lördag 12 januari 2013

fundering

Då jag inte tränat hund på länge nu, eller gjort något annat vettigt än att promenera med dem, så kan jag ju istället klämma in med en liten fundering här... Och ni får väldigt gärna ge mig lite respons på det och sparka mig där bak så jag sätter fart igen!!

Jag har funderat en del på belöningskvalitet, alltså vilket värde olika belöningar har för hunden och vilken betydelse det har i träningen vi gör. Har det betydelse vad vi använder?? Hur vet vi vad som betyder mest för vår hund? Vet du vad som är bäst? Finns det en bäst eller är variation bäst?? Kan vi utnyttja det hunden anser vara bäst eller måste vi hitta något annat? Törs vi nyttja det som hunden anser bäst??

Om man bortser från sådant som är svårt att belöna med, som att springa efter en katt eller en ekorre (det blir liksom svårt med timingen då...) så tror jag att Lizza gillar sin boll bäst... men hon är lättbelönad och leker med allt och äter nästan allt... men jag tror att den gröna bollen är "DET" för henne... i alla fall just nu :-). Och jag försöker utnyttja det och belöna med den ibland, när hon gör ett riktigt riktigt bra jobb. Nu blir det ju en svårighet här, för har jag bollen så gör hon sällan ett riktigt bra jobb. Detta måste jag klura på och ev jobba med, för det känns som bättre att kunna leka loss ordentligt när hon gör ett stråland jobb :-).

Med Bira är det svårare... hon är inte superförtjust i lek och jag vet inte hur förstärkande det är för henne att leka med mig, även om jag får igång henne. Nu vet jag att man ofta får bättre uthållighet och drag när man kan belöna med lek och jag/vi jobbar därför med att förstärka denna sidan hos henne... det har i alla fall blivit en utveckling åt rätt håll :-). Ätbart gårt nästan alltid hem, och jag försöker hitta "DET" bland det ätbara... men kanske är det en påse med allt möjligt i?? Funderar på att skicka ut en ljudfigge i skogen som får bjussa på banan... banan tillhör verkligen en av hennes stora favoriter... samtidigt blir det kanske tråkigt som belöning?? Korv, köttbullar, skinka, ost, ostbågar, köttbitar, kycklingpastej (smetig på burk :-), smaskens ), leverpastej, mjukost på tub, tonfisk-smet på tub... vanligt hundgodis i olika former, blodpudding (var längesen nu)... Ge mig mer tips!! Och det känns inte riktigt som jag hittat det, även om vissa saker givetvis är mer populära än andra!

Har det någon betydelse då?? Hur gott/bra belöningen är?? När vi tränar hemma i köket så använder jag oftast hundgodis, typ frolic, miniben, små-hjärtan och liknande och då störningen här är ganska liten så tycker jag att det räcker och oftast jobbar hundarna glatt. Som ni vet gillar dock inte Bira att rulla... och när vi tränar det så rullar hon en gång, möjligen två, sen blir det jobbigt och hon skäller på mig. En dag hade jag korv... och plötsligt gick det bra att rulla både tre och fyra ggr (sen gav jag mig!)... Intressant va!? Fast... jag har sett de tendenserna hos Bira förut, när Johan har varit tex på lydnadsplanen och tränat och haft något torrt och tråkigt godis, då finns det mycket annat skoj att göra istället... så för Bira har belöningskvaliteten STOR betydelse!! Och därför skulle det vara himla roligt att hitta DET eller hitta mer saker att variera mellan och bli bättre på att ha blandade godispåsar med sig! Lizza märker jag inte någon väldigt stor skillnad på, hon har väl mer i sig av att det är så jäklans kul att jobba med matte, att det blir... mindre intressant för henne att gå och lukta på blommorna... men jag tror ändå att belöningen har betydelse! Jag jobbade ju en hel del med olika belöningars värde när jag byggde upp hennes apportering (eller gripandet), när jag inte kunde sluta belöna de sämre helt (då slutade hon gripa) och genom ett högre belöningsvärde på de bra gripandena fick jag bara sådana tillsist. Förvirrande? :-)

I torsdags blev det en promenad med de 4-benta, ingen jakt då det var halv storm ute och OM någon stackars tupp skulle förvirra sig upp i en topp så kan ni ju gissa hur lätt det är att träffa den ändå... ha ha... så det blev en hemma dag och ändå så blev det inget tränat... jag väntade på att Jennifer skulle komma hem tidigt från skolan och det gjorde hon aldrig... annars skulle hon fått filma oss... och så bakade jag till ÖHBKs draghundstävlingar i helgen, hjortrongrottor och några chokladkakor med cocos på (som jag aldrig kommer ihåg vad de heter) och sen var det ju middag och köra barn på skidträning... och vips så var det läggdax :-).

Igår så blev det en tur med skidorna på jakt efter den svarte i topp... och fel skytt fick chansen, så pappa har en tupp att hämta i helgen.... ;-) jag skulle tro att han lyckas bättre! Jag såg också några orrar och gjorde mitt bästa för att en skulle landa i knäna på pappa, men icke :-). Det blev i alla fall en härlig dag ute i skogen och närmare en mil i mina ben :-). När vi sen kom till bilen var det -16 där, när jag svängde ut vid Härjeåbron -19, när jag svängde in på ica i Sveg -11, ha ha ha... hemma var det så där 13-14 minus och redan när jag kom till bilen och såg tempen på -16 så bestämde jag mig för astt ställa in sparkturen pga kyla. Det är ruggit kallt att stå på sparken om det är -15 och då man redan varit ute hela dagen... När jag sen kom hem så var jag först tveksam, men då ingen lagat middag så försvann valet åka spark helt från min "lista". Ev träning ställdes också in pga humör... :-), fast å andra sidan hade jag faktiskt inte räknat med något annat... och hade därför köpt med mig pulversoppa... missade dock att vi inte hade någon lämplig fisk hemma att äta till.

Kvällen sen gick i sorgens tecken och jag satt länge och kramades med Jennifer... En häst i stallet hade dött och givetvis blir sorgen enorm!! Tänker på matte och husse och lider med dem och alla hästtjejer!!

Men idag, idag blir det andra bullar!! Håller smhi och övriga vädersidor vad de lovar och ger mig -10 idag på dagen så ska det bli  träning av!! Ute med båda och så ska jag tvinga någon att filma, ha ha... jag gissar att jag får fantisera ihop någon inneträning i köket, fast jag vet inte riktigt vad... kanske kan jag filma lite där.

Hej hopp och se till att sticka ut näsan i det vackra vädret!! Ni som kan/får... ;-)

1 kommentar:

Liza sa...

Nu är ju inte jag någon hejare på detta med hunderi och mina två är ju väldigt lättbelönade. (som du kanske vet, haha) Men, med Rocky så TROR jag att han är mer intresserad av lek/dragkamp även om godis står högt på listan. Känns även som att Angus är lite åt det hållet men har lite högre intresse av godis. För Rockys del så har det nog även stor vikt av vad för sorts godis det är. Vet inte vem som sa till mig en gång (eller om jag läst det) att man kunde blanda en massa godis, allt från det lite tråkiga till det bästa de visste, för då visste aldrig hunden vilken sorts godis den skulle få och kanske jobbade på bättre. Så jag brukar alltid ha det och sen rätt som det är när de gjort något väldigt bra kunna få en halv näve varvat med lek/dragkamp. Ja så gör jag men det kanske du visste och som sagt...jag är ju lite av en novis när det gäller hunderiet.
Kramar