tisdag 4 oktober 2011

div

Just nu känner jag hur jag lagt Tanija och Siri åt sidan, hur jag stoppat alla långa härliga promenader åt en annan sida och... just nu känns det som rätt läge att ta tag i det, då går Jennifer och blir sjuk och jag får liksom vara mamma först och främst! Och det är jag så gärna... men lite ibland så smiter jag... och hon fixar ju allt själv, jag behöver inte sitta och "hålla henne i handen", i alla fall inte om hon får bestämma :-)!

Först måste jag bara få säga att jag verkligen tycker om min hund!! Hur j-la galen och dryg hon än må vara, hur svårt hon än har att fokusera på nya platser och med nya männsikor omkring sig, så är hon f-n riktigt riktigt bra!! Och det känns som att det blir lättare och lättare att få henne att "orka" släppa det nya och... det känns rätt att vi när det blir för mycket sätter oss och tittar lite på det konstiga innan vi jobbar vidare! Hon har väldigt svårt att ta en paus i träningen, något som jag tror är viktigt vid inlärning... det fungerar lite om jag sätter mig med henne och pillar på henne. Men, jag kan inte bara stå där, då hittar hon på egna saker! Och just det här arbetsnördiga, gör att även jag har svårt att ta pauser... :-).

Vi var och tävlade i söndags, hemma. Vår sista hemma-tävling! Eller ja, det är klart... om någon annan tar ALLA trådarna så kan vi ju tävla hemma också... Först på spåret så hade inte Johan gått ut spåret där jag trodde och Lizza gjorde ett spårupptag... ändå försökte jag styra upp henne till där jag trodde spåret var... så det kan bli! Men hon letade alltså upp spåret flera meter ifrån. Riktigt bra gjort tycker jag! Det visar i alla fall att hon vet vad hon ska göra när selen kommer på! 10-10 fick vi, fast jag vet inte riktigt om vi var värda det...

Budföring: 0... Hon gjorde en fin budföring till tävlingsledare Doris som stod bredvid oss... hi hi hi...

Sen... alltså, Bira o Johan var före oss och Bira stack till skogs igen. Ingen fick tillbaka henne och de var rätt långt borta... detta såg ju Lizza... "suck"! Ja ialla fall så fick vi gå in och börja vårt program i alla fall (och det är ju klart, man kan inte stå där och vänta i en evigeht, klockan var på tok för mycket i alla fall!). Inte lätt ska jag säga er... men, på något sätt lyckades jag väl släppa Bira och stackars Johan och fokusera på oss. Lizza var lite undrande och hade lite extra koll åt Bira o Johan hållet....

Linförighet: 7,5/8, dk (konstigt...), dk, tränger vänster (mycket bättre än tidigare dock!!) efter i en vändning...
Framförgående: 0/0 (nosar, dålig framföring, dk, avstånd, bryter)
Platsläggande: 10/10 (hi hi hi... här kan tom Tanija slänga sig i väggen vad gäller farten!)
Inkallande: 10/10
Apportering: 9,5/9, slams av en domare (Gissa om jag är mallig!!!? Mitt "hat"-moment!! :-) )
Hopp över hinder: 0/0
plats: 0/0 (avstår)

Och hoppet, min fina fina hund... hon ÄLSKAR hoppet!! Och denna gången så glömde hon sätta ner rumpan innan hon hoppade tillbaka... hon vände på en 5 öring och det fanns inte en chans i världen att jag skulle kunna stoppa henne! Lilla vännen... Men det är så underbart!! Hon är så underbar... jag undrar hur många där i publiken som egentligen fattar vad jag går in på planen med!?? En vet jag... han kom nämligen fram och sa att vi hade ett 10-mässigt hopp... och han såg också att jag HELA tiden måste ha henne under mitt kommando (tummen i ögat) för att hon inte ska flippa ur!! ha ha ha... och det roliga är att detta att vara med mig är ju helt frivilligt... hon väljer att gå med mig och göra grej efter grej, trots att vi inte tävlingstränat, trots att jag aldrig blivit arg för att hon stuckit (för det gör hon ibland :-) )!! Tänk hur bra allt kommer bli när vi fått till saker och ting min prinsessa och jag!! 178p och GK igen då... 8tur vi inte klarade hoppet, då hade vi bara varit 6p ifrån ;-) )

Johan och Bira då!? Jo, Bira kom tillbaka, mellan framförgåendet och läggandet, och då kom hon tillbaka på planen! Jag ropade och hon kom till mig... någon kom in med ett koppel och tog henne av planen, någon ropade på Johan och allt blev frid och fröjd! Rackarns skit-hund!

Sen var det ihop-plock och hemfärd, in med alla saker hemma, iväg för att sova i en stuga med Doris och Anette. Supertrevligt!! Tror jag var hemma 15min... :-). Jo, vi skulle alltså träna våra hundar i att sova ute. Jag kan ju berätta att det gick inte speciellt bra!! Det gick snarare uruselt... Maja (som inte stavas Maja) och Kesso (som nog inte heller stavas Kesso), la sig så fint till rätta och sov så snällt... och Bira hon skällde, och skällde och... ha ha... jag har inte så speciellt stora förhoppningar om att vi ska kunna klara det här på certprovet. Men, hon fick ju skälla tills hon gav upp och själv gick och lade sig... hoppas poletten trillade ner och att det inte gav tvärt-om effekt! Jag gick sen på morgonen ut och belönade henne innan hon kommit igång! Tror hon skällde 4-5timmar... helt galet! Vi skulle behöva några veckor till att träna detta på! I alla fall Tack för trevligt sällskap, mycket hundsnack och för att ni är ni!

Igår fick Bira sitta ute på lina mycket och det känns som det enda jag kan göra... hon är rätt nöjd här ute i alla fall... Men... äh, så är det! Vi cyklade också en sväng... och på kvällskvisten åkte jag in till Sveg och tränade lydnad. Johan o Bira stannade hemma (nej, han har inte gett upp!). På min planering fanns ligg och att ligga kvar, kanske lite linförighet! Det är liksom skönt att börja med linförighet, det skapar kontakt och förhoppningsvis landar vi i samma bubbla. Jag är supernöjd med träningen!! Trots att där var hundar som hon inte är van att träna med så orkade hon fokusera. Hon fokuserade bra fast de lekte och grejsade åt alla håll och kanter. Hon kunde lägga sig och ligga kvar (dock lätt, men inte pga otrygghet) fast de lekte!! Underbart!! Hon klarade av det fast Ulrika och Milou körde hopp-apport bredvid henne... Jag är så jäkla glad!!! Sen, det är svårare att ligga, svårare att erbjuda frivilliga ligg och jag hjälper henne med ett ligg-kommando ibland, när det blir störningar och svårigheter. Under dessa förhållanden så står jag också nära henne och vi körde kanske ligga kvar upp till ca 30 sek. Men det känns som ett mega-kliv!! :-). En gång, när det var rätt lugnt omkring, gick jag lite längre...

Senare kom valpkurs-gänget och jag backade då och körde mer fokusträning, stå-träning och lite hopp-sitt-belöning och hopp-sitt-ligg-belöning. Det gäller att lyssna på vad matten säger :-). Vi satte oss också och tittade lite på alla bebisar som travade in på planen... men, ganska snart sa Lizza, "kom matte, vi jobbar istället". Underbara jycke!! :-)

och så fick jag några pippifåglar av Ulrika!! TUSEN TACK!!! Åh, vad jag vill träna apportering nu!! Känns så mycket mer lockande än allt annat!! Ja, jag tar gärna ett pass jakt-träning också... :-). Snart så kör jag... oavsett resultat på cert-provet! Det kan vi göra om i vår och det lär inte bli sämre av lite jaktträning! Kanske bättre....

hej hopp! Jag landar i tvättkorgen, du då? ;-)

1 kommentar:

Lotta sa...

Så typiskt med hoppet! Krazy körde en hel säsong med att bara vända direkt efter hoppet och hoppa tillbaka :) Tror att det berodde på belöningsförväntan, "nu har jag jobbat så länge utan belöning så nu jäklar skyndar jag mig så det blir belöning snart" När jag började köra lite kedjor, (Maria Brandel)så blev hon bättre på att "hålla sig" :) Inga långa kedjor till att börja med men att ibland måste man göra flera olika moment innan belöningen kommer. Kul att platsliggningsträningen går framåt :) Blir bra det där bara allt faller på plats, du har ju en riktigt rolig och arbetsvillig hund så det är väl bara att du kämpar på ;)