen och jag tror att spårläggaren inte stått stilla helt och hon ville kolla av, vilket hon givetvis fick, innan hon drog iväg in i skogen. Snyggt prydligt och matte är supernöjd! Sedan gick vi på ett spår i råterräng, alltså mitt i skogen och det gjorde hon också mycket bra och spårade fram till slutet. Nu är spåren ca 20-30m långa, för det är upptag och riktningsbestämning som vi tränar på... Sist hade vi ett upptag längs en stig... här blev allt helt fel för min del, men Bira gjorde ett snyggt jobb! Viktigast det :-). Patrullstigen började med ljudmarkering från "basen" och igen och... i alla fall tog hon spåret snyggt och prydligt, spårade någon meter och drog troligen på ljudet igen utan att jag såg det och vi höll på att hamna i ett annat spår... då såg jag vad som hände och bröt och gjorde ett nytt upptag i råterrängen och vi kunde ta oss de sista metrarna till slutet! I alla dessa tre övningarna hade jag fågelvinge som slut!

På em sen så gjorde vi något riktigt häftigt... detta skulle man egentligen göra åt varandra, men vi var udda antal i vår grupp och gjorde tillsammans. Vi la ett spår, alla tre gick samma väg och vi turades om att droppa föremål. Tanken var ett föremål efter 100m och sen ett efter ytterligare 200m och spåret skulle bli 1800m långt. Sedan gick vi efter varandra med hund också... Hund ett spårade 300m och sen tog hund 2 över och spårade sina 200m osv... Mycket intressant och givande!! Jag är mycket nöjd med Biras arbete!! Hon fixade sin sträcka, fick sen lösa av en hund som kom lite fel (Bira och hunden bakom visade vart ursprungsspåret gick. MYCKET intressant eftersom vi hade ett färskare spår att följa och dessutom var ju en av de färskare även en av spårläggarna...). Här markerade också Bira sin sak mycket fint och vi lämnade över till nästa ekipage... Han avbröt sin sträcka då hon blev lite för mycket störd av olika saker och jag och Bira fortsatte i spårets riktning (alla trodde spåret var slut, men det var saker kvar). Nu spårade vi inte "riktigt" med lina och så och nu markerade hon inte heller föremålen... definitivt något att fundera över! Kvällspasset var sedan teori om just störningar och hur man kan jobba för att förebygga att hunden blir störd och hur fieenden kan tänkas jobba för att störa! Intressant!

Nu ska jag mata jyckarna och hoppas jag får en bra natt :-)... Har ju en webb-kurs som började igår, som jag är sååå nyfiken på, men... mest behöver jag nog sova :-). Hej hopp!!

2 kommentarer:

L8Larsson sa...

Hej. Blir alltid så imponerad av din ork och engagemang. Lite avis faktiskt. Det märks verkligen att du brinner för dina hundar. Vad är det för fästinghalsband du har testat?
Hälsningar Lotta Larsson

Britt-Marie Olsson sa...

Hej,
Blir bara så imponerad av dej att du bara orkar träna ALLA dina hundar, JÄTTE KUL att just du köpte BIRA BUS.
Ha en fortsatt bra sommar