tisdag 28 december 2010

Ordning!


Japp, igår var det dax att få lite ordning i livet igen... Måndag, helt vanlig måndag, precis som vilken som helst... jag mådde pyton och höll på att glömma måndagsträningen!! Tur att P-O påminde mig... =)

Men, först ska jag berätta för er om den träning som jag och Jennifer pysslar med =)... Vi gick ner på kyrkans parkering och grävde oss en varsin snögrotta! Jag älskar att gräva snögrottor!! Sen kröp Jennifer in med köttbulle-laddning och jag kom efter med Lizza... Åh så roligt det var att hitta Jennifer i en grotta OCH åh så roligt det var att få krypa in!! Så vi gjorde några sånna övningar, Lizza letade inte Jennifer utan detta var en startövning. Dels att veta att det finns små mattar med köttbullar i snön och sen börjar man (kanske =D =D ) träna in markeringen på detta vis... Nästa steg var att jag knöt fast Lizza och täckte hålet delvis med snö och så fick Lizza hitta... sen hämtade vi Johan och han fick hålla i Lizza och jag försökte hitta/göra klumpar att täcka hålet med och snart var Jennifer helt täckt och Lizza grävde/tryckte sig in... Jubel i luckan!! Och detta gjorde vi om en gång till sedan och då brakade Lizza in genom taket, ha ha... men hon TÄNKTE precis börja gräva... Roligt hade vi, men ingen av oss hade varken telefon eller kamera (och det var halv snöstorm...) så det blev tyvärr inga bilder denna gång! Jag har valt att belöna Lizza med köttbullar, trots att kamplek skulle vara en bättre belöning för henne... detta efter att ha hört en polis berätta om sin polishundsträning och att inte vilja ha in kamplek där eftersom hunden även är tränad i skydd och han inte vill ha någon ihopblandning av uppgifterna... Nu är inte Lizza det och kommer aldrig bli, men hon har så mycket kamp och kan lätt komma på att hon ska slita och dra i mössor och vantar och därför ska jag i alla fall mest belöna med godis! Sen kan det ju givetvis bli en jackpott ibland... Johan tyckte nog det var jobbigast när jag grävde in syrran helt i snön och jag förklarade att dels finns det små hål och sen räcker luften i hålan lääänge... =) Jennifer, hon tyckte mest det var roligt!

Efter den träningen så gick vi på promenad, bara jag och Lizza... och jag glömde ta av mig täckisarna och höll på att avlida... Fy bubblan vad varmt!! Detta blev också en MYCKET nyttig promenad. Folk i byn var ute!! De skottade snö, hade läskiga mössor, läskiga spadar, läskiga glasögon och var allmänt läskiga... undra om min hund kan bli lavinhund... hmmm... eftersom folk är så allmänt läskiga menar jag... I alla fall, här märker man hur puckad och inrotad man är i sin "gamla" hundträning... När Lizza hoppar fram och säger -hallå där, här brukar ingen vara, jag tänker äta upp dig!! så river jag ifrån till henne... Sen upptäcker jag köttbullarna i fickan (kvar sen snöhögsträningen) och börjar istället med att säga "bra" varje gång hon tittar, innan hon hinner skälla och ge henne en lite köttbullebit. Vad händer jo, efter typ 2 rep så tittar hon på mig direkt istället för på det läskiga... Nu får ju detta upprepas vid varje person vi ser, men vad gör det?? Det går snabbare och snabbare för varje gång och för en gångs skull har folk inte bråttom till sist, de fortsätter ju att skotta snö fast vi står och tittar på... KANON!! Och med tanke på hur många gånger vi tränat på detta och hur snabbt man kan gå framåt i träningen så måste detta bara vara rätt metod!

När vi kom hem, så tror jag nästan att Lizza var lite trött, anar... men hon har hemskt svårt att koppla av hemma och jag måste väl ta tag i det också. AV är banne mig viktigare än på... eller... näe... Lizza har dessutom mer av när jag är ensam hemma... Och det kan ju bero på att jag mest skiter i henne... Några i familjen har en förmåga att pilla på henne när hon är uppjagad för att hon ska bli lugn, istället för att vänta tills hon blir lugn och pilla på henne då, eller jaga upp sig på henne när hon studdsar, bits och far fram och när hon sätter sig fint framför dem, då skiter de i henne... ( båda sakerna är för att de inte orkar med henne). Och någon har pippi på att leka med henne mest hela tiden... Bira vill ju inte och Lizza ställer mer än gärna upp... Så, det är svårt att se om Lizza blivit trött, men jag tror...

Igår, så tränade vi inne i klubbstugan igen! Inte så kallt ute, men... det är skönt och ljust inne! Och eftersom det som vanligt bara var jag så är utrymmet mer än nog! Det blev en något förvirrad träning där jag tänkte prova någon av SKL (Släpp Kontrollen Lös) övningarna... Det var kanske bra, men jag ska läsa på till nästa gång så jag kommer ihåg hur de ska göras... Tanken var klicka för att man knäpper lös kopplet, belöna på golvet och gå ifrån hunden... (har inte ens hunnit kolla om jag gjorde rätt...) och klicka för att den söker ny kontakt, och om igen... Men, jag kanske blandar ihop olika övningar... jag klickade, belönade ur handen (ha ha) la en godbit på golvet och jag gick, Lizza la sig ner och stannade där... ha ha... men så var jag lite rolig när jag gick en bit till och då kom hon, efter ytterligare en rep. så förstod hon och kom direkt! Och kan man sen göra denna övning där det finns lite störningar så kan det nog vara en bra övning, eller med en hund som är mer inställd på annat än träning... och Lizza skulle helt klart behöva den i skogen... Jag körde också lite ryck i halsbandet övningar (jag rycker och drar och klickar).
Fot, givetvis, där kan man gå mer än två steg och det är ganska bra, men jag kan för mitt liv inte förstå hur jag ska få min hund att gå längre bak... definitivt något att klura på!

Sen lekte vi! Kamplekte och med koppel på... hon ska banne mig lära sig att komma med sakerna till mig och jag började med koppel på, så jag kunde stoppa henne när hon skulle dra, och när det fungerade utan att jag behövde stoppa henne med kopplet så knäppte jag lös och hon drog... på med kopplet igen... men, jag har nu bestämt att leka mera och att jag ska lära henne att komma tillbaka!! Jag vet att det går! tror jag... ;-)...

Efter det körde vi inkallning och det gick galant!! Snabba starter och åt ena hållet helt perfekta ingångar och åt det andra halvdana... jag tror det beror på utrymmet... om hon tycker det finns plats att svänga runt! När jag lämnar henne för inkallning säger jag bara "sitt", ska hon med mig säger jag inget alls... undrar om det kan bli problem under fotet på tävling, om hon inte sätter sig vid en halt och jag säger sitt... ha ha... men, jag får nog skita i felen då.

Apportering och hör och häpna!! Jag sa för första gången apport när hon skulle gripa!!! Duktig jag är va!?? Hon blev mest förvirrad först eftersom jag de senaste tillfällena tränat mest på loss... ha ha... men hon har ju hjärnan på rätta stället min hund och fattade snart att hon skulle gripa och hålla när jag sa apport. Annars har jag ju sagt kommandot precis när hunden gör det den ska, nu började jag medvetet att säga ordet innan hon grep, något som sedan kommer som steg 2 eller något i signalkontrollsträningen... men det kändes bättre i just detta momentet! Jag behöver verkligen sätta kommando på en hel massa som vi tränar på och jag hoppas och tror att min hund också rätt snabbt blir signalklok... Lizza fick också springa efter mig med apporten, först baklänges och sen svängde jag runt och vi kom bredvid varandra och hon gjorde det så snyggt så ni kan aldrig tro!!! Hon visste precis vad hon skulle göra och åååå vad glad jag blir!!! Sen fick vi lite strul, med ETT felklick och hon började spotta apporten... men, den blev stabil igen och jag beslutade att nästa gång ska jag se om jag kan få henne att komma in fot med den.

Platsliggning, inte vet jag, men kanske 7-9m eller något (hur lång är klubbstugan??) och varierande tid mellan 5 sek och 1½min, en gång klev hon upp och jag gick då lugnt tillbaka och la henne och gjorde om, kortare tid och sen byggde jag upp det till en längre tid... Vad härligt det är med klickerträning!! Slippa bli arg och irriterad, bara göra om och göra det bättre!

Sen var tanken att ta ut henne en sväng vid ICA, men då såg jag att mitt däck hade punka igen!! Och humöret var inte det bästa och jag fick fylla luft både här och där innan jag åkte hem... Mackarna har inte de bästa grejjorna att fylla luft med och är det mindre än 1kg luft så behövs det en del... Det mest irriterande är att däcket varit inne på lagning runt lucia någon gång och... f-n vad typiskt!!

Blomsterhundar har gjort ett ganska intressant inlägg om Cecsar Milan som kommer till Sverige... och jag håller med henne i mångt och mycket, ja, allt tror jag... det tristaste med Cecar-metoderna är kanske just det att folk tror att man kan lösa ALLA problem (för all framtid) på 15min och det är också vad de väntar sig när de sedan kommer och ska gå kurs...och... äh... läs och fundera över det själva! Nu ska jag ta tag i en del viktiga data-saker... urk... men, dagen lär gå fort! Och så ska jag leka med min hund inne, vi ska leka hämta boll... ;-)

Inga kommentarer: