tisdag 4 augusti 2015

Fantastiska hundar!!

Igår när jag kom hem från jobbet så var det lite annat väder än det varit den senaste tiden... solen strålade :-) och det var inte så där jobbigt varmt, även om det var på gränsen :-). Jennifer frågade om jag inte skulle bada hundarna i Andåssjön och det är klart! Vill barnen bada så ska de väl det, oavsett om de har två eller fyra tassar ;-).

Fanny och Jennifer hjälpte mig så jag kunde ta med alla tre voffsingar till stranden samtidigt och jag satsade hårt och släppte alla tre lösa. Sen hade jag tre dummysar som jag slängde ut och tre krukor på stranden. Men hur det var så började jag få in någon dummy. Allis stod för den första och troligen flest inleveranser. Men, hon ska leverera till mig, vilket är UNDERBART! Även om Jennifer stod med godispåsen framför näsan när hon kom in så sprang hon stranden med dummyn till mig och detta är superbra för kommande prov och liknande! Sen släpper hon lite för tidigt, men det ska jag jobba mer på! Efter många om och men så lyckades jag tillsist få i Bira också, medan Cider helst inte gick längre än till magen. Denna hunden får mig att fundera! Sist var hon ju jätteduktig och klev i utan så mycket rabalder... Varför är det som ett lotteri? Nu tror jag hon hämtar om det är fågel som ligger där ute, men det är ju praktiskt att träna med dummysar...

Efter middagen sen åkte jag in på klubben. Lite tidigare än till 18, och tanken är att åka in ännu tidigare, men det hinner jag aldrig :-D. De andra har ju max 2 hundar att träna, jag har 4... och då blir det så sent om jag ska börja 18.

Idag fick Cider börja :-). Kanske för att det bara var där som planen var klar... ;-). Vi började med linförighet, mest för att se vad som var klart och var jag ska börja och... det var lika bra att börja från börja :-D.
Klick och belöning + superjubel för kontakt när hon satt vid sidan. Detta är verkligen inte jag... jösses vad svårt det är att träna en hund som inte skruvar upp själv :-D. Jag la också in belöningar där jag jublade och sprang iväg med leksaken... :-). Detta gav ett otroligt resultat! Men nu skulle ju något hända så om jag inte var tillräckligt snabb så la hon sig ner :-). Mer att träna på! Vi kunde också börja ta några steg och nu var hon verkligen med! Härligt!! Så, jag får helt enkelt fortsätta på denna vägen och bygga upp uthållighet och kontakt (om ingen kan operera bort näsan ;-) ). Jag gillar ju normalt utamningar så jag får försöka se detta projekt som en utmaning och inte som trist!
  Vi fortsatte med hoppet. Vi har ju bara lekt med hoppet en gång tidigare och då med musmattan och utan något superresultat. Nu tänkte jag strunta i allt och bara få hunden att hoppa :-). Vi lekte och gejsade, hoppade tillsammans och... rätt snabbt hade vi klass 1 hoppet klart. För att få uthoppet får jag väl lägga till musmattan, men just nu handlar det om att få jycken att hoppa! Ibland försökte hon springa bredvid, men det ger ju inget... Jag tror att jag snart kan börja fixa med uthoppen, men att vi nu några gånger ska leka och ha kul och se om jag kan lura henne (som en lek) att alltid hoppa :-).
  Apportering... hon har ju förstått att hon ska gripa och sen frysa så. Rätt kul att träna med en hund som fattat frys på nostarget. Man ser på hela henne att hon tänker lika när hon håller apportbocken. Problemet (är det träningspass 3 eller 4 med apportbocken??) är att hon inte velat sitta och gripa utan hon har ställt sig upp. Igår, efter lite pyssel så satt hon så fint och grep och vips så hade jag flyttat in vid sidan och det gick superfint! Hon griper dock inte på kommando, utan snarare när hon har lust... men alltså.... det går ju liksom för lätt!! Kanske fastnar vi på något snart!
  Efter apporteringen så kunde jag inte låta bli att träna lite på ställande. Vi kör ännu frivilliga ställanden (under baklängesmarsch)och jag fuskar lite med omvänt lockande. Hon bjuder väldigt fina ställanden och vet vad jag är på jakt efter. Här borde jag ta bort lockandet, öka farten, få in henne till sidan och lägga på kommando. Nu testade jag att säga stanna, men då satte hon sig, så antingen får jag säkra upp mer eller kanske döpa det till stå? Lite att klura på!
  Även lite plats medan de andra tränade körde vi och det känns rätt stabilt, men jag behöver öka tiden hon ligger!

Sen fick knas-lizza komma ut :-). Vi gjorde några apporteringar, utan tjuvstart, ha ha... men det var nära på den första... Sen blev det en hel del snurranden. Hon tycker det är lite svårt att snurra och det är ju en ganska viktigt övning i rallyt. Är både vid sidorna och för att byta sida. Det blev bättre, men jag vet att jag måste nöta detta som gatan!! Det blev också högerhandling, ligg-stå på båda sidorna... matte behöver läsa på skyltar! Ett hopp... alltså, när hon är skruvad har hon en usel linförighet/fritt följ, men då fixar hon snurrar och stå bättre... Hmmm... Ligg-gå runt slutade med att hon låg på rygg och åmade sig... knasfia! Håller vi ihop förpackningen OCH OM hon lyssnar på vad jag säger och inte bara gör så kanske det kan gå att köra en rally eller två också... ha ha ha...

Sen blev det mitt älsklingsbus som fick komma ut. Här funderar jag ju på patrull... Fixar hon ett lägre-program utan att springa av planen? Vi gick nu in, körde ett längre linförighetsprogram, läggande och inkallande över gräsklipp... här brast det något och hon sänkte tempot och övervägde att stanna och äta gräs. Jag rev i och hon kom utan stopp. Jag gjorde om inkallningen och då sprang hon som en raket! Och då fick hon belöning! Det kändes riktigt bra och gör att jag får ännu mer beslutsångest!! Ha ha ha... Men, jag kan köra rally-tävlingen, se hur hon håller och sen bestämma mig! Vi tränade också lite rally-moment, de jag kommer ihåg, och det var kanonfina! Och sen jobbade vi lite med krypet. Undra hur jag ska göra för att få ner rumpan!? Hon verkar blanda ihop det med momentet buga... he he... ska fundera på denna och se om vi hinner få till något + platsliggning! Men, jag har inte bestämt mig än...

Och kan ni tänka er, rally-allis fick också komma ut!! Jag hann och orkade med hela högen! Med henne blev det mest lite småsaker. "Följ-mig" att dyka upp på vänster sida och följa där, sitt och sitt kvar, handtarget (jag vill ha kraftigare duttar!), frivilligt sitt när jag slänger leksak och ligg. Hon är duktig och ger verkligen järnet. Är hungrig på mer godis och vill inte sluta träna... ha ha ha... De flesta beteenden är ännu helt frivilliga och jag håller på med en liten lista för att få mer struktur i det hela. Nu är hon ännu liten och behöver väl mest korta och roliga pass, men de måste ju ge något för framtiden också ;-).

Snart slutar jag och då tänker jag bege mig ut på marknaden i Sveg och kika, med Allis och Cider som sällskap, dock inte samtidigt :-D :-D och vem vet... kanske Liza är ledig och kan följa också :-). Förhoppningsvis orkar jag åka och bada dem när jag kommer hem...

Hej hopp!

Inga kommentarer: