torsdag 15 september 2016

ordning på torpet!

Nu har jag klarat av några dagar med jakt, bott i husvagnen och har suttit nästan 3 timmar på jobbet och saknar skogen helt enormt! Det är bättre där ute ;-). Jag har jagat, ätit, tränat hund och nästan hunnit lata mig lite också.

Veckan har varit upp och ner, rätt mycket ner... i lördags morse ropar min far på radion att Stoffe, hans hund, har blivit påkörd... Han haltar, men det är svårt i skogen att se hur mycket... Det är en gräslig känsla, att sitta där några kilometer bort och inte kunna göra ett skit! Att jag dessutom vet var de är, mitt i skogen, gör ju inte saken bättre... Lite tankar om hur man kör och så där på en dålig skogsväg dyker upp, men jag var ju inte där så vad vet jag!? Tänker gör man!
 Det nästa jag hör är att pappa ringer till mig och är på väg till Hede, efter mycket om och men... eftersom jag inte tycker om att hänga ut personer skriver jag inte mer än så... Det är ett bakben som är konstigt när han belastar det, men även skrapsår på magen och så, vilket ju gör att jag blir livrädd för inre skador.
 Stoffe fick efter en tur till Hede, morfin, dropp och så där åka vidare till Östersund (han hade kroppstemp på 36,4 när han kom in) och blev sen kvar där till på tisdagen. Då hade de fått igång kisseriet, kollat blödningar i lungan, gipsat bakbenet (ledbandsskador) och en massa annat... Nu ska han vara gipsad i två veckor och ska sen på återbesök för att se om det är ok eller om han behöver opereras. Vi hoppas givetvis på snabbt tillfrisknande nu :-).

Och jag måste bara säga... Hur lyxigt är det inte att bo vid en sjö?? Nu har jag några hundra meter ner, men jag kan välja strand, det tar ingen tid utan man bara promenerar förbi... Hade jag bott så här när de vita varit små hade alla älskat vatten och varit betydligt tryggare än vad de är idag!! Fantastiskt!! Det är ju så okomplicerat! Så, Allis och jag har tagit en tur förbi någon strand varje dag, Bira har badat en gång och Cider också... Dessutom inget gruppbad utan på en egen tur!

Cider är en svår hund. Hon vill inget hellre än att göra rätt, men hon liksom bara stänger av ALLT utom näsan och petar jag på henne så håller hon på att dö... hon ser ut som "slå mig inte", fast jag aldrig rört henne... och det är så jäkla svårt! Och jag kan inte hitta något som motiverar henne tillräckligt för att göra ett jobb och inte bara flumma runt... mottager gärna tips, för hon ser ju ut att tycka det är roligt när vi grejsar på... :-). Spårade en dag och jag upplevde henne som rätt ofokuserad då också. Jag måste komma ihåg att snitsla spåret så jag ser vad vi håller på med. För jag har bestämt att hon ska bli min nästa super-spårhund! Jag behöver en som jag kan använda vid eftersök och som jag kan lita på och jag ska satsa på Cider är min tanke... :-)

Bira haltar fortfarande till och från... trist... sen blev det väl inte bättre när jag blev utringd på ett skarpt eftersök förra veckan, mitt i vilan (det är här Cider kommer in ;-) ) och jag känner att jag bara har Bira att ta till. Hon tycker det är superkul!! Jösses vad taggad hon var... Hon hade ett avbrott för där satt en tjäderkull, men det var lätt att få tillbaka henne, och ett par tapp där spåret gick från blötmark till tallbacke, men vi gjorde en ruta och tog upp det igen :-). Efter drygt 3km så avbröt vi... Vi hade tapp och fick inte upp det. Att lägga en ruta var omöjligt, vi kom helt enkelt inte fram... +20 i skuggan och vi tvåbenta hade också tagit slut... Jag är mycket nöjd med Bira, hon är helt otränad, både fys och spår och följer ändå spåret längre än de två hundar som gått före henne... Bira ÄR en stjärna!! Nu ska hon få fortsätta vila några dagar ;-)

Lizza har varit hemma med barnen medan jag bott i husvagnen. Jennifer tycker inte om att vara ensam och har gjärna en rotta som tassar omkring och håller vakt. Och jag kan tänka mig att hon har blivit ompysslad som ensamhund. Lizza kommer börja hata mig snart.. när jag är hemma får hon ju inte vara med på samma sätt eftersom jag inte vill att hon äter små spaniels...

Allis och jag jobbar vidare med jakten. Vi har tränat fältsök och här måste jag bli bättre på att köra kort och belöna rätt... och INTE köra en gång till... det är ju så lätt :-). Jag ska försöka lägga in lite mer lek i det hela också... Att komma med föremål är inte Allis starka sida just nu, så jag ska träna avlämningar och att komma in med saker, men det ska jag skilja från fältet...
 Vi har ju kört vatten... och här griper hon och vänder direkt och kommer med dummyn. Förklara det den som kan (på land lägger hon sig och tittar på mig...)! På sista kursen så fick vi tipset att leka på stranden, och kasta varannan på land och varannan i vattnet och dra upp dem som bara den mellan. Det köper jag! En superidé!! Problemet i Härjeåsjön är det är sandstränder och slänger man en dummy på land så är det ett bra sätt att lära sin hund att inte gripa! Men, jag kom på ett annat sätt... jag slänger ibland längsland, så den landar typ en meter ut i vattnet, men kanske 10-20-30m bort (hur långt kan jag kasta??) och ibland slänger jag den en bit rakt ut. Det kändes som att detta fungerade bra och hon verkar tycka vattenarbete är roligt!
 Jag har också grejsat lite med att springa ut och kliva på badrumsmattan, men på tok för lite, och det känns lite trögt... Kanske ska jag nöta lite till, kanske ska jag testa med en plattfor istället. Tanken är ju att lägga på ett stopp på väg från mig... och jag tror det blir superbra bara vi får till det.

Så till rubriken då... Alltså det har blivit väldigt mycket fb nu under veckan och det är ju inte min stil egentligen... Jag tycker att folk själva ska få välja om de vill se/läsa vad jag har för mig ;-), så nu ska jag ta tag i bloggandet igen :-D.

hej hopp!

1 kommentar:

Liza sa...

Oj vilka dagar du haft! :O Av både + och -
Ja det tycker jag...att du ska ta tag i bloggandet ;) :D
Kram