fredag 14 september 2012

timmar

om dygnet nu hade några timmar till så skulle jag tillbringa dem genom att sova!! Jag vet, jag ligger efter som gatan på data sidan och en massa annat, men just nu skulle jag behöva några timmar extra med sömn! Jag måste ju också berätta att jag känner mig piggare, redan nu efter jag varit ordentlig i 3-4 dagar!! Riktigt häftigt. Hur går nu detta ihop? Jo... det jag vinner där, genom att vara ordentlig med lunch o middag och verkligen hinna med en promenad i raskare tempo (nu blev den lite kortare igår) är inte det att jag behöver mindre sömn och är piggare på det sättet utan det handlar om en annan sorts energi, en annan sorts trötthet... svårt att förklara när man inte är där...

Jag har också läskigt ont i mina ben! Kan det heta benhinneinflamation?? I alla fall på framsidan av smalbenen, i benet liksom... och så här blir jag jämt när jag byter skor. Har hela förra vintern och denna sommar gått promenaderna i kängor och nu har jag bytt till gympaskor och åååå... vad det gör ont!! Tack o lov mest bara när jag går i just de skorna... ha ha... tur jag vet att det går över!

I morse blev jag hel-arg och funderade allvarligt på att hänga ut Härjedalens kommun i ett fult inlägg på fb. Jag tycker verkligen att de sköter vissa saker URUSELT och att det är så fruktansvärt gubbstyrt så man blir mörkrädd. Och allt började med att en lasbil körde i 80km/h ca 0,5m ifrån mig och hundarna (på en väg som har 2½ fil...) och det regnade! Varför är vissa värd mer än andra? Varför ska mina barn gå på 45:an på en 70-väg och inte ens kunna få en trotoar?? Varför gör man vägarna smalare i andra byar (för att sänka farten hos passerande trafik) medan man breddar vår väg? Varför kan inte vi få refuger och andra farthinder? Varför bygger man en gångväg separerad från vägbanan, inne i Sveg, på 50-väg, där det finns andra vägar att välja på än denna "huvudgata" (därför att den går till fotbollsplanen och det är ju en gubbsport (i alla fall här) och...) och dessutom sätter upp blomkrukor som trafikhinder på körbanan?? Och... nu tror jag det är bäst att jag släpper ämnet :-). Jag tycker visst det är jätte bra att de byggt gångbanan där, för allt som kan skydda gångtrafikanter mot bilister är bra, men jag tycker det är konstigt prioriterat! Jag är också STÖRT FÖRBANNAD på skolskjussarna och på det sätt som detta sköts! Uselt!!

Ah så skönt att få ur sig lite ;-). Igår... då hittade jag en påkörd hare. Den ligger nu så fint i en påse i min bil. Idag ska jag se om jag kan få lite päls som jag sedan kan använda och linda runt en dummy eller så. Den var inte superfin, men jag tror det kommer gå bra att ta lite skinn av. Johan tycker att jag är helknasig som samlar på döda djur... ha ha ha... gissa hans min när han skulle ta träningskläderna och där i påsen som han trodde det var, var något pälsigt... hi hi hi...

Igår, då hade jag o Liza bestämt att vi skulle träffas och spåra med våra hundar. Det vettigaste vi gjort på länge. Fast jag tror att varken hon eller jag egentligen hade tid så är det enormt välbehövligt!! Dels få göra något annat, bara vara i skogen, bara lata sig (ha ha ha) och bara snacka en massa skit! UNDERBART!! När jag slutat jobbet så åkte jag hem, åt lunch, hämtade hundarna och åkte ut till skogen. Där gick vi på en mindre promenad och vände snabbt när Liza ringde och sa att hon slutat. Och detta var det roligaste spår jag både gått och lagt ut på länge!! Liza fick fria händer... behövde inte vara så långt, men det skulle vara roligt! Inga snitslar utom om hon gick längs en väg... Jag fick också ganska fria händer. Snitslar i hörnen, längre än ett appellspår till Rocky och lite godis-pinne expriment till Angus.

Rocky fick: Vinklar otroligt tätt och därför inte mer än 20m mellan spåret på vissa ställen, vinkel och spår på en kant i en slänt (svårt att förklara), vinkel upp på en stock och spår på stocken några meter, slalom mellan träden, pinne i vinkel, jag gick runt ett träd och jag kröp ca 5m av spåret... Jag la ut spåret med ett leende på läpparna!! Och Rocky fixade det riktigt bra! Han missade några av mina saker, såg allmänt förvirrad ut där jag gått på stocken, och när han kom dit jag börjat krypa, då tog det tvärstopp!! Åh som han luktade... vad hade hänt där?? Så intressant att se!!!

I alla fall, efter jag inspirerats av spåret jag lagt till Rocky så kom jag på ett litet spår till Bira också. Så Liza fick knata ut ett spår med annorlunda vinklar. Vinkel 1: återgång (ca 10m), spåret går tillbaka i samma riktning som det kom ifrån och vinklar sedan av... Vinkel 2: pinne i vinkel, vinkel åt vänster. Vinkel 3: pinne i vinkel, vinkel åt höger. Och Bira klarade givetvis detta otroligt bra!! Nu blev det lite grejsande vid återgången, men hon löste det snabbt. Dock ska jag lägga in lite mer sånt här och även äldre spår igen så kan vi kanske tjuvutnyttja det och gå ett par viltspår... :-) och sen blir ju allt så otroligt mycket roligare när man kan försöka lura hunden lite i spåret!! Delar av Biras spår finns att se under mina filmer, länk till höger!

Lizza då... :-), jag upplevde henne som lite virrig, men det kändes ändå bra och jag hade bra sug i linan mest hela tiden. Spåret var toppen och superroligt!! Det gick över väg 3ggr. Första gången rakt över, andra längsmed en bit och sen över och sen rakt över en större väg. Och det här var otroligt roligt!! Lizza har varit rätt usel på väg, inte riktigt vetat vad hon ska göra, men nu knatade hon på rakt över på första och sen fick hon ju jobba lite på den som gick längs vägen. När hon sen kom till 3 övergången stannade hon, satte ner näsan, kollade av till höger, kollade av till vänster och kollade av rakt fram och gick!! Så häftigt att se!!! Lizza fick med sig alla pinnar utom sista... mindre bra... och sen missade hon en halv pinne som Liza tappat i spåret! Men, jag är supernöjd med henne!! Hon spårade bra och var i spåret nästan hela tiden och hon spårar med drag i linan... :-).

Angus hade ju inga större svårigheter i sitt spår, det var mest för det här med att jobba ut från sin matte och det klarade han super. En gång fanns det en liten tvekan, men då inget händer knatar han iväg... däremot har han börjat fuska med pinnarna för att istället jaga godbitar i spåret. Intressant! Här skulle jag vilja testa med tråkigt godis i spåret och kanske köttbulleregn och tjohoo vid hittad pinne... Kul att se skillnad på honom mot tidigare i alla fall!

TACK LIZA FÖR EN SUPERDAG!!

Sen hade jag tänkt att åka hem några timmar och grejsa med datorn lite innan jag hämtade Johan på träning... nu blev det inte så, tiden går ju som bekant fort när man har roligt!! Så det blev ett salladsköp på ica så jag var duktig och åt middag uppe på klubben, ute i solskenet, vilket säkert var supernyttigt eftersom det trots solskenet var ganska kallt och jag sprungit som en galning i skogen och blivit svettig innan, ha ha ha... Sen plockade jag fram filmkamera, apportbock, godbitar och kong och Lizzan och tränade och filmade lite små saker till kursen som jag går. Ska försöka hinna ladda upp filmerna till filmsidan här också i kväll. Vi jobbade på håll fast och hållfast fast jag drar och spiter i apporten, släpper och sen drar igen. Jag tycker hon är ganska duktig... nu jobbade vi med att hon satt vid sidan och hon fick bara släppa på mitt loss och då ska hon släppa snabbt. Det blev svårare när hon skulle komma in med apporten och hålla fast hårt när jag tog i den, men det är ju inte så konstigt eftersom vi inte har tränat det tidigare :-). Men det blev bra tillsist!

Vi tränade också (med filmning) hopp och att hon inte ska vända upp direkt på andra sidan hindret när hon hoppat och här blev det en riktigt snabb utveckling tycker jag! Nu har jag inte tränat det med helt moment och väljer nog att köra på detta sättet ett tag till! När hon hoppar så slänger jag leksaken över huvudet på henne och skapar då drag ut. De första gångerna vände hon sig om efter hon hoppat och hörde dunsen bakom sig, efter några försök trillade poletten ner och hon sprang ut! Härligt!!

Intressant var att jag inte var ensam och tränade, men eftersom de andra dök upp när vi tränat en stund så brydde hon sig inte om dem alls. Det var riktigt skönt! Men, jag behöver träna på att de kommer samtidigt eller innan också!

Lydnad tränade vi också på linförighet, språng marsch, hopp-stå, kryp och framförgående. Det sistnämnda fungerade inte alls sist jag tränade (när jag var irriterad) och nu var det också mycket segt och ovilligt. Dock så belönade jag första steget eller något och fick det lite bättre och avslutade med ett strålande resultat! Känns ganska skönt ifall vi skulle komma med på tävlingen vi är anmälda till. När vi sedan gick tillbaka till bilen så var det tvärstopp. Lizza skulle inte alls åka hem, hon hade inte tränat klart... och det känns också rätt bra!

Så åkte jag bort till IP och där spelade Johan fortfarande så jag tog ut Bira och vi började med grunden för ett ordentligt gripande. Vi började med en vänlig leksak som hon tycker om, hon fick ta ett ordentligt tag och börja lägga vikten bakåt och då klickade jag och belönade med en godbit och så gjorde vi några gånger. Hon är dock inte supersnabb att släppa på klicket, vilket hade varit bäst, men det kanske kommer? I alla fall var hon duktig! Tog hon ett sämre grepp så plockade jag bara ut den och hon fick försöka igen. Så pausade vi ibland och tog då en lekpaus... kul! Innan vi packade in oss i bilen igen så fick hon också gå lite fot/här och jag belönade med lek. En gång glömde jag bort mig och klickade, men hon tog leksaken i alla fall, dock efter några sekunders tvekande, men hon tog den!! Ett enormt framsteg!!

Ååå vad det är kul att träna hund!!

Ja sen var det hemresa, ladda ner filmer från kameran (en kamera kvar...), ladda upp, baka med Jennifer... mata o rasta hundar och sen var det ju det här med att ha en bra bok som nästan är slut... Vem kan sluta läsa då?? :-). Men idag, idag mina vänner ska jag fixa data-grejs till tävlingen i morgon, lite annat datajobb, duscha hundar, sova tidigt :-). hej hopp!

1 kommentar:

Liza sa...

Men TACK SJÄLV för en HELT UNDERBAR eftermiddag i skogen med superroliga spår! :) Det är bara så nödvändigt härlig med sån tid även om tiden är kanpp ibland men snart så blir det väl lite lugnare och mer tid kan tillbringas med mer skoj :)
Kramar