torsdag 30 december 2010

träning o mål


Japp, nu så här i nyårstider så börjar det egentligen bli dax att sammanfatta det år som gått och sätta upp mål (stora & små) för det nya året! Jag har dock inte hunnit fundera så mycket över det, men vet att jag inte uppnåt ett endigaste av mina mål för 2010, möjligen då att jag gjort MH med Lizza... om jag nu hade det som mål... ha ha... Sen hade jag ju tänkt att kanske hinna starta appellklass och lydnadsklass 1, men vi har inte varit klara. Så, då säger sig det sig själv att dessa finns under nästa års mål... =) och kanske ska vi också komma en bit till ;-). Drömmen vore att få till en riktigt bra inkallning på både Bira och Lizza, men då skulle jag behöva någon som sparkar mig där bak och ger mig uppgifter VARJE dag! Jag ska tänka lite till på detta med målen... =)
Ni har väl sett (till höger) att jag uppdaterar både filmer och bilder titt som tätt?? Ibland också när jag inte uppdaterar här... Igår fotade jag en massa bilder på Jennifer & Bira och de är för underbara!! Och Jennifer är superduktig med Bira!! Och Bira är supersnäll med Jennifer! De är härliga att titta på. När de kom in så gick Bira och la sig, vi skulle ut på promenad, men hon tyckte nog att hon var klar med sitt, men hon följde med och hade ändå en massa upptåg på kvällskvisten! Och appropå att fota... jag har shoppat mellandagsrea, ha ha, på nätet... en kamera, en ny LITEN fin sak att ha med sig i fickan! Sist jag och Johan var ute (filmer finns) så bytte jag batteri, Johan filmade kanske 1-1½ min, sen bytte vi batteri och när jag startade kameran så hann jag inte knäppa en bild innan batteriet var slut... MORR!! Och så fick det vara nog! Hoppas den beställda billiga lilla saken är bättre! Jo, Johan hälsar att bilderna är så ryckiga för att han håller i Bira på samma gång som han filmar!!

I förrgår, då lekte jag med min söta lilla jycke, inomhus! Om man läser en massa böcker (vilket jag ju gör) så står det att man ska börja inomhus, och där lära hunden att komma tillbaka med sakerna och här hemma så fungerar det superbra!! Jag kastade boll, hon kom med den och när jag ville så kom hon ända upp i mitt knä (sitter på golvet) eller så letade hon min hand för att dutta med bolen (!!!). Kändes riktigt bra! Ska försöka leka leken i köket idag, där det går att slänga längre och med mer fart på bollen!

Sen ska ni få höra... så tränade vi lite fritt följ (fot) och hon höll positionen ovanligt bra!! Låg nästan perfekt hela tiden... bara lite långt fram någon enstaka gång och... ha ha... jag blir osäker på om hon har förstått eller om hon bara är rädd för kompostgaller!! =D =D

Igår, då skjussade jag in Johan på Sveg till en kompis och passade på samma gång på (tog mig i kragen heter det visst!) att stanna vid ICA och träna Lizza!! Och... jag är rätt nöjd! Först kom en farbror med rullator, och jag klickade för att hon tittade på den, belönade, titt-klick-köttbulle osv... Och F-N vad bra det fungerar!! Är man inte snabb nog så tittar Lizza på mig innan jag hinner klicka!! Och jag vet, det låter bakvänt att belöna när hon tittar på "allt som händer", men tanken är att ändra hennes känslor för det hon tittar på, det ska inte vara läskigt utan "gott" och ge henne en mer positiv attityd. Läste sedan dessutom (mera) om det här i "Släpp kontrollen lös" igårkväll och det är verkligen häftigt vad man kan förändra genom lite tvärtimot träning! I alla fall kom sedan en tant med spark och hon gick mot oss, ganska nära förbi och jag klickade och köttbullematade för glatta livet =D och inte ett bjäff nu heller!! Men, så ska ni få höra... sen kom ett par, Lizza visade intresse och då bröt jag den träning som vi var där för och började klicka henne för intresse igen, och det gick kanon... så kom det ett konstigt ljud (även jag hoppade till) när de grejsade i baksätet och då, när farbrorn ställde sig upp och sa något, då började hon voffa på honom, stackarn! Men, han frågade om det var en valp... eh, ja, nästan svarade jag... tur hon ser så barnslig ut!! ha ha.. Lilla Liten...

Ja, vi tränade en hel del på att gå fot där på Ica och jag är SUPERNÖJD med min hund!! Även nu höll hon för det mesta positionen och du såg henne till och med stanna till och själv gå bak en gång när hon kom för långt fram. Nu har vi kanske egentligen inte tränat tillräckligt för att lägga på så här mycket störning, men jag ställde heller inga svåra krav på henne och bröt om det blev för svårt. Jag tycker ändå att vi fick till några lite längre sträckor (än hemma i köket) och just nu känns det som att vi kanske kan komma någonstans!! Tjohoo!!
Jag gjorde inkallning, på 2m, med koppel på och det var OK, några gånger tog intresset för kopplet och den jobbiga kamplek över som hon gärna ägnar sig åt och jag kan tänka mig att det i detta fall är för att hon tyckte att situationen var jobbig och hon var lite trött. De gånger hon gjorde det hon skulle var det lite slarv vid ingången, men inom det GK:a.

Vi gjorde en platsliggning (eller snarare flera korta...), med ryggen mot en snökant, och bara med avstånd där jag kunde stå på hennes koppel (2m) och med variation i tid mellan 5 sek o 1 min. Mycket bra!!

Sen jobbade vi lite med stå och att få det under stimulukontroll, ja jag vet, jag borde varit där för länge sen... men, vi är nästan där nu!! Tror jag ska ta och titta på filmen som canis har om stimulukontroll idag och se om man ska jobba med ett kommando i taget, eller om jag kan döpa flera beteenden på samma gång =). Tänker att det kanske blir rörigt... fast med tanke på hur vi tränade i början, när hon skulle lära sig allt, så borde det fungera med att döpa en massa saker också! Kom igårkväll att tänka på att jag beöver döpa sitt-upp till "sitt" också, vid min sida ni vet... Jag låg och försökte få ordning på klass 1 och vad som saknas ;-) och kom på att hon nog inte kan sitt från ligg under stimulukontroll... he he... Nyttigt att tänka ibland, så man inte bara står där!

Ja, ni ser vad häftigt det är! Helt plötsligt fungerar lixom allt och jag känner mig supernöjd!! Det är väl en del av det häftiga med klickerträning kan jag tänka mig... att man grejsar och fixar med små saker, man tycker allt står stilla, saker går tungt och så plötsligt är man där!! ha ha

Funderar på att gräva fram en tjädertupp ur frysen idag och träna lite sitt vid vilt med Bira. Jag måste nu ta mig ordentligt i kragen med henne om jag ska lyckas få till någon som helst lydnad på henne! Det vore grymt häftigt att få prova på ett jakt prov med henne!! Men, får jag inte stopp på henne och tillbaka henne, då går det ju inte... Hon är alltså en TYPISK clumber ;-)

Nu till det allra bästa, som jag totalt glömt skriva i julstressen!! Mamma & pappa har en superfinurlig granne... ha ha... Har ni tänkt på det här med globala uppvärmingen?? Ja, den som vi har drabbats av och som alla pratar om! Som gör vår planet varmare och varmare... Tänk vilken tur!!! Och tänk hur det varit annars... =D =D... Nu hade ju givetvis han ett mycket bättre sätt att säga det på och det är ju lättare att säga en sak (man ser ju oftast om den tilltalade förstår vad man menar) än att skriva det, men visst är det en tanke!

Nu ska jag sätta lite sprutt under galocherna och försöka få något gjort idag! Hej hopp!!

Inga kommentarer: