söndag 11 februari 2018

träning

Jag tänkte att jag skulle ta och blogga lite... Om vad vet jag inte riktigt... Men, jag har ju lovat mig själv att blogga mera och just nu håller jag på att klättra på väggarna. Känner mig så rastlös!! Men, det sägs att det ska vara nyttigt för kroppen med en vilodag då och då... ha ha ha... frågan är om de utrett vad som händer med knoppen dessa dagar ;-).

Jag har sedan året började hållit i min och hundarnas fys rätt bra... Vi har promenerat 6-7-8 km minst tre gånger i veckan, utom veckan då jag var sjuk.
Förra lördagen åkte jag spark 2 x 4 km, först med Allis sen med Lizza. På söndagen gick jag med Allis och Cider 7 km, måndag promenad med alla 7,5 km, tisdag skidor med Allis 5 km, onsdag promenad med alla 9,6 km, torsdag skidor med Allis 5 km, fredag promenad med alla 6 km och igår skidor med Allis 5 km... Igår när jag skidade gick det otroligt tungt, ha ha ha... och mest i överkroppen. Antar att jag inte är van att använda armarna något ;-) och nu ska jag plötsligt staka och och hjälpa till uppför.
 Att skida med hund är otroligt roligt!! Tanken var att skida själv, bygga kondis och teknik och sen ta med en hund. Nu fanns det inga skidspår, bara skoterspår och det är svårt att åka, så jag fuskade och tog med en hund... Nu har de dragit spår och jag undrar hur jag ska lösa detta... Ska jag slita mig från att köra med hund eller köra något extra pass i veckan... hmmm....

Jag vill också med stolthet berätta att Allis är tjock! Jag vågar inte skriva mer om hennes hälsotillstånd på fb, då det missuppfattas och blir stort. Vi har inte varit ut någon natt sen i oktober tror jag... längesedan som bara den... och nu har hon börjat lägga på sig av den mat hon får. Hon har då ätit 10-11 dl foder om dagen + att jag den sista månaden gett extra kött på det... Ja, och så belöning vid träning, som inte längre består av hundfoder och frolic, utan även älglunga, skinka, korv... osv. Ni anar inte hur skönt det är!!!
Så, nu ska hon få vara lite rund och så får vi se om det händer saker med benstomme, muskler och liknande. Mycket intressant! Det jag tycker är att hennes halsband har blivit svårare att ta av, alltså att dra över huvudet... Inbillning eller inte?

Tanken med bloggen är ju egentligen att rapportera om den träning jag gör, vad som går bra och vad som går dåligt och lite tankar runt allt.
 Det jag tycker angående Allis apportering är att den blivit otroligt mycket bättre, mer vilja att lämna av, hon springer längre för att hämta och kan också springa långt på dolda, även om mer träning behövs på det sistnämnda.
Det jag skulle vilja lägga in mer är dirrigering, men det är svårt när man bara har skoterspår att jobba på... Och sen måste jag ta mig i kragen när det gäller uppflogsträningen!! Men, jag skulle behöva lite inspiration och en stor spark i rumpan!! Hur lägger jag upp det? Vilka övningar kan man göra? Nu i onsdags så gick jag och slängde dummyn (hade ingen pipa=korkat!) och sa sitt... Första försöket var en miss, sen gick det bra. Problemet är att går man prov får man ingen uppvärmning och det första försöket måste ALLTID fungera. Alltså, mer träning!
 Jag har bytt ut den vanliga dummyn mot päls, och nu fungerar det väldigt bra. Inga tveksamheter i avlämning osv. Vilket är toppen!
 Jag har en tjäder hängande (fryst) och en massa rester från andra tjädrar, vingar och annat fjädrigt (TACK Magnus & pappa!!! Otroligt mycket värt!!) som jag ska använda till detta. Dels apporteringen, men även uppflog och invittring av mark. Och kanske är det dax att ta steget till att sätta fast lite fjädrar på dummyn... :-)

Vad gäller lydnaden så jobbar vi fortfarande på starter. Jag tror att det är där vi har nyckeln till framgång. Vara med i starten och de första stegen. Otroligt viktigt! Sen skulle jag kanske behöva lite proffshjälp för att lära henne att lyfta rumpan utan att släppa, men jag jobbar efter bästa förmåga.
Nu sist fick Liza kommendera oss lite. Det gick riktigt bra, men det är just de där första stegen... Mer sån träning!
 Sen är det mest momentpiller och vad jag ska lära in och inte. Sitt-stå vid sidan ska jag nöta mer av, för det är i rallyns nybörjarklass och det måste vi ut på... och här har jag inte tittat på fortsättningsklassens skyltar än, men det löser sig nog ;-). 
I brukset ska jag försöka ta mig upp till lägre och så vill jag starta, och då måste jag ha krypet, inte klockrent men ok... Och krypet tar tid! Det är också intressant att se, hundar med mycket kropp och korta ben har svårare att krypa fint, eller är det bara en ursäkt jag hittar på?? Men, jag tycker Allis har det mycket lättare att krypa än sin mor... så det ska nog gå.
  I lydnaden tillkommer ju sitt i grupp, runda konen, rutan, ställande/sättande/läggande och kanske något mera. Ska jag fortsätta i lydnaden efter startklass?

Lizza och jag tränar mest på att vistas bland andra. Jag har ju tagit upp hennes träning igen och jag ska försöka bygga upp någon typ av uthållighet och starta några lägrespår till. Det var då väl själva den om vi inte ska lyckas!?! Jag borde väl ut på någon rally också. Hon kan ju sin sak, vi ska bara lyckas hålla oss i vår bubbla, tillsamman, utan att stressa ihjäl varandra... BARA...
 Kanske ska vi också börja med nosework också, för att ha något att pyssla med dagar som den här... :-). Det kanske också kan vara nyttigt för henne att sänka tempot, tänka... fokusera lite, ha ha ha...

Cider då, ja hon har inte fått mycket gjort den sista tiden. Jag har inte velat hitta på en massa då jag haft en ganska stor önskan om att hon ska vara dräktig.... Nu tror jag inte det... jag är ganska helt övertygad om att det inte är så... men det är något litet, litet där inne som säger: Är du helt säker? Ser hon inte lite annorlunda ut?? Jo, jag tycker ju det, men jag mäter magen och hon är inte större... och även om det bara är en så borde jag se det nu...  Men, jag avvaktar lite till innan vi hittar på något mer ansträngande! Sen är det väl nosework och viltspår som blir prio ett.... och om jag får en energikick lite rally :-).

Så där... nu tänkte jag nog baka lite muffins och sen i eftermiddag så är det årsmöte på brukshundklubben... det ska ju på sätt och vis bli intressant eftersom jag avsagt mig ansvaret för tävlingskommittén och även sagt att jag är tveksam till att sitta kvar... Nu får vi se vad som händer :-).

Hej hopp!

Inga kommentarer: