lördag 26 januari 2013

böcker

Idag ska jag göra ett försök att få det att ringa mera :-). Det brukar ju bli så när jag bloggar på jobbet...

Först ska jag berätta om en icke-hundig bok som jag precis läst... det är en verklig, sann och riktigt skrämmande och gripande historia. Riktigt ruggig... Jag tycker dock inte om att läsa riktiga hemska berättelser. Av den anledningen att jag inte tycker att de gör sig bra som böcker, de blir platta på något sätt, svåra att leva sig in i och... ja, platta jämfört med en påhittad story. Nu slog det mig... det kanske är jag som läser dem på ett sätt som gör dem platta, jag vill inte leva mig in, jag vill hålla allt det tunga utanför mig. Kan det vara så?? Nu gick det rätt bra att läsa denna boken och jag tyckte att jag var stark som inte grät och att jag lyckades hålla mig "utanför" (och det var väl här tankarna kom om att jag läser sanna historier på ett annat sätt) och så sa hon, Siri, bokens titel: "Jag lever pappa" och då sprutade tårarna (och jag blir tårögd nu när jag skriver det här också) och sen grät jag mest hela tiden i resten av boken. Läs den! Den är vinklad ur två personers syn på samma händelse, en ungdom på Utöya och hennes pappa på "land" sommaren 2011. Riktigt bra! Sen är det kanske fel att läsa dem precis när sonen ska iväg på ett större läger?? Smart!

Sen håller jag på att läsa apportering till vardag och fest... ja, fortfarande! Och det är inte för att den inte skulle vara bra om någon nu trodde det... men jag försöker äta kakan och ha den kvar så länge det bara går och då kan jag göra så med riktigt bra fakta böcker! Just nu begränsar jag mig till ett kapitel per dag :-) och en gång har jag läst två, en gång ett halvt och någon dag har jag inte läst alls. Nu börjar boken närma sig sitt slut och jag börjar få panik!! Den är en grym inspirationskälla och det räcker oftast med att läsa några rader så vill jag bara springa ut och träna!! Och att läsa om alla dessa fantastiska dirrigeringsövningar... men hur ska jag kunna göra dem?? -20 och en halv meter snö... :-(. Nu har jag inget emot vintern, men jag är korkad som läser boken just nu! Ha ha... ska jag säga något mer om boken så ska det kanske vara att den är basic, lättläst, underbarat bra förklarade övningar... Hejja Lena & Elsa!!! Jag hoppas ni kommer med en fortsättning snart!!

Här på jobbet läser jag fortfarande om högenergihundar och den är... också bra, men jag vet inte riktigt om jag hittat några "övningar" eller något tankesätt som är speciellt bra just för högenergihundar... men än är det mycket kvar! Och jag ska se om jag inte kan hinna läsa en rad eller två ur den idag också, i alla fall om det fortsätter vara ganska lugnt!

Annars kursar vi, Bira och jag... Just nu jobbar vi med lek, on-off och så har jag valt att jobba med att hon ska välja den belöning som jag vill att hon ska välja (=kunna leka med mig fast det finns en kopp med godis framme). Vi tittar också på passiviteten... och den sista är riktigt häftig!! Finns lite film till höger... Jo, tanken är då här att börja med att kunna ligga på sin filt, med fyra tassar och koppla av. Vi påbörjade detta tidigare, men det fick stå tillbaka för andra övningar, men nu ska jag banne mig... gå upp och lägga sig och vara helt innanför känns inte som något problem. Sen är hon inte direkt lugn, men det kommer nog bara hon förstår, hoppas jag, ha ha... och så när vi filmat klart så började jag belöna för huvudrörelser, nedåt, och då är jag ju snabb och belöna! Så, på ett par pass nu så har jag en hund som kan ligga ner med huvudet också (och då är det mycket svårare att vifta på svansen =aktivt beteende) och hålla den positionen i ca 25sek i alla fall. Riktigt häftigt!! Vi har alltså de senaste dagarna jobbat lite med dessa övningar och det som känns svårast är att välja att leka med mig fast det finns mat nära, men jag tror att det kommer bli bättre bara vi jobbar på. Vi har ju utvecklat leken över huvudtaget väldigt mycket det senaste året och hon köper nu också lek efter klicket och det är kul!

Med Lizza hade jag bestämt mig på att fokusera på två saker, ligga stilla på bädden med huvudet i golvet och väntersvängat i fotgåendet. Jag är jätte duktig på att träna ligga stilla på filten och här ska jag ha stort plus i kanten!! Ha ha ha... vänstersvängarna har jag däremot glömt bort och jag har därför tränat på hopp-stå, som hon verkar ha glömt bort och att vända sig från mig och stå stilla. Nu är väl ingen större skada skedd eftersom de jag tränat också är för högreklassen, men det vore ju bra om jag kunde komma ihåg vad jag tänkt fokusera på så jag kunde få en utveckling i rätt riktning :-).

Annars har jag njutit av vackert väder, sol men lite halvkallt. Dagarna har ändå varit över -20 och varit suveräna att vara ute och gå i... stålande sol och :-). En dag packade jag in mig i bilen och tog med mig skidor och bössa och åkte och letade lite fåågel också. På något underligt sätt hamnade jag vid kojan... kan någon förklara hur?? Jennifer undrade om jag var in och jag svarade nej och att  jag annars hade blivit kvar där :-). Jag såg lite spår efter fågel och vet nu var de finns ;-) och får väl ta en på onsdag eller något, ha ha... bara inte pappa tar dem idag ;-).

Dax att jobba lite! Hej hopp!!

1 kommentar:

Lena G sa...

Haha, vilken underbar kommentar om attdu inte kan hålla dig och att du genast vill springa ut och träna är du läser ATVOF :). Tack!