söndag 4 november 2012

Wow!

Först ska jag berätta att jag faktiskt hade tänkt att haka på Matilda (länk till höger!!) i hennes studie av hundar! Har inte kollat om hon lagt till fler "utmaningar", men jag tänker köra på det, jag har bara inte hunnit med än :-). Jag har ju påbörjat en shejpingkurs online och inspireras av det. Just första delen handlar mycket om lekutveckling och här känner jag att med Lizza så behöver vi snarare skapa regler så vi kan röjja loss på riktigt och så jag kan träna fast bollen ligger bakom... En av de första uppgifterna handlade om att studera hunden i vardagen och kolla vilka beteenden som den fakiskt gör, för våra hundar gör massor!! De gäspar, sträcker på sig, lägger sig på olika sätt, kliar sig, ruskar på sig, gnäller, skäller, slickar sig om nosen, osv. Idén som Matilda hade var då att kolla beteenden under en dag (eller del av dag) och notera beteenden som man kan fånga och sedan lista dem i sådant som man kan tänka sig att förstärka och sådant som man inte vill förstärka. Här har jag ett beteende hos Lizza, som hon gör varje dag och i olika tonlägen, där jag inte har bestämt mig om jag vill förstärka, samtidigt som jag faktiskt måste lära henne det.... skall... Ska jag fånga det, i vilket tonläge, finns det något annat bra sätt att lära in det?? Hmmm... I alla fall ska jag försöka få fram en lista i morgon!

Denna helgen har jag bott lyxigt, eller i alla fall inte olyxigt, ätit tre rätters middagar och två rätters luncher... OCH jag har lyssnat på en av Sveriges mest fascinerande föreläsare! Ingrid Tapper... Så enormt mycket intressant att säga... men liksom bara fastnar, blir bara sittande och lyssnar, timme in o timme ut, man är inte hungrig, vill inte ha fika... och man glömmer att anteckna! Ha ha ha... Får ni chansen, ta den!

Jag har alltså varit i Österström (tror jag det hette) och del ett av SSRKs instruktörsutbildning. Min tanke var att få mer kunskap, nya vänner och en del inspiration! Först blev jag lite besviken... vi var lovade 2-bädds sovrum, fick ett 4-bädds, men så tänkte jag till lite och insåg att bättre än att dela rum med 3 okända pers kan det ju inte bli för Lizza! Rummet var dessutom stort och mina rumskamrater helt underbara människor!!! Ja, alla jag pratade med på kursen var trevliga och... jag hade kanske väntat mig att... ni vet jag har ju "bara" clumber och är ny med spaniel, men jag kände inte av något sådant alls, utan alla hade varit där! Bira fick dessutm beröm för sin skönhet (hi hi) och sin underbara mentalitet! Kul att höra! Och då Lizza var med så fick ju jag o mina rumskamrater en hel del att diskutera beträffande beteenden, stress, lösningar osv. Mycket intressant!

Inspiration då... Ämnet för helgen var etoligi och valpens utveckling. Mycket intressant och många givande diskussioner! Och som sagt... Ingrid Tapper... hon kan enormt mycket och har ett otroligt sätt att dela med sig och man liksom dras med i det här med hundens beteenden, olika överslagshandlingar (som är otroligt intressant!!), att de kommer fram vid stress och hur man ska tänka om man vill få bort lite dumheter på vägen... passivitet är a och o känns det som... Jag funderar på Bira och vilka överslagshandlingar hon har, hur ofta är hon riktigt stressad, när ska jag bryta henne, hoppar hon kanske över ett steg i "stress-stegen"?? samtidigt har jag ju kunnat kontakta henne i dessa galna lägen (som när en björn hoppar upp på vägen och sen försvinner ;-) ). Tidigare kunde hon inte ta emot godbitar fast jag stoppade in dem i hennes mun, nu kan hon höra ett sitt (fast hon skäller som en idiot) och belönar jag ett ljudlöst sitt i någon situation så är hon nöjd över en leversnitt, alltså vi har kommit framåt.

Jo, det här med inspiration! fast vi "bara" (skulle) pratade beteenden så är jag riktigt på G nu! Och jag känner att jag ska ta tag i all träning, med båda hundarna och får jag dessutom möjlighet att börja kl 7 nu varje dag, då finns ju liksom tid att både promenera och träna varje vecka eftersom jag kommer sluta vid 11-12 varje dag, ja, i alla fall så länge som jag är sjukskriven. Ska göra en plan nu för hur jag ska ta tag i detta!

I morgon är det måndag och jag ska på utvecklingssamtal, känns lite trist... varför ska alla saker läggas på måndagar?? Det är ju liksom min träningsdag/kväll... Nu börjar utv samtalet 17.30 så jag ska nog hinna på klubben en liten sväng i alla fall :-), fast det blir lite sent!Nu ska jag sova och smälta en massa intryck! hej hopp

1 kommentar:

Liza sa...

Det lät verkligen superintressant denna föreläsning! Du får ta den i en kortkort variant för mig nån gång :)
Kramar