torsdag 9 juni 2011

myggor och (p)åskgodis

Jag har nog aldrig varit med om liknande... Hu! Skulle ju vara ordentlig igår och lägga ett spår till i alla fall Bira där det kan tänkas finnas fler störande dofter av vilt än på de vanliga torra tallhedarna... Men, jag tror jag avvaktar till nästa gång och väljer att göra spåret i bättre väder... eller så kanske inte tallhedarna är så dumma alls :-). Man kan ju faktiskt hitta lite kantzoner på tallhedarna också, mot en myr eller så, där det kan tänkas sitta någon liten pippi... Ja, jag vet, de ska inte störas nu och det är ju inte det som är tanken heller, bara att en viss dam ska få dem i näsan och ändå välja att jobba vidare med spåret! Fy bubblan så myggit det var!! Det långa spåret för att träna lite uthållighet blev endast 300m långt, sen flydde jag i panik!! När jag tittade mot marken så var det bara jämngrått... ja, det grå rörde lite på sig också, läskigt! Är riktigt glad att vi inte spårade i shorts utan behöll långbyxorna på!

Bira spårade ändå bra, ville iväg utanför spåret någon gång, men det går ju inte... jag hade snitslat det och hade därför rätt bra koll! Och som vanligt markerade hon apporterna (2 träpinnar, en plastgaffel) mycket bra och säkert. Det är roligt med en hund som spårar för apporternas skull! I slutet hade jag lagt en skål med lite kattmat (kleggig) i. MUMS sa Bira!! Det är ett steg för att få henne att fortsätta spåra och välja spåret före fågeln, om det nu går... :-). Kanske lägger jag ut orrhönan en dag i slutet... :-). Det var också skönt att se att Bira inte stördes av alla myggor... hon liksom bara jobbar på!

Lizza-liten-jobbig, ja, hon har fått ett andra namn... ha ha ha... Vet inte om jag skrev om det... hur förvirrad hon verkar vara när hon spårar. Hon liksom bara knatar omkring i skogen och på något underligt sätt hittar hon pinnarna... Nu snitslade jag och insåg att hon faktiskt spårar riktigt bra, men det ser otroligt slappt och förvirrat ut!! Med högt huvud och hässjande, ja, promenerande... ha ha... Hon är också duktig på att markera pinnarna, riktigt skönt att det börjar släppa!! Vinklarna är inte så fina som jag skulle vilja ha dem och vi får väl jobba med fler vinklar helt enkelt...

Sen struntade vi i promenaden. vem orkar?? Det var + 25-27 grader och en otroligt tung och jobbig luft, och jag tror ingen av oss hade lust! Istället åkte vi till buan och doppade tassarna! Mycket roligare sa båda damerna!! Ha ha... Lizza plaskar runt, gräver hål, studdsar omkring (i koppellängd denna dagen...) rycker upp vass, blåser bubblor, osv... Bira står mest och njuter... men det märktes att det är här som hon är mest badad! Hon ville gärna i, men bråk-Lizza var bara i vägen hela tiden och då blir det jobbigt! Och så väntade hon på att jag skulle slänga något till henne. Söta lilla spaniel!

Ja, då hördes det avlägsna mullret lite närmare och vi packade oss upp ur badet och åkte hem! Precis när jag stannade på gården öppnade sig himlen och vi flydde in under tak. Och då kom det!! Dagens riktiga åskskur!! Bira tyckte det var jobbigt och började då skälla på åskan... Jag ville helst sitta på bron och läsa en god (!!) bok och titta på vädret... Hmmm... och jag tog då till åskgodis! Bira blev tyst, jag belönade... och varje gång åskan tog i (och det gjorde den verkligen!!) så serverades det godbitar! Efter en stund minskade åskan i intensitet och jag hade också minskat frekvensen i godismatandet... Nu började jag gå ut på bron och tillbaka med godbiten, efter några upprepningar räknade jag till tre där ute på bron innan jag gick in... rätt så snart kunde jag sätta mig där ute på bron och läsa i lugn och ro! Nu var visserligen mullrandet rätt långt borta, men det blev ändå bra och något säger mig att jag vid nästa liknande oväder kommer få sitta i alla fall större delen av ovädret på bron!

På kvällen hade Johan fotbollsträning och jag var på klubben och tränade! Körde enligt min plan... tanken är att köra detta nu ett tag, få lite snurr på övningarna och sedan byta moment eller variera mera. Just nu känns det som att de största bristerna är i detta (för dem båda!) och då kör jag på det! Framförgående, med Lizza gjorde jag också lite repetition av "stå" framför flaskan och det var tur det... he he... hon satte sig gärna och tycker det är konstigt när jag förflyttar mig bakom henne, precis som hon gjorde i början när vi tränade detta (det är ett tag sen nu!) och jag ska även lägga lite krut här, men det ingår ju liksom i framförgåendeträningen. Linförigheten blev så där! Jag hade en boll med mig, som jag hade under armen, vänster arm och första försöket blev det bra, sen fick hon en konstig position som jag inte alls vill ha! Bollen landade i bakfickan och det blev lite bättre... Kanske måste jag ta fram min tunga väst med många fickor och se om jag kan få till det, eller så skiter jag i bollen! Därför att... bollen påverkade också förmågan att kunna ligga stilla! Inte bra och definitivt något vi måste träna på. Frågan är dock om jag ska ta det nu eller när hon ligger bättre.... Något att fundera på! alltså... platsträningen gick inte särskilt bra... men jag tänker inte ge upp, men blir otroligt frustrerad av det!!

Bira-bus... en jycke som inte har sakta och lugnt på sin repertoar, ha ha ha... nu har Johan tränat framförgående med henne och nu tror hon att före betyder släng dig så mycket du kan framåt och håll så hög hastighet du bara kan, typ... ha ha ha... Jag vet inte riktigt om jag ska bygga på det eller fortsätta där jag slutade sist... med att hon tar ett halv lugnt steg mot flaskan och då kommer belöningen. Ska prata med Johan o se! Både där och på linförigheten så störs hon enormt av grästuvor (ligger ca 2 på hela planen) som ligger efter gräsklipparen, hon vill så gärna äta upp dem!! Detta är ett superproblem eftersom det är rätt så vanligt med dessa tussar. Här finns ju två alternativ, antingen är de stenförbjudna, vilket ju inte gör dem mindre lockande och jag vet att det kommer skapa en stor konflikt mellan oss, eller så väljer jag att belöna med att hon får gå och äta dem. Jag VET att det sista alternativet är det bästa och ger en hund som inte längre är lika attraherad av grästussar... VARFÖR är det då så svårt att välja det alternativet?? -Det är ett nytt sätt för mig, jag har inte sett det bara läst det, fungerar det verkligen?, tänk om det inte fungerar på min hund... osv... Vad feg jag är!!!
Plats del 1 var mycket bättre idag... omgång 2 var hon dock tvungen att sträcka lite på sig och åma sig lite...

Har nu börjat läsa en ny bok... Vardagslydnad med klicker och det jag hittils läst är riktigt bra och inte bara för klicker-nördar :-). Mycket förklarande om saker och ting och jag har nu precis kommit till del 2 där moment ska läras in... Den är lättläst och lättbegriplig! Och jag hoppas den hjälper mig lite i det här med klickertänket och vardagslydnaden. Det är otroligt svårt tycker jag!

Igår ringde jag på ett jobb. Jag hoppas jag får det nu över sommaren... om de nu vill ha mig eftersom jag är borta på GU-F:en de 2 första veckorna... Man jobbar varannan vecka, 7 dagar och bra tider... Det trista är att om jag ska "jobba in" min vecka där i starten så kommer jag att missa clumberspecialen och det känns riktigt trist! Samtidigt behöver jag verkligen pengarna... Snacka om kluven!

Idag ska jag åter grejsa lite med veden, man fixar inte så särskilt länge i denna temperatur... Ändå är det inte lika åskigt i luften idag... Skulle ha joggat min runda, men temperaturen säger nu eller inte alls... och så är jag lite rädd att det blir för nära på frukosten åt hundarna... Ni vet... Sen ska jag försöka ta mig till IP och tränat lite lydnad, till buan och tränat Bira på att simma! Vad jag hinner och orkar vet jag inte än, men promenad, det blir det nog inte... möjligen en lång kvällsprommis då! I kväll ska jag träffa TJH-gänget och träna lite... Kul!

Hej hopp!

1 kommentar:

Ulrika med galningar! sa...

Säger bara oj oj oj vad du ligger i. Du kommer väl ihåg att vila någon gång ibland.
Bira får gärna komma till oss och vatten träna, Myran brukar kunna lura den mest hariga i o simma efter ett tag. Vi tränar vatten apportering för fullt nu, med tanke på jaktprov till hösten.
Lydnaden är det si och så med, vi har ju nått våra mål för detta år nu i alla fall, så nu kan vi träna lite på det vi vill, fast det lutar år lyd.kl.II. Kramar från oss i hogdal.