fredag 19 april 2013

träning

I förrgår så blev det inte riktigt som jag tänkt... precis som vanligt alltså :-). Då även Johan hade träning då och lite annat på Sveg som han skulle fixa, så blev det för lite tid över för att lägga spår åt flickorna små...
  Men! Lizza fick en del lydnadsträning på ICAs parkering, ja, i utkanten då... och hon kan ju ibland ha lite svårt att släppa de som händer runtomkring henne. Nu tycker jag dock att hon lyckades riktigt bra! Och även när en hund passerade en bit bort kunde hon släppa den och ligga med huvudet nere. Den delen var jag supernöjd med!! Jag tränade en del kedjor med henne, eller snarare att prestera under en längre tid utan att få belöning och definitivt utan att få bollen som ligger i ryggfickan! OCH vi är på väg... hopp-stå (stilla), plats, linförighet, läggande, "fronta", "upp", div ingångar och liknande blev det!

Med Bira åkte vi bort till IP och där tränade vi system i sök framför mig. Där finns en liten skogsplätt, där inget vilt (att störa) lär hålla till eftersom barnen far fram där dagligen :-). Bira har en enorm fokus på mig! Visste jag inte vad som finns i henne skulle jag antagligen bli rädd över att hon håller för bra koll på mig... nu vet jag att det släpper :-), men just det här med koll på matte och vänta på styrning gör att farten mest hela tiden inte är så bra... men jag tror det kommer! Dels med trygghet i vad jag vill och dels med mer vilda dofter!

Igår... då blev det lite träning med Lizza här ute. Och det är svårt att göra många saker när bollen är inblandad och att då inte bita lite på sin matte... eller i alla fall i hennes kläder :-). Vi jobbar i alla fall vidare på att göra många saker innan belöningen kommer. Mest blandar jag längre linförighet med lite rallylydnadsmoment. Sen blev det träning på hopp-stå och mest är hon duktig! Hon tycker verkligen att det är ett roligt moment!! Ser ut som hela hon skrattar och vet att jag utmanar henne i att stanna snabbt! Tänk vad roligt detta moment blivit att träna, jämfört med på "den gamla tiden" när det mest var en order man gav och hur man försökte lura hunden för att den inte skulle tappa fart och just att man inte kunde träna för mycket på det för då försvann inkallningsfarten... och tre miljoner olika lösningar med allt från att slänga boll över huvudet till mindre trevliga lösningar. och nu liksom leker vi fram det! Att gå sakta tränar vi också på och så tog jag fram den riktiga (4kg) tungapporten och den var ruggigt tung tyckte Lizza :-). Första försöket så skuttade hon hare ut till den, sen tog det 5-6 försök innan hon fick upp den och sen kom hon in på sniskan och om det var då eller nästa eller båda som hon droppade den bakom mig, vet jag inte riktigt, men efter 5-6 försök gjorde hon en närmast perfekt apportering!! Tänk vad lite tålamod och en grön liten kompis kan göra underverk!

Annars börjar läget bli katastrofalt!! Ingen av flickorna har fått göra av med någon energi på typ 2 veckor (inte jag heller) och alla börjar klättra på väggen :-). Ni vet ju en del av er hur Lizza är normalt... ha ha ha och då kan ni ju tänka er läget när det gått två veckor utan motion och någon vidare aktivering... he he he... och så ska jag tillägga att Lizzas rastlöshet inte är något alls jämfört med hur läget är hos Bira... ha ha ha... Hon river och sliter i allt!! Till och med Siri är rastlös och ska hela tiden busa med Lizza och det är inte riktigt så nyttigt alla gånger och när de väl kommer igång är de omöjligt att bryta dem. Så den som trodde Siri är en soffpotatis -enbart, har helt fel!! Hon må börja bli gammal, men lite aktivitet vill hon minsann ha!

Så, jag tror det lutar åt en promenad nu, i det... halvklara vädret... det regnar ju inte i alla fall :-). Årets vår är konstig! Det gick då från -15 (på morgonen) till +10 (på morgonen) på en dag och sen har det konstant varit plusgrader och så började det blåsa och på 2-3dagar så försvann all snö! ja, nästan i alla fall... nu var visserligen snön som socker, men lite mer motståndskraft från den hade jag väntat mig! MEN!! Ännu ligger isen på Ljusnan, även om öppningen (som kommer nedströms ifrån) nu syns och har börjat vandra uppåt. Sen vi flyttade hit har den vanligen öppnat i början på april... men en gång strax efter 20 april! Intressant va!? Ha ha! Förutom de fåglar jag nämnt i tidigare inlägg så har jag sett kanadagäss och lite andra sjöfåglar (för långt avstånd för att se vad). kanske tar jag mig en tur och ser efter vad det kan vara sen idag!

Hej hopp och njut av fågelkvittret!

Inga kommentarer: