fredag 29 april 2016

Helg

... nu skulle jag kunna tänka mig att ta helg! Lite för tidigt så här... packa lite kläder och mat och bege mig ut i skogen. Lät som en helt vanlig dag/helg för mig va!? Ha ha ha... nu ska jag dock ta med mig cykeln, husera på ett ställe där jag aldrig huserar och sen cykla in till Sveg och äta middag med några på mitt jobb. En tjejkväll! Och sen ska jag cykla ut i skogen igen och sova sött :-).
 När jag sedan vaknar med tuppen på lördagen så är jag liksom på plats! Här finns superfina täkter i skogskanten att träna jakt på och runtom så finns det lite spårskog kvar...

Veckan som gått har varigt ungefär som vanligt. Tisdag hade jag kurs, och ingen av mina 4-benta fick vara med och leka... Det är superkul med kurs, men jag glömde en sak denna gång... ska försöka få in den till nästa träff :-).

Onsdag var det ridskola och då jag var ensam och måste hjälpa till lite då så blev det ingen paus-träning för mig och Allis. Hon fick hämta mina vantar lite under lektionen och lite ligg. Annars slappade vi bara :-).
 Det här med att hämta saker... vi har ju tränat mycke apportering nu på slutet och jag har sett vissa tendenser dyka upp... så som Bira också höll på som ung... Allis går och kikar efter saker att sno, en vante, en handduk... osv och sen vill hon att jag upptäcker henne och ber att få den och så levererar hon i hand (eller så släpper hon precis innan) och detta är riktigt roligt! Jag har inte upplevt Allis som en lika naturlig apportör som Bira och Cider har definitivt mycket mer apportering i sig än Allis, men nu verkar det lossna för Allis. Cider hon skulle aldrig komma på tanken att ta något så där... :-)

I onsdags när jag var på promenad så upptäckte jag, när jag bara hade några hundra meter kvar hem så såg jag att Bira var alldeles blodig på ena sidan/bakbenet. Alltså, det var mycket! Att jag inte sett något tidigare... men inget hade hon visat heller... jag såg också att hon var blodig på en framtass och jag började ana att allt kom därifrån. Och när vi fortsatte gå så såg jag att det blev blodfläckar på marken också...
 När vi kom in hemma så började jag undersöka hennes ben och konstaterade att blodet på bakbenet bara var ytligt. När jag började gräva så var pälsen närmast kroppen vit :-). Det var något med en klo på framtassen, det var svårt att se vad som orsakat det, men jag gissar att... När hon går så släpar hon tassarna lite och sliter klorna lite konstigt och ojämt och i måndags eller något så klippte jag klorna på dem alla och då blev de väl för kort där och när hon sen gick så släpade hon och kom in till pulpan. Och som ni alla vet så gör det jätteont... fast jag är inte särskilt övertygad om det då mina hundar inte brukar reagera något speciellt om jag klipper för långt och som sagt, ingen reaktion nu heller och jag antar att hon gått så där en stund. Stackars hund ;-)...

I går kväll så trotsade jag vädret och begav mig ut med Allis. Tanken var att ta med Cider också, men då jag var ganska trött och sliten så kände jag att jag inte orkade. Hon blir ju stendöv och jag måste grejsa med lina och... jag hade helt enkelt inte energi till henne!
 Jag började med skott. Jennifer följde med mig ut och övertalade mig att gå ner på täkten, till ett nytt pang-ställe... Det blev lite konstigt, för medan Jennifer laddade så blev Allis rädd för något och jag vet inte riktigt vad. Hon skällde ett par gånger och halvflydde ett par steg... bra början... och dum som jag är började jag leka med henne och fick ett snabbt skott och fick precis samma reaktion. Två grova skall och halv-flykt... Hur smart får man bli!?? Bara för man är trött och inte orkar... det hade ju varit bättre att grejsa på lite före smällen. Pucko-matte!
 Nu släpper hon inte smällen direkt utan börjar titta upp i luften och får syn på två fiskmåsar... ha ha ha... det är inte smart att ta med små pluttar på jakt för tidigt... ha ha ha... Efter jag slängt iväg leksaken och skickat henne till den så får jag igång leken igen :-D. Det här är första gången som jag leker i samband med skott, annars har det varit mest neutralt eller fotgående eller så.
 När andra smällen kommer så drar hon i trasan och rör inte ett öra för smällen. YES! Precis så ska det se ut!!
 Och sen tog vi en i stillastående också och då började hon titta i luften igen och var inte helt lätt att få i lek igen :-). Sen sprang vi till skytten och busade lite... rätt onödigt kanske då hon inte hade någon fokus alls mot henne... Fåglar flyger! Och det är dem man skjuter...

Sen ville inte Jennifer följa mig och fota, så jag försökte mig på det själv och fick ett par bilder, men inte som jag vill ha. Nu var det kanske tur att hon inte följde eftersom himlen öppnade sig!
  Jag packade mig till en liten täkt som är längre bort från vägen. Nu hade jag hjärnan med mig och började med att repetera några avlämningar. Först på nära håll och sedan lite längre. Gick superfint! Dessutom hade jag med mig lite super-belöning också... älghjärta :-D.
 Sen gjorde vi övningen som vi hade i läxa. Och nu kan jag ha henne lös, hon smiter inte ut till dummyn, hon har det lite svårt att följa mig runt och släppa den slängda dummyn, men gör det ändå tillsist och JA, jag lockar henne med en godbit :-). Detta ska bort och kanske räcker det att jag säger ett tydligt fot och klart o tydligt vänder mig om. Men, jag vill inte ha fot i jakten, jag vill ha "här" och det har hon inte riktigt förstått än :-). Sen är det ju det här med "ut" också... he he... man kan väl säga att hon är stadig och inte tjuvar... :-D :-D. Vi upprepade övningen 2 ggr, och helheten är bra!
 Sen började jag med en annan övning, men jag vet inte riktigt skillnaden på dem egentligen... Kanske ska jag bara lägga till fler dummysar på den, eller så kanske jag ska lägga lite fokus på dirigeringar och stopp + sökslag... he he... det finns att göra! Och tänk nu i morgon, där finns ju alla möjligheter... :-) :-)
 Innan vi åkte hem, så blev det en ofrivillig inkallning då hon fick syn på något (säkert en talgoxe ;-)) och tänkte smita... men den lilla skruttan lyssnade fint på inkallningssignalen :-). Sen gick vi ut bland tuvorna och tränade "här" och efter en stund gick hon riktigt fint fast där fanns färsk rådjursspillning!

Tjoho vad bra det går!! Nu blir det jaktträning med dem alla... :-) eller... kanske inte Lizza då... ;-)

Hej hopp!

Inga kommentarer: