onsdag 21 december 2011

Juligt?

Japp, med stormsteg kommer den, juligheten alltså, både högt och lågt! Och kanske och nästan kan jag fatta att det snart är nära. Det tristaste i kråksången är att jag ÄLSKAR julen, men har de senaste åren inte orkat ta tag i alla tomtar och så. Och ännu har jag inte en tomte framme och jag tycker det är SÅ trist!! För jag ÄLSKAR tomtar!!! Men, vi har en sak mer än vi hade i fjol!! En gran... :-)... på något underligt vis så kom det en sådan igår, det gick inte lätt, men det blev en!! Tack pappa för hjälpen!!! Och Jennifer, hi hi... fast det var inte meningen att hon skulle be morfar följa, hon ville bara kolla om han hade tänkt det... ha ha... Igår när jag i lugn och ro promenerade fram med mina 4x4 så ringde telefonen... Det var pappa. Han undrade om jag bett Jennifer att skicka SMS, -näe... sms och hela jag formades till ett stort frågetecken! Jo, då hade hon messat morfar för att kolla om han skulle med. Det var inte likt henne utan mer en Johan-grej... Men, det var inte menat som jag (och morfar) trodde utan hon var mest nyfiken. Nu var det tur att morfar blev med, annars hade jag brytit ihop där ute i skogen och kommit hem som Jennifer befarade, utan gran... :-D.

När P-O kom hem igår så sa jag -NU vet jag vad jag önskar mig i julklapp!! Nu!? Sa han och tyckte väl det var så dax... och jag svarade ja, jag upptäckte det inte förens idag, jag vill ha en höjningssats till bilen. Och ni kan bara vilket gapskratt jag fick till svar :-D :-D... För alla som undrar så åker jag Land Rover Discovery... he he...

Det soliga väder jag blivit lovad under min granletar tur, det var ett evigt snöande, och vilket snöande sen... Tror det kom 1dm på en timme eller något (blev chockad när jag kom till Sveg och såg 2-3cm). Och snöandet + snön som kavade upp på huven när man försökte köra, blev bara för mycket för bilen när vi försökte bestiga högre höjder (=köra upp för en backe! :-) ). 37cm mätte pappa till där och vi fick snällt leta efter en plogad väg istället... Men, jag är ganska sur för att jag inte kunde få lite decembersol på mig när jag väl hade chansen!!

Måndagsträning!! Jag ÄLSKAR verkligen att träna hund!! Min plan var ju nu att dra ner på kraven (på mig) attt träna plats 3ggr i veckan och kanske träna framförgående istället (vad ska jag annars välja??)... Så i måndags på klubben började jag... före sa jag och glatt sprang hon ut och gick så fint framför mig!!! Ha ha ha... och det var inte bara en engångs-grej!! Gång på gång kunde hon och du bara såg hur hon gick och väntade på ett klick och matte-jubel!!! Vilken hund!! Nu är ju inte momentet klart, vi behöver kunna det på fler platser och länga sträckan vi går, men det känns KANON och inte direkt som något 3ggr/veckan projekt! Kul :-). Nu måste jag ju dock tänka på det här...

Annars så kom jag på lite nya saker som vi testade! Jag har läst i canis-tidning om att baklängeskedja moment som inte går att baklängeskedja och det är superintressant!! Jag bestämde mig för att testa... Och jag började med att belöna upp värdet i sitt vid halt :-). 1 steg -halt, 3 steg -halt, och där emellan (försökte variera). Detta är då tänkt att användas för att förstärka ett annat beteende (inte livstid, utan under det träningspasset, typ). Alltså, en snygg vänstersväng ger halt och belöning. Nu gav detta snabbt en bieffekt!! Lizza tyckte detta var superroligt och väntade på halt, och det gjorde att hon fick en possition längre bak än normalt, vilket är en UNDERBAR bieffekt!!! Som jag kämpat för att få en bättre poss!!! :-). Hur länge kan man nu fortsätta med detta?? Hmmm... en vanlig miss man gör som nybörjare är ju att bara belöna när hunden satt sig vid sidan, men ser jag till att vägen dit är grymt bra så kan det ju inte göra någon skada... och bara en liten period för att se vad det kan ge :-).

För Johan o Bira ändrade vi också upplägget en bit... Istället för att ta om när hon inte gör bra så ska han fortsätta gå och superbelöna (tonfisk pålägg) när hon kommer upp bra. Jag tror han ska få lägga in lite annat också, som träning vid vägg (hon har blivit yvigare) och ren sheiping (hur ska jag få honom tyst???) för att få uppmärksamhet och fokus. Vi får se, men det är kul när det händer saker snabbt. Tror han var rätt nöjd med henne ändå och det som hände när hon fick tub-belöning :-). Belöning spelar roll!! De tränade också framförgående, dels mot tuben och dels när han slängde tuben över henne när hon gick bra. Jag tror han var rätt nöjd med henne då också.

Mitt i denna röra så la jag givetvis Lizza lite plats och trots Johan o Biras stojjande bredvid så gick det riktigt bra!! Ca 3min med mig på 25m kanske... och sedan gick jag 35m i 30sek. Perfekt!! Jag har också börjat bli noga med att klicka och gå tillbaka när hon tittar på mig och tittat en stund. Tidigare låg fokus på att ligga och ligga stilla med kroppen. Kul att mixtra :-).

Nästa projekt blir kanske stå... och se om jag kan få till ställande under gång och ställande under högre fart (för stå i ruta, inkallning med ställande osv).

Hej hopp!!

Inga kommentarer: