tisdag 13 december 2011

MODIG!

Ibland kan till och med jag vara lite modig... Jag tog idag 4 hundar med mig på långpromenaden!! Har aldrig hänt och jag hade djupa funderingar på om det någonsin kommer ske igen... och strax därefter kommer jag på mig själv att tänka att om jag tar sele på Bira i morgon... Alltså, redan innan kaoset lagt sig så funderar jag på att de ska få gå med i morgon också :-D :-D!!! Bira blir som förbytt!! Eller nja... hon kan ju konsten att dra i kopplet annars också, men nu blir hon odräglig!! Tanija är ju lös och Siri, antingen drar hon eller så går hon bakom mig med Lizza... och även om alla tre rottorna går bakom eller bredvid så är Bira helt omöjlig! Men, jag ska verkligen testa med sele och midjebälte till mitt favorit-bus i morgon! JO! Av alla dagar så är det givetvis när jag har hela flocken med mig som jag får hundmöte... Det händer ALDRIG annars!! Snabbt beslut och jag svänger in på en oplogad skogsväg och går kanske 50m och sätter ner dem och väntar... och väntar och... tillsist måste jag ju gå upp på vägen, jag måste ju hem och åka på jobbet!! Och då är de borta... pust! Ja, nu fick jag i alla fall avstånd till hundekipaget och en halvlugn rutt hem!

Jag måste ju också berätta att jag fick ett bilmöte... och han stirrade som gatan på mig... ha ha ha.. först fattade jag inget, sen kom jag på hur det måste sett ut när vi pulsade av vägen för att han skulle få hjulspåren och med 4 hundar... ha ha ha... och flera km från närmaste bebodda hus... hi hi hi...

Det är i alla fall underbart att kunna stänga av pnnlampan efter halva turen och gå i morgonljuset!! :-) Men, jobbigt att jobba ända till 19... och NÄR ska jag nät-shoppa mina julklappar?? Hmmm...

Jo, i söndags hade vi en TJH-träning som jag tyckte var jätterolig! Bira glänste väl inte direkt, men det var ändå intressant att se och nyttigt att få veta vad man ska träna på. Det var som ett mini-certprov! Och en liten inbördes tävlan... hi hi... Vi började med spår och det kan ju ses som väldigt simpelt då det var spårsnö... Bira var lite velig i spårupptaget med att riktningsbestämma det, men jag gav henne chansen att riktigt bestämma sig och så blev det rätt. Något att jobba med det där! Sen spårade hon bra och det är kul att se hur de använder näsan trots att spåret ligger i 20cm nysnö! Bira var den enda av 3 spårande hundar som hittade alla tre föremålen och roligast var de två minsta sakerna som hon fick jobba lite för och att hon faktiskt grävde i snön för att få grepp om metallföremålet!! KANON!! Och får mig ännu mer sugen på att göra något riktigt med hennes spårförmåga! Hon visar också stort intresse för viltspår, men det ska jag på något sätt rätta till!

Därefter blev det en patrullstig! Hon är väldigt svår att läsa... och vi måste jobba med tydligare markeringar, mer drag ut till figgen utan att få fram skallet som gärna bjuder på om hon blir för taggad! Ljudmarkering fick vi, men jag tror den var sen... Se, flög det en talgoxe framför hennes näsa och jag såg hur hela hon förvandlades till... en jakthund!! Knasboll... vi har jobbat med att småfåglar är ajja-bajja, men det har tydligen inte fastnat helt ännu :-). Troligen var hon taggad och bara väntade på action och då blev det pippi-action! Jag såg en vindmarkering, men tyckte den var för dålig... kanske skulle jag hjälpt henne, eller så gjorde jag rätt som struntade i den. Måste jobba lite extra med vindmarkeringar och få sug i dem... Kanske Jennifer kan hjälpa mig i vinter :-).

När vi var klara med detta så blev det stillasittande bevakning och Bira visade rätt tidigt att hon hörde något, men även här vill jag ha en tydligare markering och nu fick jag ju visserligen det, när figgen kom till avstånd 50m, då åkte jag på näsan i snön och Bira började skälla :-D :-D!! Nu ska hon ju vara tyst, men resten vill jag definitivt ha kvar och få även på längre avstånd!! Underbart!! Skönt att se att galenskapen finns där!

Ja, sen skulle vi packa oss hem till Bodil för info och tävlingsresultat och så där! Och nu tog det tvärstopp i kopplet. Bira skulle inte in i någon bil... Jag kunde väl ändå inte mena att hon redan jobbat klart!?? Hallå, hon var ju inte det minsta sliten och allt var ju jättekul... Varför skulle hon sätta sig i bilen för!? Åh vad jag tycker om hundar som är lika nördig som mig!!!

Igår blev det ju ingen måndagsträning för mig... trist! Men, jag måste ta mig i kragen och gå ut och träna fast jag är sent hemma, annars kommer det bara bli skräp! Jag var i alla fall ut med Liten i söndags och la en plats! -18, 2 min och matte på 15m! YES!! Sedan gick jag och belönade och gick iväg ca 25m och väntade 10 sek och allt gick bra! Sen gick vi in och värmde stackars kalla magen :-).

Hej hopp alla glada (och sorgsna, och arga och...) :-)

Inga kommentarer: