måndag 1 augusti 2016

stum...

... jag har varit på jaktkurs i helgen och det har varit fantastiskt! Jag är sjukt imponerad av min lilla skruttehund!! Nu ska bara hennes matte lära sig hur man uppför sig och försöka förvalta detta, ha ha ha... och om ni visste hur glad jag är att just hon är kvar hos mig... Just nu funderar jag på om jag ska sluta med rottor helt, jakten är fantastiskt rolig!! Och så enkla de är, de små spanielhundarna, eller.. eh... det fungerar bra att bara trycka ihop ett gäng i en stuga och så där... sen har jag också fått lära mig att det inte går att lära en spaniel att gå fin i koppel, ha ha ha.... DET var skönt att höra!

Tycker ni att jag ska säga saker i en bättre ordning och inte bara hylla min hund till skyarna!? Ja... då måste jag kanske hälsa er tillbaka en annan dag ;-).

Jag tryckte in mina kompisars packning och hundar i min bil i fredags. De trodde de skulle slippa mig och få åka egen bil, men jag hade ingen lust att åka själv, så jag stoppade in deras saker som inte fick plats och det gick ju bra :-D.
På lördag morgon så samlades vi och var ganska veliga i vad vi ville göra... Vi var en samling med springer och cocker och så lilla vi :-). Man vill ju få en uppfattning av hela jakten och provverksamheten... och vi började med lite fält och en och en gick vi en kort runda. Filosofin var en kort stund, bryt när det går som bäst, och ta en paus, inga bestraffningar, korrigeringar på en mycket lätt nivå, det handlade mer om att repetera för hunden och visa vad man gör på signalen egentligen och för mig som är en mespropp var det väldigt bra! Och det är ju bra för hundarna också :-)

Allis första runda, första gången lös i högt gräs (har kört lite skog-typ med henne...), hon hade fint mönster, var lätt att få kontakt med när jag använde visselsignal. Hon förstod dock inte vändsignalen (konstigt!! Den är endast använd en gång förra hösten på kurs, innan hon kunde inkallning och innan jag börjat med stopp :-D), alltså trodde hon det var stopp och jag fick hjälpa henne framåt igen. Annars var jag rätt nöjd med henne och vår instruktör sa att hon jobbat ok (och bättre än de som gått före oss ;-) ).

Hur ska jag minnas ordningen på allt!?
Vi körde vattenapportering med and. Och bara Allis kommer i så simmar hon ut och hämtar. Är jag snabb och möter upp så får jag den i handen, annars vet jag att hon helst vill äta upp dem ;-). Nu var jag snabb... Och jag tror att får hon lyckas med det och hon får se och känna min glädje så kan hon nog förstå och faktiskt vilja lämna till mig.
 Cider fick också en fågel i vattnet och hon funderade lite och simmade sen ut och hämtade. Nu mötte jag även henne i strandkanten, det är bättre att skapa rätt vana redan från början!
 Vi gjorde sedan övningen som vi också gjort med Grethe, dummysar i två riktningar "lämna" och skicka mot en annan. Nu var Allis rätt skruvad och hade lite svårt att gå med mig, men själva övningen kan hon ju :-D och för första gången på vääääldigt länge så knallade hon och sprang helt på egen tass och hämtade dummyn, tokfia.

Vi gjorde även ett sök till och himmel och pannkaka... Vår instruktör frågade efter vad jag tyckte, om vi bortsåg från de två sista minutrarna... (vi skulle brytit tidigare)... och jag stammade väl fram något om att jag är nybörjare och inte har en aning om saker och ting och hur det ska se ut och att jag var i stor chock och typ aldrig sett något så vackert... ha ha ha... Han log och sa att han tyckte jag skulle starta henne i öppenklass... (alltså riktigt fält, inte nybörjarprov!) Ha ha ha... sen vet jag ju att det krävs rätt mycket stadga när det kommer viltdoft i näsan på de små vita... MEN... jösses... denna lever jag länge på!! Hon hade fint flyt, lagomt avstånd, fin teknik, få stopp, få vändsignaler, uppmärksamt och... helt fantastiskt!!

Jag vet inte riktigt om vi badade mer eller hur vi gjorde efter detta, men vi var några som stannade och tjuvtränade lite vatten och nu skedde helgens bästa!! Kakan är en springerdam, med betoning på dam... hon har långa vackra öron och är väldigt damlik... hon vill inte simma, hon har tyckt dummisar varit onödigt, hon tycker vilt är äckligt och går helst nära sin matte jämt. Hon har en väldigt duktig matte, som ser problemen och jobbar med dem. Kakan simmar numera, även om hon kan tveka lite ut... men vilt tas endast i undantagsfall. Hon skulle nu få ett positivt dopp med favvon Krickan (en dokken-dummy av kricka-modell). Matte slänger, Kakan går i (tveksamt men går i), simmar luktar på krickan och vänder!! Ha ha ha... jag står en bit upp på land bredvid en and och när jag ser vad som händer så hugger jag anden och springer ner och slänger ut den... Hon simmar och griper anden och levererar till matte!! Innan helgen var slut så lekte hon med dummisar (ingen snygg inleverans), hade superfint fältsök OCH hon högg matte i fingret för att sno anden av henne... och jag tror aldrig jag sett någon så lycklig över ett hundbett!

Dag två innehöll fältsök där det fanns viltdoft (duttade änder över en äng). Och he he... Allis var lite skruvad på änder (vi apporterade kanske före?) och när jag släppte henne drog hon ner till vattnet... och när hon kom tillbaka fick jag jobba lite mera för att hålla henne nära och uppmärksam. Jag hade en plan innan, blev förvirrad direkt och tappade henne. Jobbade på och antagligen styrde jag henne för mycket och så, men på slutet kändes det helt ok igen. Inte så där super, men ändå bra! Där fanns en and och den markerade hon, tog och på något sätt fick jag den i handen... hon bar den inte långt, men hon låg inte och åt på den när jag fick den! Då fick Allis korv! :-)

Vi testade också på dirigering. Vissa gjorde övningen där man ska lämna en dummy och skicka mot en annan... jag ville testa höger-vänster och... det gick så där. Hon klarade rätt långt avstånd, men så såg hon inte ena dummyn och då blev det för svårt. Men det var kul att se att hon satt kvar.

Innan vi åkte hem så gjorde vi vattenapportering, först blötte vi hundarna lite på en ny plats (svårt sa Allis), sen så låg en pippi som hon fått först väldigt långt bort och jag gick då till platsen där vi tidigare varit för att se om jag kunde få ut henne... efter en stund så lyckas jag få ut henne, på något konstigt vis lyckas jag styra henne och hon lyckas hitta den... Jag jublade (och instruktören hade skrattat åt mig, jag hade väl inte visat någon speciellt yvig sida av mig innan...) och jösses vad nöjd jag var med min hund nu!
 När vi sen skulle göra "provet", så tappade Allis kastet för hon slängde sig bakåt och jag fick styra lite för att hon inte skulle knalla och därför klev hon inte i som jag skulle vilja... Men, hon klev i, hon låg på där ute och jag fick åter styra henne eller försöka styra och jag fick en kommentar om att många hundar skulle ha gett upp för länge sen. Sen, det bästa (igen) för oss denna dagen... hon levererade upp på land och jag lyckades prata henne kanske 3meter upp (har tidigare mött henne i vattenkanten) innan jag tog den. Fantastiskt!!

Nu ska jag smälta allt, träna lydnad och signaler och mer vatten!

Hej hopp!

1 kommentar:

Liza sa...

Åh vad det låter roligt! Roligt med kurs, roligt när hunden kan, roligt att träna i grupp, roligt...roligt! :D
Fast inte kan du sluta med rottor! Det är ju liksom du det!
Fast visst underlättare det med "enklare" hundar ;) Jag funderar på att börja med kinesisk nakenhund eller nåt sånt.
Kramar