tisdag 6 december 2011

inspiration

och konsten att inte gå i ide! :-) Näe... jag är själv ganska duktig på att komma av mig under denna tiden på året och har man inte lust att ha dåligt samvete över att man går i ide så kan man ju läsa senaste numret av brukshunden! Där står det om vikten av att ta pauser i träningen också. Att våga vila... Läs och sug in och må bra! Själv kan jag inte riktigt unna mig den lyxen eftersom det skulle innebära ett totalt nedrivet hus och söndertuggade barn :-)! Nu är ju tanken att man ska aktivera hundarna mer fysiskt under viloperioden, inte peta så mycket i detaljer och... det är svårare att hinna med det fysiska när man jobbar! Själv ser jag vintern mer som en möjlig period för nyinlärning. När det mest lämpliga är att köra under kortare stunder och det kanske är ett utmärkt momplement till fysiken??

Julkalendrar! : http://www.amokk.no/ har en kalender, du hittar den också under http://www.canis.se/ och sedan "bloggar", där finns också Mortens julkalender blogg (+ många intressanta bloggar!). http://fannygott.com/advent-calendar-2011 är en annan... Läs och inspireras! Och sen blir jag ju också inspirerad av e-kursen som jag går ;-) om någon missat det... hi hi... Men, eftersom det ibland är längre perioder här på jobbet utan samtal så vill jag ju gärna ha fler tips! Även på vanliga bloggar som är bra!

Helgen då... I lördags var jag med mamma o mormor till Borlänge och shoppade! På vägen ner sov jag en liten stund, det var ju det som var det huvudsakliga målet med min resa :-). Och när vi var nästan framme tändes oljelampan i bilen och mamma höll på att bryta ihop... de har nämligen haft en lång sjukdomsperiod hos sina bilar... golfen vill inte starta, eller den startar snarare när den vill och problemet försvann inte när de bytte startmotor... 245:an, där rasade växellådan... och det strulade en del innan de fick tag i en ny... jo, Vitaran, som pappa nästan nyss skaffat (då, när den gick sönder), slutade fungera och felsökningen tog månader... den blev fixad, han körde 1 mil och då tändes en motorlampa, men den är också fixad nu... Och så var det då v70n... där var det en spricka i blocket och de fick byta motor och nu tändes alltså oljelampan, mindre än 6mån efter bytet... Ni kan ju själva gissa vad hon tänkte...

Ja, så shoppade, glömde och förträngde bilen och började på HM, hittade nästan alla klappar där :-D och sen lunchade vi... och då ringde PO och ville att jag skulle åka på volvo och handla något före tre... mamma kom på bilen och ringde pappa... sen kom vi av oss och helt stopp i shoppingen blev det när jag var tvungen att ta en paus för att åka på volvo och handla delar och olja + hitta en ny parkering när jag kom tillbaka. Inte alltid lätt.... tur det inte var min bil! :-)... Ja, lite till blev det, sen sov jag en längre tid på vägen hem, shoppade på Maxi i Mora (ÖB hade stängt) och sen åkte vi till Säs. Där blev det en kopp kaffe och upphämtning av 3 lådor falukorv (gjord på älgkött :-) ), en var till fam Löfqvist. Sen ska jag nog vara tyst om de ord jag uttalade när jag skulle ha ner det hela i frysen... hi hi... I alla fall hade vi (som vanligt) ett uselt före på vägen hem. Började med isgata och vi höll med om min brors kommetar någon helg tidigare : Älvdalen-Lillhärdal, vägen som sandbilen glömde... Det var en ren isgata! Vi stannade vid möte (vägen är inte världsligt bred) och insåg att det inte var någon bra idé eftersom bilen då började glida. Vi stannade inte mer! När vi kom upp på höjderna blev det lite bättre. Isen byttes mot snömodd... och ytterligare högre upp var det plogat! Gissa om vi blev förvånade!! Varför hade inte den haft sand med sig kan man undra... Hem kom vi, även om det blev natten...

Johan var snäll och var hundvakt... han hade gått med både Bira o Lizza, ca 5km var och Lizza hade visat honom sin bästa sida, något hon aldrig gjort förut... hi hi... hon hade snällt gått bakom honom hela promenaden. Som luft blir hon :-)! Goa lilla monster...

Söndagen blev en lite mer hundig dag! Mitt på dagen (efter jag sovit längre än till 7.30!!!) så tog jag ynglingarna med mig och åkte till Lillhärdal igen (stor mening att åka hem??) och där tränade Bira och jag TJH. På tok för kort träningstid tyckte hon! Och när vi kom hem var hon en hulligan ;-)... Lizza fick lite träning på ICA-parkeringen i Sveg. Det var ovanligt rörigt där, vilket var toppen! En hund som argt skällde på oss hela tiden... Lizza tycker det är jobbigt och hade bra gärna velat säga åt honom att hålla käften, men hon sköter det snyggt. Många människor var i rörelse och då hunden skällde vill hon gärna tro att den skäller på människor... Även bilar var jobbiga idag. Tror de måste vara för att däcken låter annorlunda mot snön/isen... Trots allt jobbigt så skötte hon ligga kvar riktigt bra! Nu sänkte jag visserligen kriterierna ordentligt, men jag är ändå otroligt nöjd med var hon presterade!!

Igår, då var det måndag och träning på klubben. Johan hade mycket läxor och stannade hemma och pluggade och då fick Bira också vara hemma för en kortare träningsstund med husse. Orättvist att Lizza får följa mamma tycker hon! Lena o Ludde kom också och tränade. Kanon med störning och jag störde dem en del också :-)! Gick fot ganska nära och Lizza hade så underbar kontakt att... underbara hund!! :-)! Ligg o ligg kvar fungerade också bra och det är härligt med en jycke som struntar i kylan, trots att de ännu är ovan vid den. Nu gäller det bara att jag tar mig i kragen och ökar tiden hon ligger och inte fortsätter mesa så här!

Blev också en inkallning, lite ställande träning, efter inspiration från adventskalendrar :-). Även om jag inte kommer tävla lydnad (men man ska aldrig säga aldrig) så kommer ju "snart" inkallning med ställande och där vill jag ju ha en 10:a ;-). Ställandet är svårt... speciellt om jag fortsätter gå efter jag sagt stå. Gör jag en tempoförändring eller stannar till så fungerar det bra. Funderar på om det kan hjälpa att träna på att stå kvar och att stå kvar medan jag börjar gå omkring lite. Hmmm... något "nytt" kul att bita i! Appropå nytt... jag måste verkligen ta tag i krypet... skärpning Marie! Och framförgåendet... hmmm... vinter vila var det va!? ;-)


Jag läser ju nu, lite på kvällen, lite på lunchen och om det skulle knipa under väntotiden här också. 100% positiv vardagslydnad. Jag tycker nu inte den är lika bra som jag tyckte när jag läste på norska :-), men det är ingen dålig bok (blir bara irriterad när man måste haka upp sig på att klaga på andra metoder, samtidigt är det kanske bra att man får veta "biverkningar" av olika metoder) och det finns en hel del tips om skällande, stressand och annat som låter vettigt! Återkommer :-)

hej hopp i vintermörkret!

1 kommentar:

lina & Luzza sa...

Alltid lika kul att titta in här och läsa om er.

Vad är planerna nu med Lizza då?
Vi siktar på lydnaden nu... men en bit kvar innan tävling.

Såg på hemsidan att Lizza ska paras 2012, vad spännande är någon hane utsädd än?
kram på er