tisdag 7 december 2010

av två onda ting...


... väljer vi väl automatiskt, eller efter en del funderande, det minst onda... eller?? Pratade med grannen i telefonen här omkvällen... hon tycker jag är galen som går på promenad när det är -25 grader. Nu går jag inte på några längre strapatser när det är -25, men kvällspromenaden gör vi ju även om det är -30... och jag tror det är den som hon ser. I alla fall så svarade jag henne då att av två onda ting -Bira eller kylan- så väljer man det minst onda, alltså kylan... Ha ha ha!!! Bira gör mig galen!! Det är kallt som gatan, hon samlar på sig massor med energi och den lilla lilla söta hunden når hur långt som helst i sin jakt efter bus och mat!! Nu har hon kommit på hur hon kan sno vårat bröd (helst P-Os) som ligger uppe på bänken, uppe på en brödlåda, bakom brödrosten och mackhjärnet, OCH det utan att riva ner en endaste pinyl.... P-O sa glatt till mig sist att han trodde hon inte ätit något utan bara snott påsen... jaha sa jag, det var 2-3 skivor kvar i påsen... hmmm.. svarade han som hade ätit 2-3 skivor ur påsen... ha ha ha... undra om hon var mätt!?? Grovt bröd mättar kanske bra...
I går när jag kom in så fattades en hundbädd (igen...) och när jag kom in i köket för att hämta den så stod hon där och hon... kan verkligen titta under lugg... jo, där står hon och väntar på att jag ska gräla på henne och kikar så där på mig... rackarnas jycke!! Det värsta av allt, det är att jag kan inte bli arg på henne!! Det går bara inte (utom när hon drar i kopplet....)!! Ok, men ni förstår... jag väljer därför att gå på långpromenad med henne, eller kortare om det är kallt, i förhoppning att få en liten stunds lugn och ro...
I alla fall så är hon den hund som det märks mest på om hon inte blir aktiverad. Kanske är det därför som jag inte blir arg, jag vet att jag kan stoppa det om jag aktiverar henne på något sätt varje dag... och alltså är tjuvandet mitt fel! Kanske ska jag ta mig i örat... ;-)

Så det här med hundträning, det går verkligen inte frammåt och jag vet orsaken till det också!! Om man inte tränar, då är det svårt... hur briljanta idéerna än är! Så, jag ska nu ta tag i det hela och jag har bestämt mig för att skriva in i den vanliga almanackan vad jag tränat på och försöka återuppta träningsdagboken... det är super att skriva i en vanlig almanack, de tomma raderna brukar sätta lite sprutt på en OCH HUR ska jag hinna få till Lizzas apportering om jag inte tränar på det?? För att inte prata om Biras inkallning... samtidigt känns det svårt att träna inkallning inne i hallen... hur svårt är det?? Men, lite kan man göra i hallen! Varför inte ställa ett fat och smeta ut lite mjukost på det?? och kalla in från det??

Att läsa andras bloggar är ett ganska bra verktyg för inspirationen och ni får väldigt gärna tipsa mig om bloggar med hundträning... det gör ju att man får en giltig orsak till att inte träna just då... ha ha... Klickerklok hade här om dagen lagt ut en film med lite träning som hon gjorde med sin valp, om att den ska stå stilla och vänta på "sitt" och detta kan vara lite lurigt med klickerhundar som gärna bjuder beteenden om inget händer för ett nytt beteende och jag såg genast chansen att få nöta lite med Lizza! En perfekt inomhus övning!! Som tog ca 2 min, sen hade hon kedjat -stå och vänta och sitt när mamma säger- klart! Det är helt makalöst vilken hund hon är... I går, då testade jag med ligg och det var betydligt svårare!! Sitt och vänta -ligg, försökte vi och kanske får jag nöta lite! =). Men, annars har hon svårt att hålla fyra tassar i marken och vara stilla och vänta och jag försöker träna lite på detta och att hålla en possition och jag hoppas att poletten snart trillar ner!

Igår, då var jag på arbetsförmedlingen och då det bara var -13 grader (det har varit en ovanligt mild helg, med 10-15 minus bara!! Nu är vi åter på -22...) tog jag med Bira och Lizza och de fick en varsin promenad på Sveg! Bira, hon är kanon!! Struntar i människor och hundar såg vi inga, det skulle ju annars vara bra... men, hon bara går och tyckte definitivt att 30min var för lite och inbjöd till bus när vi kom hem! För Lizza är det jobbigare, men jag tycker ändå det fungerade bra igår. Ska försöka ta mig i kragen vad gäller detta också... phu, mycket blir det... =) KUL är det!! Men!! Vi mötte en tant med spark, som var värstans läskig, ett skall fick hon, jag pratade lite med tanten och då lugnade Lizza ner sig... perfekt!! Det är ju svårt att lära en hund att den inte får, och vi låser oss i tanken du får inte skälla på tanter... istället ska jag ju tänka när Lizza tycker något är läskigt vill jag att hon söker kontakt med mig och så belönar jag det... MEN det är inte lätt att ändra sig! Sen gick vi förbi skolan (typ 2 varv) och då gick det mycket bättre än väntat!! Där sprang barnen fram och tillbaka längs staketet (som ni kanske vet jagar Lizza gärna alla som springer och biter dem lite i benen), barn lät wwwrrroooo, barn tjoade och grävde precis bredvid oss OCH Lizza tittade, var lite spänd, men inga anfall och inget wwwrrr... tillbaka!!! Och jag jobbade lite där vid staketet på just att ta kontakt med mig och helst då utan att bli en gummiboll som hon gärna blir, och det var en mycket stolt matte som gick därifrån!! Hon är ju dessutom i någon period nu, där saker är läskiga... riktigt läskiga.... den första advent så fick hon se en tomtenisse på SIN "promenadväg" och den fick ju veta att den levde, eller hur man ska säga... då nissen var en docka gick vi fram och kollade in den, men den var bara för hemsk!! Hon stod och skällde 5cm ifrån den och var väldigt lång i kroppen! Det positiva var att hon inte försökte bita den... fast det hade hon kanske gjort om den rört sig lite plötsligt?? Å andra sidan så kanske hon inte blivit rädd om det varit en människa som grejsade runt där... vem vet?!

Igår kväll, då blev det ingen träning på klubben och det känns lite... ruttet... måndagar är ju lixom min träningskväll! Istället var vi bjudna på julbord och...ok... det var trevligt!! Men, det var ju min träningskväll lixom... =)... God mat, trevligt sällskap och många glada skratt!! Tack Arne & Eva!! Och tack till Johan som tog på sig att vara hundvakt och som dessutom hade gett monstren kvällsmat och rastat dem när vi kom hem!! DET är service!! Jennifer var också duktig som på egen hand kunde krypa till kojs och sova fast vi inte var hemma... kanon!

Julen närmar sig med stormsteg och jag har kaos här hemma!! Nu vill jag faktiskt göra jul!! På riktigt!! Tror ni jag kan få P-O att sätta upp väggskivorna i kväll?? Jag och Jennifer har ju sågat dem... =)...
Hej hopp!

8 kommentarer:

Linda sa...

Marie, Marie, Marie, jag MÅSTE få opponera mig. Vi har ju åtminstone en sak gemensamt, ägare till en clumber. Vare sig vi aktiverar vår klump eller ej så nog f-n tjuvar han. Det spelar ingen roll om det är rå kyckling, tillagad kyckling, bonnfrusen kotlett i bit, eller tinad. Det behöver inte vara tillagad mat utan även halv/helfabrikat går bra, pulvermos, fruktkräm. ALLT som går att äta det tar han. Vi lever dygnet runt med ett kompostnät ut i köket och det är SÅÅÅÅÅ tradigt. Har du något förslag på en fruktansvärt mental och fysisk krävande aktivitet som gör att han absolut inte orkar tjuva något.
Skillnaden mellan oss är dock den att jag kan bli arg på vår klump.
Visst Baloo kan vara jättemysigt och hur fulsöt som helst men när han gör det står han inte högt i kurs.
För en vecka sen var han så snäll och välte ut pannkakssmet på stora delar av köksgolvet och då skickade jag ett sms till Britt-Marie att "hund söker hem".
Han bor dock kvar hos oss.
ALLA tips tas tacksamt emot. Jag är villig att prova allt. Detta är en fight jag ska vinna :)

Britt-Marie sa...

Hej Marie o Linda,
De är ju faktiskt syskon så någon likhet måste de ju ha eller? Vill bara säga att lilla "mamma" skulle aldrig gå upp och tjuva något, lite mer osäker på Itza för det har försvunnit 1 st igelkotts mamma (porslin) misstänker Itza väldigt mycket. Daddy nöjer sig med levande men nu har de gått i ide så det är lugnt på den fronten.
Hälsningar Britt-Marie

Linda sa...

Britt-Marie, har vi fått måndagsexemplaret till oss? ;)
Baloo har inte gått i ide men det hade varit skönt. Kan man ge han valium?
Nä, det lutar allt mer åt munkorg ;)

Marie sa...

Ha ha... ja de är ju syskon... idag har Bira-bus hämtat ett stycke turkisk-yoghurt-hink (modell mindre, rymde dock typ 50 liter vatten) och tuggat på + att hon då hällde vattnet över sig (vilket tydligen inte hjälpte eftersom hon senare...) och en "tom" tepåse (för löste)och smulat i små bitar, inkl te...

Dagens promenad var på ynkliga 3km i -17, men jag misstänker att hon har mycket i sig just nu efter en dryg veckas kyla och då tar det någon dag att få ur det... och mellan tjuvandet har Bira fått aktivera sig med "kulan", en gammal goding som jag letat fram... en hård plastboll med hål i för godis, så ska den rullas fint för att godisen ska komma ut. Bira störtgillar den!!

Klickerträning brukar annars vara fint för cellerna och trötta ut bra, i alla fall om man kör modellen att de måste tänka själv (det finns ju tusentals fåniga trix att lära dem!! Hmmm... har man en hund som skäller så ska man lära dem skälla på kommando, kanske prova lära honom öppna kylskåpet på kommando ;-) )!

Jag upplever STOR skillnad på Bira när vi har normala veckor och allt rullar på. Vi går 5-7km om dagen (ej helger) och kanske 3 ggr i veckan tränar Johan en liten stund med henne, oftast ingen längre stund utan en kvart eller något...

Jag har testat en modell av råttfällan, men jag tejpade fast en sked som den fick slå igen på, istället för på näsan... och det fungerade, i alla fall där råttfällan stod... Jag har också gjort en egen typ av fälla till min gamla rottistik som är lite mesig... jag knöt ihop kastrullock, bestick, en kåsa fylld med vatten (fyllde den på plats så jag kunde fylla över kanten) och i den hade jag knutit en korvbit som dinglade... Resultat: hon var dit och luktade på den och fattade misstanke, sprang till mig och skämdes!! Inte en vattendroppe spilldes ut... Border collien vi hade som aldrig snodde från bordet gick dit och försökte ta korven när han kom in.... he he... Kan fungera OM de blir rädda för saker...

Kompostgaller är världens bästa uppfinning!! Det står just nu ett sådant lutat mot bänken i köket där brödet ligger.. tills jag kommer på något annat sätt att lösa det hela på...

johan sa...

du jag fick faktist hjälpa jennifer lite...
och sen så hjälpte jag oxå till med väggskivorna

linaa sa...

lite rolig träningstips från syrran Luzza=P
http://linaabjornemalm.blogg.se/2010/december/luzza-kan.html#comment
Hon har även lärt sig öppna luckorna hemma=D Nästa steg blir att dra av matte strumporna. Onödigt kunnande liksom men bra aktivering;)

Linda sa...

TIpset med kåsan och vattnet och korv är något jag helt klart ska prova. Baloo avskyr att bada och får han vatten på sig helt oväntat så vem vet. Ska jag knyta ihop besticken kastrull lock och korv i samma hål på hållaren, undrar om du förstår vad jag menar.
Äh, jag testar.
Jag köpte musfällor jag skulle ställa på köksbänken men jag har inte vågat än, känns inte så snällt, men visst funkar det kan det vara värt ett försök.

Tack för tipsen.

Anonym sa...

Hm, ja, men jag gjorde ju en snäll-variant på musfällan... den smällde i skeden framför näsan och inte på näsan...

MEN!! Tycker han inte om vatten så är ju det definitivt något!!

//Marie