onsdag 21 november 2012

Trötter

Det har ju hänt en del sen sist jag bloggade... men jag har liksom inte kommit mig för att blogga, fast jag har haft tid! Så nu stoppar jag in tändstickor i ögonen och skriver några rader fast jag kanske borde sova lite middag innan jag åker på Sveg och shoppar loss... ha ha ha... måste in och köpa medicin och det kan ju inte be någon annan att göra åt mig :-(. Och jag får väl sova en skvätt efter jag shoppat och promenerat med hundarna. Tror på något sätt att det blir en trevligare promenad idag än i går... kommer till det sen!

I lördags så var jag ut och jagade älg... eller mest kanske satt på pass och eldade och kikade lite på de hundar som dök upp... Man kan väl säga att det var en av de mindre bra dagarna... på kvällen sen så var vi på klubben och åt middag för alla de som ställt upp som funktionärer under året. Mycket gott och trevligt!! Johan var hemma och var väldigt snäll och tog hand om och nattade de 4-benta. TACK!

Söndag hade jag beordrat sovmorgon och sov riktigt länge... sen åkte jag in till Sveg för en date med Liza och hundar. Och då snön åter lyser med sin frånvaro, i alla fall i lågterräng så la vi spår till varandras hundar. Jag älskar verkligen näsarbete och det är minst lika intressant att gå bakom som observatör som att gå med hunden själv. Man får se så otroligt mycket!! Lizza spårade helt ok, kändes bra mest hela tiden... men så dök det upp några som promenerade med sin hund, som hon bara var tvungen att spana in och då måste hon ju få det då. Nu var de så taskiga så de vände efter att de börjat gå mot oss och gick sen längs vägen, framför oss och det var synd. Hade varit bättre att de bara gått och struntat i oss, nu blev det liksom mer intressant och så där. Men, så fort Lizza själv tyckte att hon tittat klart så satte hon ner näsan och fortsatte jobba. Härlig hund!! En pinne borta och det köper jag då det var en hel evighet sen vi spårade sist! Minus till matten för hon glömde bort den ritual som det var planerat att vi skulle ha före varje spårstart, minus till matten för hon glömde åter att ta med en leksak att ha vid slutet och det gjorde att Lizza blev ordentlig klängapa på Liza... stackarn...

Bira då... hon är min drömhund!! Hon spårar i helt lagom tempo, är spårnoga, gör fina vinklar, markerar alla pinnar med glädje, även om de ligger på en stubbe :-), löser problem som uppstår på egen tass... och vill helt otroligt mycket!! Hennes enda minus är att hon gärna växlar till viltspår och det är så synd!! Hoppas jag kan träna bort det!! Nu fanns det inget viltspår så allt var bara som en dröm :-).

Under denna tiden så hade jag dessutom spännande jour på älgjakten... Det är tur att man inte är med alla dagar så pappa o brorsan får lite härlig jakt också! Ha ha ha... 2 hundar 2 ståndskall och det ena har jag på ljudfil i mobilen. Är så jag kan ta upp och lyssna när jag känner mig ledsen ;-).

Efter spårningen så var vi till klubbstugan och plockade ihop lite rester efter lördagens fest... blev en varsin matlåda och annat smått och gott. TACK FÖR EN UNDERBAR DAG I SKOGEN LIZA!!!  Sen hem... här hemma fick jag sedan fixa middag och det vanliga ni vet... och så var det en Jennifer som inte mådde bra och jag fick lite halvpanik eftersom Lizas man låg hemma i magsjuka och Jennifer satt bredvid Liza på middagen. Nu är ju Jennifer Jennifer och saker och ting med mat och så där kan ge de mest konstiga symtom och... ja, hon åt middag, lite, och sen tog hon en stor tallrik kräm och mådde lite bättre... På måndagen sen så ringde hon mig på jobbet och ville vara hemma så jag jobbade alltså en halvtimme innan jag åkte hem och vabbade. Sen kan vi diskutera vem som egentligen mådde sämst, kom mig inte för något på hela dagen... och när det var dax att åka på träning i Sveg så kände jag bara... nääe... och så stannade jag hemma och fortsatte göra ingenting! Vid sju var det sen styrelsemöte för clumberklubben och som vanligt blev det ganska sent och Johan var denna gången åter snäll och fixade kvällssysslorna med hundarna... :-)

 Igår var jag ledig och skulle ta en heldag med hundarna hade jag bestämt och kl 11 plockade jag ihop oss för en långpromenad... och den blev rätt lång :-). Vi gick ca 1 mil, det var livsfarligt och tidvis rätt läskigt... Marken var fortfarande nedkyld efter måndagens minusgrader och så hade det regnat på detta hela natten... en vurpa lyckades Lizza ordna för mig och jag tyckte väl inte den var så farlig, men jag var rätt öm på skinkan/låret... Fortsatte vår promenad och höll sen stenkoll på Lizza under de isiga bitarna av vägen. När jag sedan kom hem och skulle sätta mig på stolen, aj aj aj aj... världens lårkaka!! Men jag var inte blå... efter lunch så la jag mig och sov ett par timmar så där och det var då resten av hundtränardagen, ha ha ha... sen var det ju middag och andra bestyr och liksom trött och orkar inte ta mig för... Idag är jag ockkså ledig och ja... Jo, glömde... på kvällskvisten sen, så har jag ett fint blått (svart?) märke på mitt lår och jag har knappt kunnat sova då det... känns...

Jag har också trixat lite med hundarna! Vi har jobbat vidare på rulla och Lizza kan ibland svänga över på rygg... YES!! Bira kanske kanske att det börjar släppa där också!! Känns skönt! Men det är en svår balansgång där att sätta rätt kriterie så att de går framåt utan att tappa sugen och man måste göra lite olika med dem! Ska se om jag kan filma lite sedan!

Att gå på bädden och lägga sig som stationsbeteende och vänta på sin tur har jag börjat med på filt. Även här är de olika att jobba med, eller så inbillar jag mig och är mer mesig (försiktig) med att utmana Bira eftersom hon har lättare till frustration... Det här gick förövrigt supersnabbt... upp på filten med 4 tassar och erbjud ligg... Bira snabbare än Lizza men mer utanför med tassarna och det är här jag säger att jag är olika. Lizza får inget klick om hon lägger sig med någon tass utanför, men det gör Bira... Här måste jag ta tag i mig själv och se till att Bira kommer upp på filten riktigt och inte hinner lägga sig innan hon är där (hon är blixtsnabb!!) och så ska jag skynda långsamt och inte blanda in det i vår träning än, som jag gjorde nu och då blev det inte bra alls! Bira hade svårt att bara vara still, hon började då bjuda lite rulla beteenden där på filten (början) och det är ju inte alls tanken. Tre steg tillbaka Marie!

Sen undrar jag lite hur det går för mamma och hennes försök att lära Stoffe backa uppför en vägg ;-). Vore kul att få en rapport... :-)

Nu ska jag ta tag i dagen!! Även om den är mörk... Jag hatar verkligen det här vädret och vill ha frusen mark, torrt och fint och stenhårt och sedan efter en del kyla, riktigt mycket snö som kan lysa upp vår dag! Hej hopp mellan is-fläckarna!

Bilder: De på Bira är från Liza, bild ett är på en lycklig Einar som fick följa pappa på älgjakt som hundförare! Enda han var besviken på var att han inte fick se någon älg och det var han riktigt besviken på!! Sen var det bra att han gjort två eldar och skurit sig på kniven :-). Jämthund på den bilden är Rajja och på nästa jämthundsbild är det Stoffe. Lizza springer i skogen och sista bilden är väder o utsikt från söndagens spårdag!

Och så har jag glömt att berätta att jag tappade bort Lizza på promenaden i lördags... har aldrig haft en rotta som försvunnit i skogen... dessutom uppförde hon sig som hon mött någon stor och stygg när hon kom tillbaka... hmmmm... OCH komihåg!! MELLAN isfläckarna ;-)

Inga kommentarer: