måndag 30 november 2015

Så har då helgen passerat.
På fredagen tog jag mig ut till husvagnen och det är längesedan jag sov så gott som jag gjorde där... borde varit uselt, kallt och rått... men jag har äntligen kommit på ett vettigt användningsområde på värmefilten jag fick i julklapp för några år sedan. Har haft den i Säs, för att värma sängen snabbt när man kommer en kväll och det fungerar kanon, men varför inte i husvagnen också?? Jag tillbringar dessutom betydligt fler nätter där... Jag går in, startar värmen och lägger täcket mellan madrassen och täcket i sängen och startar. När jag sen ska gå och lägga mig så är det inte alls lika rått i sängen. Perfekt!
 Lördagen så tillbringade jag dagen, och halva kvällen i skogen :-). Runt 18-tiden skickade jag sms till barnen att jag smög på ståndskall. Nu var väl smög fel uttryck, eftersom jag knatade efter pappa i pannlampanssken och försökte ropa in Stoffe så fort han hade ett uppehåll i skällandet. Det roliga är att Stoffe är lite för gles i skallet (det är svårare att smyga då), men nu hade han inga uppehåll alls... hundskrälle :-D :-D. Pappa skjussade sen mig till husvagnen och fortsatte väntandet ensam och jag vinterstädade vagnen. Halvtvå eller något hade Stoffe slutat skälla :-).

På söndag var det kurs för mig och Allis! Spännande eftersom det var första tillfället med hund för oss... de andra träffades en gång när vi var på utställning... Lite pirrigt, jag vet ju vad jag har... och hon var den mest aktiva när vi gick valpkurs här... och då var en vorsteh (kh, drag-avlad) med...
När vi klev ur bilen så skruvade hon upp direkt och var högt och lågt och överallt... pust... vi skulle fika lite tillsammans först och Grethe sa då till mig att om jag ville kunde jag sitta en bit bort och inte vid bordet där alla andra satt, ha ha ha... och det kändes typ så... men så bestämde jag mig och gick fram och satte mig. Allis lägger sig nästan direkt vid min sida och lägger även ned huvudet!! WOW!! Nu var hon ju på allerten direkt någon annan rörde sig, men ändå... matten blev riktigt chockad!! Älskar dessa små vita saker... av-på!

Jag och Lena med sin Alice fick jobba i grupp. Vi började med "klossen". En övning som jag börjat med Allis, men som jag tog en paus i då det liksom låste sig när jag stod stilla och hon skulle komma in vid min sida. Jag har sen jobbat med positionen att vara vid min sida separat (började med att jag klev in och ställde mig och belönade för att hon var kvar vid min sida och har sen utvecklat det + kört locka in till sidan) och tanken var att ta in klossen igen när detta fungerade, men som så mycket annat har det inte blivit av... Detta var därför jättekul!
  Jag tycker att klossen är en otroligt bra övning, inte bara för ingångar och fotgående utan för att man gör hunden medveten om sin bakdel och det kan påverka så mycket annat också (tex utställning, där domaren säger att hunden har en lång kropp, men att hon använder hela kroppen när hon springer och är mycket medvetan om sina bakbensrörelser ;-) ).
 Efter bara ett par pass (vi tog paus ofta!! Inte likt Allis och mig... behöver jag säga att hon tyckte det var onödigt ;-) ) så fattade hon grejen och de sista passen så kunde jag slänga iväg belöningen framåt, hon sprang och åt upp den och kom sen in, klev upp och snurrade in rätt och riktigt! Härliga hund!

 Efter ytterligare en fikapaus så körde vi plattformsträning... något som funnits i min tanke (har till och med gjort en ny plattform helt nyligen... :-D). Och... hon klev upp rätt lätt, men började sedan att trampa runt (likt sin mamma...) och det är ju lätt hänt då man nyss gjort den övningen.... men enligt min kompanjon så var det just det här att hon ramlade ner från plattformen om hon trampade runt som gjorde att hon själv kom på att man inte kan trampa omkring. Kanon! Annars var min plan att köra omväntlockande på det... OCH absolut inte belöna trampandet... sen är ju det en balansgång då man till en början vill/måste belöna dem för att de är rätt... Nu löste det sig ändå :-). Allis var superduktig och sökte sig direkt upp på plattformen om jag belönade av henne. Sen ville hon gärna sitta (jag älskar sitt) men det var inte tanken nu. Jag fick sen lägga till beteendet nosdutt! Alltså sparinga upp på plattformen och lägga nosen i min hand. Detta måste ju bli rätt bra för de som har hundar som tuggar och rullar apporten... vid inlärningen har de 2 saker att sikta på, dels plattformen som ska göras till det roligaste i världen (efter sitt ;-) ) och sen handen...
Allis var supersnabb med att fixa detta. Är väldigt nöjd med henne!
 Plattformarna ska jag även använda vid inlärning av höger-vänster och ut när jag ska börja med dirigeringar... Känns spännande att testa något nytt och önskar jag kunnat detta när jag började med Bira :-), men då var knappt plattformarna uppfunna...

Eftersom jag har blivit indelad i en grupp där de flesta av oss jobbar mot jakten så ska vi titta på avlämningar nästa gång. Känns toppen! 2 veckor dit... längtar!! :-)

Sen efter kursen blev det gröt, julskinka och hembakt tunnbröd på gammelgården i Älvros. Kan ju inte vara 1:a advent utan detta... mmmm... OCH när jag kom hem från Ljusdal och kursen så hade bästa Jennifer bytt nästan alla gardiner i huset, så det är riktigt juligt där hemma... Nu ska jag bara gräva fram julbelysningen :-).

Sen tog jag ynglingarna med mig och åkte in på Sveg. Julskyltning, endast för hundarnas skull ;-), ja och så fick jag ju surra lite med Liza, känns som det var 100 år sedan sist, så det var välbehövligt. Och jösses... Allis är Allis... jag började med henne... Hon tycker som vanligt att varenda människa är där för hennes skull och hon vill helst hoppa upp och pussa på dem för att visa det. Ok, när jag känner folk, då är det ju inte lika pinsamt som när hon råkar hoppa upp på okända... jag får vara med och passa på henne hela tiden och ändå lyckas hon ibland :-D :-D. Sen bytte vi hundar, både jag och Liza och det blev Cider och Angus... Även Cider var på G idag och tyckte hon kunde få hoppa, hon är dock inte lika framfusig... Men hon är mer för att lukta, på marken och tidvis låg hon åt ett helt annat håll än mig och med benen spretande åt alla håll och helst framför eller under mina fötter... tycker hon borde kunna gå själv iallafall... ha ha ha... Tränade lite fokus ett par korta snuttar och då blir hon riktigt trevlig!

Hej hopp!  

Inga kommentarer: