tisdag 10 december 2013

Hemma!

Just nu vill jag bara vara hemma... vara hemmafru i några månader och bara få vara... Nu ser inte framtiden ut just så och jag vet också att jag vill en himla massa som man inte kan göra på hemmaplan!
  Veckan nu består av skjuts av barn till ridskolan, julshopping m mamma och sen blir det ridskola två dagar till... men då sover vi över och sen en halv söndag hemma :-), men sen har jag inte planerat något fören i januari... SKÖNT!!

I helgen som var så var jag till Övik på kurs. Intressant, och det känns att vi börjar närma oss slutet! Det är nog bara två träffar kvar... på den ena ska jag redovisa om jag lyckats lära Anette & Doris m hundar något och sen är det slutprovet! Praktiskt i 40 min... pust! Och där ska vi också kunna visa med vår egen hund... och nu pratar vi elitmoment i bruks eller lydnad... ha ha ha... Jo, inte att förglömma... vi ska ju lämna in en kursplan också, som vi sedan ska följa när vi har kurs i vår... Spännande!

I helgen som var så testade Siri på Z:at i lydnadseliten och det gick bra, hon kunde lägga sig fast det var -12 ute, ha ha... hon kunde stanna stående och sätta sig, men stadgan var usel när jag hamnade bakom henne. Konstigt? Nix!
 Bira fick ett smakprov av vittringsapporteringen och... det kan nog bli lite klurigt, det är ju inte för inte som hon är en spaniel och vill apportera ALLT. Men jag tror detta är rätt väg att gå med henne! Vi spred ut en massa pinnar utan doft och sen spred jag godisar mellan pinnarna och la en godbit ca 1m före pinnarna som hon sen skulle komma ihåg... Det fungerade, ja inte att hon kom ihåg, men hon gick ut och använde näsan för att leta godbitar! Sen måste jag vara supersnabb, och ta henne därifrån, för pinnarna är nästan lika bra som godbitarna och hittar hon inte någon godis tillräckligt snabbt så tar hon en pinne... Då sa jag oj och tog bort den och henne och gjorde om!
 Lizza fick krypa och visa att det var snyggare bakåt än framåt :-). Vi visade att hon kan vinkla (elitklass), men att hon har en usel teknik framåt! Där fick vi lite tips som jag tar med mig hem och som jag ska testa! Dels ska jag backa bandet och köra med target igen (om det går) och sen ska jag belöna snett utåt så jag får bort henne från mig och då får hon sen plats att krypa på rätt sätt. Låter smart!
  Vi har ju också diskuterat aktivitetsnivå i olika moment, och nu fick jag frågan jag fasat för ;-). Hur får du en lägre aktivitetsnivå hos henne? Eh... jag gav motfråga... ja, hur gör jag? Ha ha ha... om jag gäspar, rör mig tråkigt, är tråkig... tror ni det fungerar? Inte riktigt jag!
  Jo! Vi fick också testa på störningsträning i ett stadgemoment och det blev en del prat om Lizzas platsproblem och hur galant hon fixar störningar. Och störningar är inte riktigt problemet för henne, utan snarare när inget händer... Men, nu var det okända (även en karl) som störde henne och det var lite vingligt, men inget stort problem. Jag har också sett en hund tränas i platssittande med störning och det var grymt häftigt!!! Hunden satt, på var sin sida, 20cm ifrån eller något, hade han/hon en människa. Dessa stod på alla fyra och hade en hundförare som kommenderade dem som i en fjärr. Sitt-ligg-stå och hunden skulle då sitta trots kommandon (ej från sin förare) och människor som slängde sig ner, ställde sig upp osv. Super häftigt!

Förra helgen... grejen som vi gjorde var att vi var till Rättvik och tävlade rally-fortsättning. Två tävlingar på samma dag... och jag är riktigt nöjd med Lizza! Hon har inte varit i ett ridhus sen hon var pytte liten... men det var inget problem. Inte heller människorna och hundarna, utom en... Hon låste sig inte så där riktigt som hon kan göra, men hon hade koll på den och jag förstår henne. Den hade ett konstigt språk! Och i första klassen kom de aldrig in på planen... precis vid linjen började den skälla och var helt blockerad. Jag tänkte inte mer på det... När det var dax för andra banan så var den hunden för oss. Inte bra med tanke på Lizzas reaktion... Dessutom... när hon kopplade lös vid starten så sprang den iväg, tack och lov inte till oss utan till en annan hund, men där blev det lite gruff och Lizza startar ju direkt på sådant. Inte bra! Men jag lyckades lösa upp henne snabbt och jag tror inte ens någon annan såg hennes reaktion. Men, jag vågade inte gå fram mot starten och värma upp, utan höll mig på avstånd och hade ett öga på hunden. Ibland så frös den inne på planen och såg ut att sikta in sig på något. Läskigt tyckte jag! Men Lizza släppte allt och hon går verkligen in i en bubbla när vi går in på planen!
 På bana ett så slutade vi på 77p, där 15- var för hoppet!! Hon såg det inte och brakade rakt igenom, hinderstödet (var typ agility) föll framför mina fötter och jag snubblade och höll på att ramla omkull... Lizza gjorde ett varv runt sin konstiga matte (tack och lov fick vi inget avdrag för det iallafall) innan vi kunde gå över mållinjen! Konstigt tycker jag att man kan dra för river hindret (-5) och att man inte utför momentet (-10). Men men... det var också en häftig grej i denna banan... språng marsch och under språnget skulle man göra en 270-sväng och en 360-höger. Kul :-) tyckte både Lizza och jag och för det fick vi snyggt språng i kommentarsfältet!
 Andra banan... hon snurrade inte på mitt första snurr-kommando och det gjorde att vi fick en -3 där, men det var också allt!! 97poäng... vem trodde det?? Super-rottan!! Trots att matte var splittrad över jycken som var före oss!! Så Lizza kan nu lägga till titeln RLD F till sitt namn! Till sommaren ska vi se om vi kan testa på någon avancerad också... måste "bara" lära henne att gå på min högra sida först, och byta sida på en massa underliga sätt!
 Måste också berätta att vi satt på läktaren en stund och tittade på hundar och människor. Var en karl där som var lite jobbig... och då fick jag dra upp henne lite på mig och då gick en portugis som satt bredvid oss igång och gjorde utfall mot oss, men det struntade Lizza i... tack Hanna & Dregen ;-) som gjort henne portis-van! Är riktigt stolt över min rotta!

Nu ska jag hämta Jennifer i stallet och sen bädda in mitt huvud i bomull och se hur det mår imorgon... Hej hopp!

1 kommentar:

Liza sa...

Grattis igen till den nya titeln!! Kul!! :) Skicka mig namn på domare osv så jag kan skriva in det på hemsidan :)
Ja den störningen måste vi ju bara träna med oxå! Måste ha varit läckert att se :)
Ja denna månad (dessa veckor) är det som alla andra år...bara en massa "måsten" :P men sen MÅSTE vi ta nya tag inför våren och så söket. Fast vi kanske kan få till någon dag ändå innan, under julen ;)
Kramar i massor.