måndag 30 juli 2012

onsdag o torsdag

I onsdags, så minns jag att jag var salig... :-) Onsdag kväll alltså och jag hade en tanke om att blogga lite där på kvällskvisten för att berätta för er om min träning i stadga med Lizza och att hon faktiskt är otroligt bra på det :-) och att det är längesedan vi tränade så, men allt finns liksom kvar! Underbara hund!! Nu har det ju snart gått en vecka och jag minns inte så exakt vad som var så bra och underbart... så kan det bli!

Och i torsdags... då hade jag bestämt date med Liza och vi åkte ut i skogen och la lite spår till varandra! En helt underbar dag!! Tack Liza!!

Bira fick spår ett och hennes spår gick ut på att träna övergångar över väg och att inte sluta spåra och bara springa över. Detta var ett tips vi fick när vi gick HTUn och mycket nyttigt!! Dessa övningar blir det fler av!! Så här gjorde vi (tror det kan komma att komma en liten film på detta då Liza filmade!). Först spår en liten bit i skogen, fram till en grusväg, vinkel precis i vägkanten och spåret fortsatte i vägkanten i ca 10m innan det vinklade över vägen och fortsatte. Två av dess övergångar hade vi och sen var spåret slut. Min uppgift var att inte släppa henne över vägen, bara typ till mitten, och sedan stå stilla och tyst och följa med när hon hade ner näsan och gick rätt. Gissa om det är svårt!? Första vinkeln vet jag inte riktigt... är inte så säker på att hon vet vad hon gjorde och om jag vet vad jag gjorde :-). Spårsnutten mellan vägövergångarna så försökte jag hålla linan sträckt så hon fick jobba för att komma framåt :-). Givetvis fanns där också en oinne så hon kunde få belöning! Spårövergång 2 var mycket intressant!! Hon blev stående mitt i vägen, i vad som kändes som en evigeht... och du riktigt såg hur cellerna där inne jobbade och jobbade och... så plötsligt efter flera minuters funderande (jag är riktigt stolt över att jag kunde hålla tyst och inte styra!) så sätter hon ner näsan och följer spåret riktigt fint. Det kändes superbra och jag ska helt klart göra samma övning med Lizza också och givetvis fler gånger!!

Efter Angus o Liza gått sitt spår som jag lagt var det Lizzas tur. Jag tycker att hon spårade riktigt bra... nu märktes det att hon har dålig spårkondis och efter 4 pinnar så orkade hon inte markera mer, men hon fortsatte spåra och jag kunde plocka upp två till. Slutpinnen är guld värd så den markerar hon. Troligen har vi missat en pinne på vägen och det är ju inte hela världen... Allt nu handlar ju om att ut och spåra och träna upp orken att spåra. Spåret nu var ca 800m långt.

Efter Rockys spår så gjorde vi en mini-ruta som Ulrikas Evis visade oss för flera år sedan, men som jag nu fick inspiration att prova på mina hundar efter HTUn :-). Så jag lurade Liza att krypa omkring på marken och dutta omkring med sina händer och mitt i detta duttande då gömma en leksak. Lizza letade sen lite och hittade och så lekte vi och hade roligt. Jag gjorde samma sak med Bira också. Bira är dock totalt ointresserad av att se när Liza duttar omkring med en leksak... hon vill ju inte leka med andra. Men, hon letade snällt efter saken och hittade den nästan direkt! Detta ska jag också försöka göra lite då och då... det tar ju ingen tid och jag tror sluttanken med det hela är suverän!

Sedan så gick jag ner till den lilla tarmen av Svegssjön som stack ut där vi var och tränade apportering av and med Bira! Nu var det att gå genom vass som stod som prio ett. Och hmm.. vassen var inget problem, hennes största problem är att hon måste fundera en stund innan hon kliver i vattnet. Jag tänker därför nu träna lättare stränder och mycket och se om jag får sprutt på henne! Skulle så gärna vilja det :-).

På kvällen sen så körde jag in Johan på fotbollsträning och Bira o jag tog oss då en ny tur till vatten och tränade. Tog en hel del fina bilder där... som ligger så fint i min dator där hemma! Ska se om jag kan få tid att lägga in dem här eller i mitt fotoalbum. I alla fall så måste hon ju som sagt bli av med allt funderande innan hon kliver i! Sen kan jag ju berätta att när hon klev i så gjorde hon det inte på det lättaste stället utan där det vär en liten brant kant ner i vattnet... Konstig jycke!

Men nu har ni i alla fall fått lite av min underbara torsdag... hej hopp! 

1 kommentar:

Liza sa...

Tusen Tack själv för en un derbar dag!! :)

Kramar