tisdag 8 januari 2013

zzzz...

Idag var jag väldans trött!! Riktigt så där... helt slut! I förrgår så var Jennifer surrsjuk när jag skulle sova. Hon hittade dessutom en jakttidning med en tjädertupp i topp på framsidan och var givetvis tvungen att läsa på och se vad vi gjort för fel under dagen då vi skidat på i skogen på jakt efter tuppen som vi aldrig fick se :-). Kul att hon tyckte det var skojj i allafall! Så, igår kväll trodde jag att jag var tröttast av de tröttaste... (jag hade fel!) och så lurade jag in Jennifer i duschen tidigt, så jag kunde duscha direkt när jag kom in med hundarna... dessutom kom Johan på att jag nog var trött så han erbjöd sig att gå Siris promenad! Perfekt!! Utom att P-O missat barnens "cup" och gick på toa precis när jag skulle duscha, så då fick jag ändå sitta där och vänta och kom inte alls i säng så tidigt som jag planerat. Typiskt!! Men idag, då ni... ;-). Jobba klart (urk så länge till... har inte ens jobbat en halvtimme av dagens 5 :-( ), hem och äta lunch, gå på långpromenad med de 4-benta och sen mina vänner så ska jag sova middag!! Härligt!! Och som jag längtar!!

I helgen blev det alltså sparkvila för Lizza! På lördagen blev det en långpromenad med dem, Bira gick med hussen även i söndags och igår. Igår tog Lizza och jag sparken igen, och vad har hänt?? Jo, de kör med långtradare längs vår sparkväg... Lite fundering, men den såg ok så vi körde ändå! Sen ångrade jag mig... när jag kom där grusvägen börjar, då hade de plogat så gruset i mitten på vägen var framme och sen hade lastbilarna kört där och det var grus mest överallt. Först trodde jag att de sandat i svängen, sen var jag liksom redan på väg och jag orkade inte vända och leta efter en bättre väg, så då fortsatte jag på inslaget spår. Det gick uselt! Och det tror jag Lizza tyckte också, det verkade som att hon tyckte underlaget var jobbigt att springa på, för när vi svängde in på en okörd väg så blev det en hiskelig sprutt på henne, fastän det var uppför och hon redan hade sprungit ganska långt. Även om det blev en trist och mycket slitsam tur (hur kan man vara så korkad att man kör en sådan sparktur när man redan är slut i kroppen efter skidåkning i skogen???) så är jag nöjd med Lizzas jobb. Hon försöker verkligen göra sitt bästa och nästan en mil på 1h och 15min (rörlig tid, ej när vi står stilla), på sandad väg är banne mig inte illa! På vägen hem så kom vi dessutom ikapp Tompa som var ute med deras lilla jycke, Lizza är inte så förtjust i den, så hon sprang som en idiot för att komma ikapp, sen klev de åt sidan och vi kunde åka förbi (TACK!!) och då är det inga problem att köra förbi (men jag hade kort lina här :-) ). Hon är bra rolig... och inte behövde jag jaga henne framåt heller när vi passerat... skönt!

Jag har också varit duktig och tränat hund 2 dagar på raken. Med Lizza har jag varit ute, i förrgår hemma och igår på klubben, eftersom temperaturen har tillåtit det och jag har känt ett enormt behov av att träna linförighet, längre sträckor och med fokus på positionen. Och vet ni... jag tycker verkligen att det blivit riktigt bra!! Och det känns kanon!! Och eftersom själva förflyttningarna har känts så pass bra så har jag tagit tag i problemet få med rumpan i vänster halt! Och det kan hon inte, det är helt omöjligt... vilket känns lite konstigt eftersom jag upplever det som att hon har en enorm kontroll på sin kropp annars. För att attackera detta problemet nu så går jag in i vänster piruetter nu istället för vänster halt, så hon måste jobba med mig med hela kroppen. Ska också försöka belöna i snurren och se om vi kan få med rumpan på köpet! Sen ska jag fundera på leksaken och om jag verkligen behöver använda mig av den... vill fortfarande väldigt gärna för att kunna superbelöna henne när hon jobbar så där ofantligt bra!

Vi jobbar också vidare med att gå långsamt framåt framför mig och här finns väl inte mycket att säga utom att jag belönar när hon går sakta eller stått stilla och lyfter en tass för förflyttning framåt. Jag belönar inte och stannar (rätt??) om hon byter riktning eller går för fort. Jag jobbar vidare så en period och ser om jag kan öka antalet bra rep, sen får jag analysera, planera och gå vidare från det!

Jag jobbar också med att jobba från avståndsbelöning UTAN att erbjuda hoppstå och när det flyter på i passet så kan jag kommendera ett stå. Meningen med detta är att hon ska lyssna på mig, inte tro att belöning bakom bara betyder hoppstå och så måste jag träna inkallning med ställande :-). Igår så gjorde jag även någon inkallning (5-10m) med varsågod och det fungerade riktigt bra. En gång så klickade jag precis i hennes stopp/vändning efter jag sagt varsågod och sen fick jag stopp och en funderare innan hon vände och tog belöningen :-), det var inte riktigt min tanke, men...

Jag känner mig rätt nöjd med att jag verkligen påbörjat de nya momenten (i alla fall några av dem :-) ) som kommeri högreklass. Annars har jag en förmåga att ta tag i det när vi är där eller glömma bort att träna på dem, som med platsliggningen tex :-). Fast där är det nog att jag inte riktigt vet hur jag ska gå vidare och är väldigt beroende av att fler än jag tränar... Lika så har jag räknat ut en bubble-träning, men där behöver jag också hjälp... Bubbleträningen är en liten grej jag kommit på i fråga om Lizzas hanteringsproblem... :-).

Sen tycker jag egentligen att det är halvsvårt att motivera mig själv i träningen med Lizza eftersom jag inte vet när och om hon ska ha valpar hos sin uppfödare. Hon har just nu börjat löpa igen och så här jämt mellan löpen är det längesen jag hade... Siri löper ju också och Bira är nyss klar.

Bira då... ha ha... vi har ju tränat nosduttar och sitt med rätt tråkiga godisar hemma i köket och det är helt ok tycker Bira, men så blandade jag till en annan godispåse här om dagen... julskinka, prinskorv och våffla (igår tillsatte jag dessutom lite putsbitar älgkött :-) ) och oj oj oj vad det plötsligt hände saker hos den lilla damen, hon visste inte hur snabbt hon skulle göra allt!! Roliga jycke! Och då plötsligt blandade vi in lite annat, som att frysa med näsan i handen och då använde jag lite omvänt lockande, som hon inte är speciellt bra på... men jag är rätt nöjd med det vi fick till! När hon ska nosdutta med dummy så spred jag också ut lite belöningsbitar på golvet framför mig och det är otroligt svårt att gå och hämta dummyn när de ligger där och ännu svårare är det att leverera den eftersom man då måste gå runt... ha ha... men hon blir bättre och bättre och jag tror att detta är en rätt nyttig övning.

Igår när vi var ute så tränade vi på positionen i "här" och den var bättre än på länge, jag vet inte om smågrejsandet jag gjort i köket (tror inte det) har gett resultat, eller om det bara var en bra dag! Hon kom inte alls så långt ifrån och var bra med... sen släpper hon poss vid belöning och det vill jag inte ha, så det jobbar vi på! Efter det så la jag ut några dummys och en leksak på rad och skickade henne på "ut" och sen var det leverans i handen som gällde. Jag märker att jag fuskat med att träna leverans i höger hand, (skärpning!), annars var det fina leveranser och hon kunde springa över utlagda dummys med en i munnen utan att byta, hon kunde söka ut över snöplogkanten och upp i snöhögen. Hon tog dem inte i ordning, men hittade dem heller inte i ordning... och en dummy var tydligen inte lika rolig som de andra för när hon hittat den ville hon springa och byta, men jag stoppade henne med rösten och då vände hon med full fart! Åh vad kul detta är att träna!!

Jag har hittat en kurs i jaktträning, på webben :-), med grunderna och jag är väldigt sugen på att gå... Jennifer har lovat att filma :-). Enda nackdelen är att den är på engelska, vilket jag inbillar mig att jag förstår, men det blir ju problem om jag ska skriva något själv :-D, jag får väl använda googleöversätt och min sambo & son!

Tänk... nu har jag snart jobbat 2h och allt känns mycket bättre! Hoppas dagen fortsätter vara lugn, fast det ser ut att ringa mer redan nu... :-( jobbigt när man är trött!

Hej hopp!

Inga kommentarer: