lördag 8 september 2012

:-)

Tänk så bra en dag kan bli fast den inte blir som man planerat! Idag har jag varit på kurs för Maria Brandel och hon är bara SÅÅÅ bra!! Nu går inte jag med hund utan som observatör och jag kan väl säga att det är mycket lärorikt och superintressant!! Nu hade jag med filmkameran, men har inte filmat en mm... varför?? Ja ni... fotat en del har jag dock gjort! Antecknat har jag gjort, en halv A4 sida... sedan allt som sas utomhus ska jag försöka få ner på papper nu i kväll, men jag kommer säkert inte ens minnas hälften :-), men kanske finns det i ryggsäcken och kan plockas fram när problemen uppstår!! Mest intressant tror jag att det var att studera Lotta och hennes schäfer, som är ganska aktiv och låter mycket. Prio ett för Lotta var att jobba på tystnad och det tycker jag är superintressant och det var riktigt riktigt roligt att se!!

Planen var sedan att åka till stugan, käka lite och sedan gå ut och köra lite apportering. Peta lite med Lizza och se om problemt kan lösas och lite dummys med Bira. Så, jag rastade Bira o Lizza uppe vid Östersunds brukshundklubb, tänkte åka hem, men då var det två tjejer som skulle träna lite och de undrade om jag också ville hänga på och... inte kan man väl banga då?? Nytt ställe, nya hundar, ny störning, toppen :-) OCH dessutom trevliga människor att träna med!! Har träffat dem båda tidigare, men pratat mest med Ullis som har en rottis och som jag bara blev så kär i när han var och tävlade hos oss en gång. Så underbart mycket hund!! Tyvärr har han inte hälsan med sig, men jag hoppas verkligen att allt nu håller sig på en stabil nivå.

Lizza då... jo, vi började med lite hållfast och det gick bra och jag tänkte äh och testade en vanlig apportering och nu satt den bara där igen!! Tryck i springet på vägen ut och sedan ös in. YES!! Ibland löser sig problemen av sig själv... kanske har hon lite Land Rover i sig ;-). Sen klickade jag lite för gripanden och belönade dessa och varvade med att hon fick komma in med den helt. Och jag är mycket nöjd med henne! Linförigheten som vi körde var ovanligt bra! Tycker att hon höll positionen bättre än på länge och då blir jag glad! Testade också lite språng, men då glider hon fram, man vi är på rätt väg och jag har ju upptäckt att om jag jobbar med det, springer svängar, tvärnitar och backar osv så blir det bättre. Kul när man hittar små knappar att trycka på! Petade också lite i snabba lägganden, signalkontroll på stå och där jag då blandar det lite med sitt och ligg... och stå på avstånd... funderar dock på att döpa dessa stå till något annat, som skutta och sen ta ner skutten hon gör på en rimligare nivå... ha ha... de små rara avståndsskutter är nämligen med 4 ben 1m över jordens yta... ha ha, men de är lite festliga så jag skulle vilja ha kvar dem som trix!

Lizza fick också promenera med Kaos (rottiskillen), ligga medan han grejsade med sin matte och lite allmän social träning ( typ hänga i kopplet och kampa allt man kan medan matte försöker prata ni vet... :-) ). Jo, tidigare så fick Lizza också vara social med Ullis och en tjej till, utan krav och utan godis inblandat, bara vara som en helt vanlig hund alltså! Supernyttigt för små Lizzor!! Och det gick galant! Ååå vad nöjd jag blir!!!

Och så var det det här med små söta rara spaniels då, som är totalt uttråkad och som ägnade morgonen åt att försöka få igång rottis på kamplek om hundbädden x antal ggr, hämtade mattes alla skor... osv. Nu fick hon i alla fall lite utlopp för sin energi och faktiskt fast det är mattid nu så har hon rullat ihop sig och sussar sött :-). Bira fick lite dummy apportering, den med kaninskinn på... och jag gjorde simpla där jag slängde den och skickade henne med handtecken (från sidan) och "ut". Detta tänkte jag super träna och sedan försöka använda i vattenarbetet för att få mer sug ut! Hoppas det fungerar!! På land fungerar det fint och efter några försök gjorde jag en höger-vänster dirigering där jag hade en kong åt andra hållet och faktiskt kunde jag skicka henne på kongen fast kaninisen låg åt andra hållet!! Vi lekte också lite med kongen (YES!!) och grejsade på. Dock blev det för många repetitioner och då börjar ju Bira springa rally med dummysen och det är inte bra! Ska nog max köra 5 rep och sedan sluta med det och träna annat eller sätta på linan efter det. Sen blev det också en del prata medan Bira fick vänta, konsten att inte äta gräs fast man vill och sedan få springa och äta och sen kunna bryta det och komma och jobba... Vi grejsade också typ 2-3 repetitoner med att krypa baklänges, men Bira är lite sned så det är svårt, men ett par tre fick vi alltså till. Det är kul med trix!

Nu ska jag mata hundar, minnas och skriva ner dagen och sedan sussa sött! Trött som bara den, frusen in till märgen... det var gräsligt kallt att stå ute idag... brrr...

Simma lungt!

Inga kommentarer: