fredag 13 september 2019

livet :-D

Ja, lördagen blev rätt blöt... men med tanke på de varningar som gått ut så hade vår jaktledare beslutat att vi skulle inleda årets jakt med en kortdag. Och på morgonen/förmiddagen så regnade det inte särskilt mycket. Och jag passade sedan på att ta in hundarna när det regnade lite mindre, så vi blev inte så blöta...
 Hela eftermiddagen tittade jag på film... Jag kikade på Sten Christofferssons filmer om jaktträning. Det handlar om grunder, om apportering, om spaniel, om avancerad apportering. Och alla 4 filmerna satt jag med ett anteckningsblock och skrev och skrev... och absolut sämst tycker jag filmen om spaniel är. Ja, man får följa någon jakt och lite inlärning av... äh, jag vet inte. Känner att hade man inget mer än så att lära ut så kanske man kunnat visa något om hur det går till på jaktprov (det gör man för retriver i film 4:a).
MEN, jag har antecknat och fått med mig lite övningar.
Sen satte jag mig och sammanfattade de blogginlägg som jag läst (känner mig riktigt stolt över att jag fått ihop detta!!). Belöningsgrus är intressant... och något som jag borde ta till mig mer, liksom dessa kedjor. Varför glömmer man dem?? Och de kan ju vara så himla enkla!!
Belöningsgruset handlar om att man inte ska skapa grushögar. Det är bättre att sprida ut gruset. Bygg inte upp så hunden har för stor förväntan på belöning efter varje moment, sprid ut belöningen och in med kedjor!
Andra inlägg som var intressanta var tex om fart till rutan (viktigare än position), sitta kvar, ingång med apport, håll fast, nå snabbt resultat i träningen... ha ha ha... och det var ungefär alla inlägg jag läst, ha ha ha... Sen hade jag kanske velat ha mer, speciellt i inlägget om rutan... där vill jag ha fortsättningen, efter fart och mer fart då? För någonstans måste man ju ha ett stopp och då helst inne i rutan, ha ha ha...

Vi har börjat på att försöka komma ut på långpromenader igen. Jag känner mig dock lite kluven på om jag verkligen ska dra med mig Cider... nu åker hon till Ljusdal på måndag och då kan jag tukta de två som blir kvar hos mig :-). Jag är ännu lite osäker på om Cider är dräktig eller ej, men jag hoppas det!! Jag mäter ju magen och det är ju nu någon gång som man ska kunna se det.

Jag har varit ut och kört ett par "fält"sök-pass med Allis och jag är såååå imponerad av den hunden!! Hon jobbar otroligt fint och är väldigt uppmärksam på mig. Otroligt lyhörd... det enda jag saknar är lite mer fart. Nu tror ju jag att det kommer, dels om det finns färsk viltdoft, men kanske också om jag tränade lite kondition med den stackars hunden... ha haha... Jag är också helt övertygad om att olydnaden kommer med viltet :-D.

Jag har verkligen tänkt att nu i mitten av denna vecka ska jag få till två spår med henne... Men jag har liksom skjutit det framför mig... jakten är mycket roligare!!
Idag tog jag mig i kragen och la ut ett spår. Det skulle bli kort, 4-500 meter och med många pinnar som jag märkte ut. Det blev 750-800 m, men med många utmärkta pinnar. Att märka ut pinnarna visade sig dock vara helt onödigt! Hon hade stenkoll och plockade var enda en!!

Så börjar jag tänka... alltså, hur kan hon hålla isär allt?? Vi tränar lydnad, fotgående, jaktfot, apportering, jaktsök, spår... och jag borde börja med uppletande av föremål... Men... jag är ju ändå ganska tydlig i det vi gör.... Lydnad = halsband på. Sök, jakt o apportering = halsband av,  spår = sele på... och allt detta (utom i lydnaden) gör jag ju omedvetet... och hon är ju inte superung, så hon har säkert koll...

Nu ska jag youtubea lite och se om jag kan hitta någon film på något jaktprov för spaniels. Hade varit kul att se!

Hej hopp!

Inga kommentarer: